“Україна – 30. Місто і час”: у Кропивницькому на День незалежності України мандрували у часі

Вівторок, 24 серпня 2021 18:40

Сьогодні, 24 серпня, вулицю Дворцову у Кропивницькому  заполонили експонати виставки “Україна - 30. Місто і час”. Створити її в міській раді вирішили ще кілька місяців тому і відразу взялися до роботи: збирали експонати, обмірковували наповнення локацій, влаштовували справжні мозкові штурми, адже мали на меті здивувати містян. І от сьогодні представили на розсуд кропивничан результати копіткої роботи.

Перша локація простяглася на кварталі між вулицями Володимира Панченка та Шульгиних. Тут представлені експонати, що демонструють перше десятиріччя незалежності: старі іграшки, двоколісна техніка, авто, сувеніри, посуд, шкільне приладдя та гаджети. Для молоді все це виглядає дивно і незрозуміло, діляться емоціями юні кропивничани.

- Мені було неймовірно цікаво подивитись, якими в дев’яностих були телефони. Я навіть не уявляла, що вони були такі великі га громіздкі, - ділиться емоціями юна кропивничанка Софія. – Навіть трохи смішно. Але виставка цікава.

Також на цій локації можна поринути в юність і послухати улюблені хіти 90-х, погостювати в квартирі, що обставлена за тодішньою модою. Охочі могли ризикнути і зробити зачіску 90-х, поласувати смаколиками, що були популярні в ті часи, чи випити газованих напоїв та квасу. Але, щоб все придбати, треба спочатку завітати в обмінний пункт і сучасні гривні обміняти на гроші 90-х.

Друга локація розташувалась на кварталі між провулком Театральним та Театральною площею. Тут зібрані матеріали, що повідають кожному про період 2001-2011 років. Тут і “Символи помаранчевої революції” – обов’язково із музичними хітами того періоду, як от «Разом нас багато і нас не подолати». Поряд розташована сцена, де всі охочі беруть участь у справжньому “Караоке на майдані”, поряд - демонструють свої номери учасники телешоу “МайданS”. Для найменших кропивничан працює кінотеатр із обов’язковим атрибутом - попкорном, а на сеанс запрошують популярні лялькові персонажі. На цій локації працює також популярна раніше виставка «Купуй кіровоградське” з торговельними рядами від місцевих товаровиробників, імпровізовані фуд-корти, частування смаколиками нульових років.

 -Це справді дуже цікаво, я вже довго тут все оглядаю, - ділиться емоціями кропивничанин Сергій. – Здається, ніби вчора наш “МайданS” виборов перемогу, а от оглядаєшся і розумієш, що пройшло багато років. Чудова виставка, і потрібна, бо треба пам’ятати, як багато в нас цікавого та знакового.

Третя локація, що її облаштували у парку Ковалівському, переносить у сучасність. Тут все пронизано війною на Сході України: окрім бліндажів та виставок, присвячених українським героям, організатори облаштували справжній блок-пост, який привернув увагу чималої кількості юних кропивничан. Охочих сфотографуватися тут було хоч відбавляй. Не забули і про події, пов’язані із організацією протидії  підступній, небезпечній і смертельній корона вірусній  хворобі. І в той же час місто продовжує розвиватись, втілювати в життя масштабні проєкти та розбудовуватися.

- Зараз ми часто почали забувати про те, що на Сході України триває війна, про те, що там гинуть люди, захищаючи рідну землю від ворога. А ця локація наче холодний душ, змушує згадати і задуматись про справді важливі цінності – нашу свободу, незалежність, - наголосив учасник бойових дій  Михайло.

Глядачів на кожній локації хоч відбавляй – кропивничани охоче долучились до їхнього обстеження. А Кропивницький міський голова Андрій Райкович щиро подякував організаторам за те, що змогли перенести всіх у минуле.

- Наш проєкт «Місто і час» просто дихав історією і сьогоденням. Я навіть не очікував такого класного результату і такої креативності. Спасибі моїм колегам, творчим колективам, військовим, волонтерам, усім кропивничанам, які допомагали нам створювати ці локації! Це було неймовірно, - поділився емоціями очільник міста.

Усі новини