У міській раді обговорили етапи створення Програми регенерації фортеці Святої Єлисавети

П'ятниця, 27 квітня 2018 15:04

У міській раді Кропивницького відбулось засідання робочої групи з розробки Програми регенерації фортеці Святої Єлисавети, за участі заступника начальника управління містобудування та архітектури Ірини Мартинової та начальника відділу з охорони культурної спадщини управління містобудування та архітектури Надії Лісняк. У засіданні також взяли участь науковці, представники ЗМІ та громадських організацій міста.

Відкриваючи засідання, Ірина Мартинова зазначила, що головною метою зустрічі є напрацювання першочергових заходів щодо розробки вищевказаної Програми, яка дасть можливість вперше в історії цієї знакової, унікальної для міста фортифікаційної споруди, пам’ятки архітектури та містобудування національного значення визначити її межі і назавжди припинити посягання на привабливі земельні ділянки як на території самої фортеці, так і в її охоронній зоні.

Також посадовець повідомила, що розпорядженням міського голови вже було затверджено склад та Положення робочої групи з розробки Програми. А Надія Лісняк розповіла про можливі етапи створення Програми та напрямки діяльності створеної робочої групи.

Під час зустрічі Володимир Таран – автор сайту та каналу на каналі YouTube, розповів про свої розробки з реконструкції споруд і валів фортеці, зброї, створеної у 3D форматі.

- Фортеця гарно збереглася та є унікальною спорудою фортифікації в межах Європи, пам’яткою культурної спадщини, яку потрібно вберегти від подальшої забудови, провести відповідні дослідження архівних джерел, археологічні розвідки, технічні обстеження фортечних валів та запланувати ряд першочергових протиаварійних заходів, - наголосив у своєму виступі директор обласного архіву Олег Бабенко. - Інформацію про фортецю треба висвітлювати правдиво, без перекручень радянського часу, розкриваючи патріотизм українців та її роль у формуванні національної свідомості.

Підсумком засідання стала домовленість між членами робочої групи про напрацювання першочергових заходів до майбутньої Програми та їх узгодження на черговому засіданні.

Усі новини