У Кропивницькому відзначили переможців художнього конкурсу «Молодіжна палітра - 2021»

Четвер, 3 червня 2021 09:37

У Кропивницькому художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відбулися урочистості з нагоди нагородження переможців художнього конкурсу «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря до Міжнародного дня захисту дітей.

Творчий конкурс носить ім’я відомого художника і педагога - заслуженого працівника культури України, члена Національної Спілки художників України, лауреата обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція» Леоніда Івановича Бондаря (1938 - 2013), який понад двадцять років очолював міську художню школу імені Олександра Осмьоркіна. Конкурс був започаткований музеєм у 2016 році за підтримки управління культури і туризму Кропивницької міської ради. Співорганізатором його є обласна організація Національної Спілки художників України.

- Щороку оргкомітет конкурсу оголошує визначену тему, за якою подаються творчі роботи в трьох номінаціях, які охоплюють всі категорії художньої молоді віком від 7 до  22 років, - відзначила директор музею Віта Чернова. -  У цьому році тема конкурсу - «Я люблю Україну!», присвячена  30-річчю Незалежності України. Учні художніх шкіл та вихованці шкільних гуртків і арт-студій, а також студенти вищих навчальних закладів мистецького профілю надавали свої творчі роботи як в електронному вигляді, так і наживо. Такий змішаний формат обумовлений карантинними обмеженнями. Але на кількість учасників та представлених на конкурс малюнків і декоративних творів цей факт суттєво не вплинув. Їх кількість була на рівні попередніх років – майже двісті творчих робіт понад півтори сотні авторів. До того ж розширилася географія конкурсантів, серед яких не лише кропивничани, а й юні художники з інших міст, що свідчить про популярність «Молодіжної палітри».

Вручення цьогорічним переможцям конкурсу дипломів, подяк та відзнак мало відбуватися під відкритим небом. Організатори навіть розгорнули виставку творів переможців на майданчику біля музею. Але дощ вніс свої корективи і урочистості проходили в  меморіальному залі музею з дотриманням протиепідемічних заходів – соціальна дистанція та масковий режим.           

Нагороджували переможців конкурсу та їх викладачів начальник управління культури і туризму Анна Назарець, голова журі заслужений художник України Андрій Надєждін та члени журі - кандидат мистецтвознавства, доцент мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка Олена Кириченко, голова обласного осередку Національної Спілки художників України Андрій Хворост і відомий живописець Людмила Демиденко.

Всі переможці отримали заохочувальні призи - гуашеві, акварельні та акрилові фарби, пензлі, олівці, пастель, альбоми для малювання та книжку-розмальовку «Вулицями нашого міста». А володарі Дипломів ще й особливий подарунок - розроблений науковцями музею тематичний буклет з репродукціями їх творів.

Святковим настроєм були охоплені всі учасники урочистостей. Своєрідною фотозоною стала представлена виставка творів переможців конкурсу. Учні та їх викладачі, студенти з задоволенням фотографувалися біля своїх творів. Так, студентка 4-го курсу Відкритого міжнародного Університету розвитку людини «Україна»  Маргарита Рибачук з Дипломом ІІІ ступеню позувала своїй викладачці Ірині Зантарії біля авторського колажу «Володимир Винниченко: митець і політик». Учнів гімназії імені Олександра Пушкіна біля малюнків з такими символічними назвами «Янгол-охоронець нашу неньку Україну береже», «Люблю тебе і серцем, і душею, моя прекрасна Батьківщина-ненька» фотографувала вчитель образотворчого мистецтва Анжела Радянська. А наймолодша учасниця конкурсу семирічна Софійка Гордова з гімназії імені Тараса Шевченка, отримуючи Диплом ІІ ступеню за малюнок «Українка я маленька», як справжня артистка емоційно  продекламувала поезію Ліни Костенко «Крила».

«Людина нібито не літає… А крила має!» - ці поетичні строфи української письменниці, лауреатки Шевченківської премії Ліни Костенко прозвучали як підтвердження, що талановита творча молодь є майбутнім України.

Виставка творів переможців художнього конкурсу «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря на тему: «Я люблю Україну» експонуватиметься до 15 червня. Завітайте до музею і пориньте у світ нестримної дитячої фантазії та живописних експресій студентської молоді, або ознайомтесь з цими творами на музейному вебсайті в розділі Художній конкурс «Молодіжна палітра» https://osmerkinmuseum.kr.ua/apub/2021p_u.html

Усі новини