У Кропивницькому відпрацьований план заходів із попередження епідемії пташиного грипу

Понеділок, 24 лютого 2020 13:29

У міській раді Кропивницького відбулася засідання протиепізоотичної комісії щодо посилення заходів профілактики пташиного грипу та інших інфекційних захворювань птиці на території обласного центру.

Комісія під головуванням заступника міського голови Наталії Дзюби затвердила план дій при підозрі захворювання або загибелі птиці на високопатогеннй грип.

Відповідно до розробленого плану заходів, в господарстві, де виявлено хвору птицю або масову її загибель, власнику птиці необхідно терміново повідомити місцевого фахівця державної установи ветеринарної медицини або спеціаліста Держспоживслужби про небезпечну ситуацію.  У такому випадку, на місце прибувають спеціалісти, фахівці державних установ та проводять епізоотичне розслідування, а також клінічний огляд всього наявного поголів'я.

- Паралельно проводиться роз'яснювальна робота, щодо заходів, які необхідно проводити в даній ситуації, включаючи дезінфекцію, - зазначила Наталія Дзюба. - Відібраний біологічний матеріал доставляють в Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики. При підтвердженні в діагнозу птиці на грип розробляється план заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання збудника хвороби.

За словами начальника Кропивницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Юлії Івановської, для ліквідації захворювання в неблагополучний пункт залучаються сили місцевих підрозділів ДСНС. Проводиться вилучення та знищення птиці, посуду, дрібного інвентарю, дезінфекція приміщень. А зняття карантину здійснюється згідно з вимогами чинної “Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці”.

Усі новини