У Кропивницькому відбувся третій Регіональний спортивний форум ветеранів «Сильні України»

Субота, 25 травня 2024 12:31

Сьогодні, 24 травня, у Кропивницькому відбувся третій Регіональний спортивний форум ветеранів «Сильні України». Форум покликаний надати платформу ветеранам та спортсменам для сприяння фізичному та психологічному відновленню учасників бойових дій.

Мета заходу – обговорення актуальних проблем реабілітації ветеранів війни, шляхів їх вирішення, перспектив реабілітації через фізичну культуру та спорт, розбудови ветеранської спортивної спільноти в регіоні.

У роботі форуму взяли участь військовослужбовці, ветерани, спортсмени, представники Кіровоградської обласної військової адміністрації, Кропивницької міської ради, очільники громад, депутати, представники бізнесу – кожен з них поділився власним досвідом щодо залучення ветеранів до занять спортом та створення ветеранської спортивної спільноти в регіоні.

- Сьогодні відбулась професійна розмова про актуальне в умовах війни. Відновлення важкопоранених, їх соціалізація, створення для ветеранів комфортних умов для тренувань. Позитивні приклади по країні і зокрема, у нас в Кіровоградській області вже є. Але це надзвичайно багатогранний процес, що потребує фінансових і організаційних зусиль. Весь цей комплекс має бути заточеним на єдину мету – повернути воїнів до нормального життя, зокрема і через спорт, - відзначив під час виступу Андрій Райкович, начальник Кіровоградської обласної військової адміністрації.

Під час форуму говорили про важливість відкритого діалогу з питань спортивної реабілітації та соціальної реінтеграції, а також підняття мотивації займатися фізичною культурою та спортом серед ветеранів війни.

- Сьогодні ми працюємо над створенням хабів з реабілітації та забезпеченням належних умов для тренувань ветеранів в нашому регіоні. На базі спортивного клубу «Борець» вже функціонує один з таких просторів, де військовослужбовці та ветерани мають змогу безкоштовно проходити спортивну реабілітацію за допомогою бразильського джиу-джитсу. Це не лише фізична реабілітація, а й важлива частина їх повернення до активного життя, – розповів Михайло Бєжан, заступник міського голови Кропивницького, депутат міської ради.

- На жаль після закінчення війни в Україні буде багато ветеранів, які потребуватимуть якісної реабілітації. І ефективним інструментом реабілітації через спорт може стати залучення ветеранів до змагань «Сильні України», - переконаний Василь Вірастюк, народний депутат України, почесний президент Федерації стронгмену України»

 

Довідка

«Сильні України» – всеукраїнські спортивні змагання з адаптивних видів спорту серед ветеранів та чинних військовослужбовців, які отримали травми та поранення (видимі та невидимі) під час участі в бойових діях на території України. Змагання започатковані в 2023 році та стали частиною системи спортивно-реабілітаційних заходів для ветеранів війни ГО «Федерація стронгмену України» за підтримки депутатів та меценатів. У жовтні 2023 року на міжнародному фестивалі Arnold Classic Europe в Мадриді ветерани, учасники першого всеукраїнського туру змагань, встановили світовий рекорд з адаптивного стронгмену, протягнувши за канат в упорі сидячі 4 вантажівки загальною масою 35 тон на 20 метрів за 30,69 секунди.

Усі новини

Сарана — реальна небезпека
Середа, 17 липня 2024 16:17