У Кропивницькому відбулося засідання регіонального відділення АМУ України: місцеві громади мають своє бачення розвитку бюджетного процесу

П'ятниця, 26 жовтня 2018 20:28

Особливості формування місцевих бюджетів на 2019 рік та проблеми їх виконання у поточному році стали предметом ґрунтовного обговорення під час засідання регіональної платформи регіонального відділення Асоціації міст України сьогодні, 26 жовтня.

Чергове засідання Асоціації, під орудою міського голови Кропивницького Андрія Райковича, повністю присвятили розгляду бюджетних процесів в регіоні. У його роботі взяли участь народний депутат України Костянтин Яриніч, голова обласної ради Олександр Чорноіваненко та заступник голови ОДА Сергій Коваленко.

Уряд України вже надіслав до Парламенту Бюджет держави на наступний рік. Депутати Верховної Ради провели перше читання. Міський бюджет формується і в Кропивницькому.

Люди, від найменшого села до обласного центру, чекають сьогодні від місцевого самоврядування реальних кроків, грамотних рішень, системної, планової роботи, відзначив Андрій Райкович у вступному слові.

- Бюджет – він, як Конституція, тільки фінансова. З єдиною відмінністю - статті правильні, а грошей виконати всі проекти, як завжди, не вистачає, – задав тон розмові міський голова Кропивницького. - Я не відкрию для всіх нас секретів, коли скажу, що кожен наступний рік в бюджетному вимірі значно складніший від попереднього. Це вже аксіома!

Асоціація міст України висловила Кабміну свою обгрунтовану точку зору, що для нормального розвитку інфраструктури громад необхідно передбачати державну субвенцію в розмірі 4,5 млрд. грн. У проекті бюджету на 2019 рік закладено лише 1 млрд. 900 млн. грн. АМУ вдалося переконати додати іще 200 млн.

- Зрозуміло, що для 830 громад це зовсім не той ресурс, який вселяє оптимізм, – переконаний Андрій Райкович. - Я хочу, щоб шановні народні обранці від регіонів транслювали наші вимоги і побажання вищим владним структурам.

Після фінансової децентралізації місцевим владам закидають: у вас тепер стільки грошей, чого вам плакати?! Так, спочатку було відчутно, що з'явилась можливість взятися за реальні і вкрай необхідні проекти і в комунальному, і в гуманітарному просторі міста. В Кропивницькому цю роботу почали. В місті працює сучасний громадський транспорт, функціонують новітні медичні заклади, капітально ремонтуються школи, дитсадки, дороги, прибудинкові території. Але сьогодні, як ніколи, комунальне господарство обласного центру потребує системних змін.

Для Кропивницького найперше –це система теплопостачання. Андрій Райкович наголосив, що місту також критично не вистачає обсягів освітньої та медичної субвенцій. Утримувати ці галузі, впроваджувати реформи коли не вистачає зарплати медикам дуже важко.

Держава зробила місцевому самоврядуванню подарунок - фінансування профтехосвіти, але без передачі основних засобів і можливості професійно керувати цим освітнім сектором.

Місто також не може розвивати муніципальну освіту за вимогами нових стандартів, бо елементарно не вистачає освітньої субвенції навіть на зарплату вчителям і вихователям.

- А гемодіаліз, цукровий діабет, а десятки інших хвороб, особливо у дітей?! Про онко- годі говорити взагалі! Місцеві бюджети цих трат не подужають, - акцентував увагу Андрій Райкович. - Ми завершуємо будівництво першої за 25 років багатоповерхівки, щоб відкрити звичайну чергу на квартири. Там люди із 1979 року стоять! Які іще коментарі треба?

Уряд України взяв курс на будівництво доріг, область теж потужними темпами веде будівництво. І це добре., але цього вкрай недостатньо, переконаний міський голова Кропивницького. Центру необхідно переглянути розподіл коштів субвенції з держбюджету на місця для фінансування будівництва і ремонту доріг. Дороги — це артерії, це ознака цивілізованих територій. Це запорука того, що і село, і місто матимуть майбутнє.

- Тому обґрунтовані, розумні підходи, із врахуванням ключових принципів, особливостей формування бюджетів на наступний рік ми мусимо з вами проаналізувати, - запропонував Андрій Райкович. - Послухаємо керівників ключових фінансових установ, наших представників у парламенті. І тоді порадимось, обміняємось думками, як діяти.

З інформацією про особливості формування місцевих бюджетів на 2019 рік виступили директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації Сергій Шеремет та начальник фінансового управління міської ради Любов Бочкова.

За результатами обговорення члени регіонального відділення АМУ підготували звернення до Верховної Ради України, в якому висловили свої пропозиції і своє бачення розвитку бюджетного процесу в Україні.

Усі новини