У Кропивницькому в Міжнародний день музеїв відродили традицію «Тобілевичових субот»

Понеділок, 20 травня 2024 13:50

Кожного року, 18 травня, культурний світ відзначає Міжнародний день музеїв. Визначна дата була заснована Міжнародною радою музеїв з метою нагадати громадськості, як важливо знати свою історію та дбайливо зберігати досвід і знання минулого.

Головне мета проведення Дня музеїв – не лише залучити відвідувачів, а й створити особливу атмосферу. Таку, яка панувала цьогоріч 18 травня у міському літературно-меморіальному музеї Івана Карпенка-Карого.    

Майже 150 років тому у будинку Тобілевичів, де нині розміщено музей, була започаткована традиція. Щосуботи у Івана Карповича Тобілевича збиралися гості – учителі, культурницькі діячі, військові, юнкери кавалерійського училища, чиновники. Такі зібрання називалися «суботниками». Головна їхня особливість - любов до всього українського. Обговорювали новинки прогресивної літератури, дискутували, співали українські пісні, читали вірші, грали уривки з українських п’єс. Холодної пори зустрічі проходили у будинку, а коли потепліє – у великому садку, в альтанці з живоплоту. 

Колектив музею шанує традиції славетної родини і з нагоди Міжнародного дня музеїв започаткував цикл зустрічей «Тобілевичеві суботи».

Гостей до садиби корифеїв привів Василь Левицький – поет, журналіст, педагог, громадський діяч, гід, один із співзасновників ГО «Екскурс-інформ». Екскурсанти – члени ГО «Чистий аркуш», перш, ніж опинитися в музеї, подорожували містом. У затишних залах меморіального будинку трохи відпочили і науковиця Тетяна Ревва розповіла про життя Тобілевичів у Єлисаветграді, про будинок, що є пам’яткою культури, про музей.            Відкриття «Тобілевичевих субот» відбулося на подвір’ї музею. Особливу атмосферу першої зустрічі створив композитор, співак, поет, блогер, волонтер, переможець багатьох пісенних конкурсів та фестивалів Віктор Коваленко. У його виконанні звучали пісні з творчого проєкту «Там, де падають зорі». Музичні твори на вірші поетів Кропивниччини Михайла Радкевича,  Наталії Бідненко, Олени Надутенко, Антоніни Корінь, Наталії  Шмітке, а також Наталії Демедюк із міста Рівного нікого не залишили байдужими, бо вони стали відображенням духу сильного і волелюбного українського народу.

Аматорський театральний колектив «ЙОУГУРТ» представив уривок із п’єси Михайла Старицького «За двома зайцями». Згадували, що на початку 1880-х років автор був гостем будинку Тобілевичів.

А потім до глядачів вийшов… Іван Карпенко-Карий. Семирічний Дмитрик Левицький, учасник гурту «Витвори картаті», спробував перевтілитися у знаного драматурга і навіть цитував його вислови. Ну що ж, і у братів Тобілевичів любов до театру прокинулася рано. Можливо, Міжнародний день музеїв засвітив у садибі Тобілевичів маленьку театральну зірочку.

Завершилася зустріч чудовим акапельним виконанням козацького канта «Гомін по діброві». Володимир Ковальчук, який раніше майстерно зіграв роль батька Проні Прокопівни, проникливо і щиро заспівав козацьку пісню. Зворушені глядачі нагородили його вдячними тривалими оплесками.

Насамкінець гості оглянули Карпенків сад, у якому цвіли іриси і троянди.

Усі новини

Сарана — реальна небезпека
Середа, 17 липня 2024 16:17