У Кропивницькому свої роботи представили претенденти на здобуття премії імені Якова Паученка

Понеділок, 24 лютого 2020 14:19

У Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відбулося відкриття виставки творів претендентів на здобуття обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка у 2020 році. Премія заснована Кіровоградською обласною радою у 2002 році на клопотання обласних осередків Національної Спілки архітекторів України, Українського геральдичного товариства та Національної Спілки художників України і вручається щороку 21 березня у день народження архітектора Якова Паученка.

На здобуття цьогорічної премії подаються твори в двох номінаціях – «геральдика та вексилологія» і «декоративно-прикладне мистецтво».

У номінації «геральдика та вексилологія»: Символіка (герб та прапор) сіл Красносілка та Розумівка Олександрівського району Кіровоградської області (Автор: Білошапка Василь Вікторович – член Українського геральдичного товариства, Національних Спілок журналістів та краєзнавців України, комісії Кіровоградської обласної ради з питань впровадження символіки територіальних громад сіл, селищ, міст, районів області, директор Олександрівського районного краєзнавчого музею, лауреат обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова (2002) та обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка  в номінації «геральдика та вексилологія» (2005), сел. Олександрівка Кіровоградської обл.) та Символіка (герб та прапор) селища Павлиш Онуфріївського району Кіровоградської області (Автор: Постриган Віталій Вікторович – вчитель історії опорного закладу загальної середньої освіти «Павлиський ліцей ім. В.О.Сухомлинського», лауреат обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова (2011), сел. Павлиш Онуфріївського р-ну Кіровоградської обл.)

У номінації «декоративно-прикладне мистецтво»: Монументальні панно в техніці мозаїки: «Старий Заповіт», «Хрещення Київської Русі», триптих «Іоанн Хреститель», «Покрова Пресвята Богородиця» та «Свята Праведна Єлисавета» 2017-2018 років виконання на території Соборного храму Благовіщення Пресвятої Богородиці в місті Кропивницькому (Автор: Кривко Олександр Володимирович – художник, викладач КЗ «Художня школа імені О.О.Осмьоркіна міста Кропивницького», голова Архітектурно-будівельного відділу Кіровоградської єпархії УПЦ, клірик храму Святителя Миколая Чудотворця, м. Кропивницький) та Твори - панно, виконані в традиційних техніках декоративно-прикладного мистецтва - художня вишивка гладдю та хрестиком,  об’ємна аплікація із кольорових стрічок (Автор: Мунтян Валентина Василівна - заслужений майстер народної творчості України, м. Кропивницький).

Презентація експозиції демонстраційних матеріалів творів, які висуваються на здобуття премії, проходила за участі членів конкурсної комісії. Автори Василь Білошапка, Віталій Постриган та Олександр Кривко особисто представили свої доробки та відповіли на численні запитання щодо їх створення.

З вітальним словом виступив голова Кіровоградської обласної ради, голова конкурсної комісії премії Олександр Чорноіваненко. Високий художній та науково-історичний рівень виконання представленої геральдичної символіки та декоративно-ужиткових творів відзначили члени конкурсної комісії - голова обласної організації Українського геральдичного товариства, заслужений архітектор України Віталій Кривенко та голова правління обласної організації Національної Спілки архітекторів України Людмила Харламова.

Мешканці та гості міста також мають можливість, познайомившись з виставкою,  долучитися до громадського обговорення та залишити свої відгуки, які обов’язково будуть враховані конкурсною комісією під час об’єктивного визначення лауреатів премії.

Віта Чернова, директор
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини