У Кропивницькому перевірили готовність закладів охорони здоров’я до госпіталізації інфікованих коронавірусом

Четвер, 20 лютого 2020 14:25

Сьогодні, 20 лютого, у Кропивницькому на базі інфекційного відділення Центpaльної міської лікapні  відбулося практичне тренувальне заняття медичних працівників із госпітaлізaції пaцієнтa, хвоpого нa коpонaвіpус.

За словами заступника головного лікаря з медичної частини ЦМЛ Оксани Кабанчук, лікарі відпрацьовують легенду - прибуття пацієнта з міста Ухань, Китайської Народної Республіки. Машина спеціальної швидкої допомоги доставляє хворого безпосередньо до боксів інфекційного відділення. Таких боксів для перебування інфікованих коронавірусом у лікарні облаштовано чотири зі спеціально підготовленим медичним персоналом.

- Вже безпосередньо у боксі лікарі перевіряють пульс, тиск, насиченість киснем і приступають до надання невідкладної медичної допомоги, - розповіла заступниця головного лікаря. - У боксі є все необхідне медичне обладнання: кислородний концентрат, аптечка для надання невідкладної медичної допомоги, матеріали для забору мазків, проведення тестів на грип. У пацієнта забираються аналізи на вірусологічне дослідження і передаються до лабораторного центру.

Як повідомила начальниця управління охорони здоров’я міської ради Оксани Макарук, з усіма лікарями попередньо було проведено теоретичне навчання: як запобігати розповсюдженню небезпечної хвороби, як транспортувати пацієнтів, як діагностувати та лікувати їх. 

- Ми щороку проводимо такі навчання – спочатку даємо теоретичні заняття, потім йде відпрацювання практичних навичок готовності медиків до надання допомоги у випадку виявлення захворювання особливо небезпечних інфекцій, - зазначила Оксана Макарук. - Сьогодні ми перевірили ступінь готовності медичного закладу, де має надаватися допомога пацієнту з коронавірусною інфекцією. Таким опорним у протистоянні цій хворобі закладом обрано інфекційне відділення міської лікарні, оскільки тут працюють висококваліфіковані лікарі-інфекціоністи, які і теоретично, і практично ознайомлені з правилами дій, діагностикою і методикою госпіталізації таких пацієнтів.

Як повідомила Оксана Макарук, станом на сьогодні проведена інвентаризація по всім лікувальним закладам міста на наявність необхідних індивідуальних засобів захисту медичних працівників. Перевірка підтвердила, що в усіх закладах охорони здоров’я Кропивницького є медичні маски, халати та окуляри. Але ще триває процедура закупівлі костюмів біохімічного захисту та респіраторів ІІ-ІІІ ступенів захисту. Оскільки тест-систем в Україні ще немає, лікарі, перш за все, проводять діагностику: збір анамнезу - де перебував пацієнт напередодні. При цьому враховується інкубаційний період захворювання, який триває в середньому 10 днів, наявність лихоманки та інших проявів коронавірусної інфекції.

За результатами проведених навчань, медики оцінили ступінь готовності, зробили необхідні висновки і надалі  доопрацьовуватимуть складні моменти практичного алгоритму госпіталізації інфікованих хворих.

Усі новини