У Кропивницькому назвали імена кращих юних художників

Вівторок, 11 травня 2021 13:26

У Кропивницькому завершився щорічний художній конкурс «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря, заснований  художньо-меморіальним музеєм Олександра Осмьоркіна за підтримки управління культури і туризму Кропивницького міської ради.

- З кожним роком конкурс, а проводиться він вже вшосте, набуває все більшої популярності, - відзначила директор музею Віта Чернова. -  Три номінації охоплюють учасників віком від 7 до  22 років із різним рівнем мистецької підготовки – від вихованців шкільних мистецьких гуртків і приватних артстудій до учнів художніх шкіл та студентів вищих навчальних закладів. За час існування конкурсу в ньому взяли участь майже тисяча школярів та студентів.

Конкурс — тематичний, оргкомітет завчасно оголошує визначену тему, за якою і подаються творчі роботи. В цьому році вона присвячена  30-річчю Незалежності України. Твори учасників проходили попередній відбір у їхніх  навчальних закладах і подавалися в електронному вигляді або наживо впродовж трьох місяців, починаючи з лютого.

Журі конкурсу оцінювало  187 творів від 168 авторів за такими видами образотворчого мистецтва: живопис, графіка, скульптура та декоративне мистецтво. Певна річ, що серед учасників переважно учні та студенти навчальних закладів міста Кропивницького. Зокрема, художньої школи імені Олександра Осмьоркіна, дитячої школи мистецтв, гуртків та студій образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва гімназій імені Тараса Шевченка, імені Олександра Пушкіна та Козацької, НВО № 6, 24, 35 та «Мрія», обласного та міського центрів дитячої та юнацької творчості, приватної художньої студії «Арт-time», а також Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка (художньо-графічне відділення мистецького факультету), будівельного фахового коледжу (відділення «архітектура та менеджмент»), Відкритого міжнародного Університету розвитку людини «Україна» та коледжу «Університет сучасних знань» (спеціальність «дизайн»).  Але були учасники й з інших районів області й навіть інших регіонів України.

Не лише переможці, а й всі учасники конкурсу отримають заохочувальні та пам'ятні призи від міського управління культури і туризму, адже начальник управління Анна Назарець є не лише членом журі, а й одним з ініціаторів заснування конкурсу.

Урочистості з нагоди нагородження переможців  та презентація виставки їх творів зазвичай відбуваються в Міжнародний день захисту дітей 1 червня в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна. Організатори сподіваються, що в цьому році карантинні обмеження не завадять провести мистецький захід за участі конкурсантів та гостей свята.

 

Довідково: Леонід Бондар - талановитий митець і педагог, член Національної Спілки художників України, лауреат обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція». Понад двадцять років він очолював міську художню школу, якій в рік відзначення 100-літнього ювілею з дня народження Олександра Осмьоркіна присвоєно ім’я професора живопису. Виховав чимало учнів, багато з них стали відомими художниками. Був удостоєний високого державного звання - «Заслужений працівник культури України».

Усі новини