У Кропивницькому комунальники і громадські активісти домовлялися, як доглядатимуть зелені насадження

П'ятниця, 17 березня 2017 13:49

Комунальники Кропивницького разом із громадськими активістами міста домовилися про співпрацю під час обрізання дерев на території обласного центру.

Сьогодні, 17 березня, на вулиці Шатила влада і громада обговорювали перспективи омолодження зелених насаджень у цьому мікрорайоні. До розмови під’єдналися і мешканці місцевих житлових будинків.

Люди висловили незадоволення видом дерев вздовж вулиця, обрізку яких вже виконали спеціалісти КП “Благоустрій”. На їх думку, дерева з надто коротко обрізаними гілками довго не проживуть.

- У цій частині вулиці проводилися роботи із відновлення зовнішнього освітлення, тож така обрізка дерев диктувалася необхідністю, - відзначила заступник начальник головного управління ЖКГ Юлія Яндович. – Крім того, зелені насадження по Шатила були висаджені одночасно – 45 років тому. Це критичний вік для дерев, для того, щоб продовжити їм життя, необхідно виконувати омолоджувальну обрізку, інакше є загроза, що якась гілка просто впаде на голову перехожим.

Роботи по догляду за деревами мають бути системними, переконана Юлія Яндович, тобто за складеним графіком бригада спеціалістів прибуває на визначену вулицю і виконує увесь комплекс робіт для усіх дерев у цьому місці. Працювати точково, по окремих деревах на території всього міста у підприємства не буде ні фізичних, ні фінансових можливостей.

Громадські активісти Надія Паливода та Євген Ткачук, професійний дендролог, не заперечують, що за деревами слідкувати необхідно і обрізку виконувати варто. Але робити це потрібно так, щоб не нашкодити дереву.

Щоб досягти якнайкращого результату, домовилися сумістити як досвід спеціалістів “Благоустрою”, так і знання громадських активістів. Вже у вівторок наступного тижня дерева на решті частини вулиці Шатила обрізатимуть у присутності активістів і таким чином визначать своєрідний стандарт, якого дотримуватимуться по всьому місту. Поки що вирішили не робити стратегічне омолоджувальне обрізання, а обійтися санітарним, коли видаляються лише сухі гілки. Крім того, комунальники ненабагато піднімуть крону дерев, щоб прибрати гілля, що заважає руху автомобілів і пішоходів.

Усі новини