У Кропивницькому будуть реалізовані два сучасних проєкти індустріальних парків

Вівторок, 14 травня 2024 17:46

Сьогодні, 14 травня, з робочим візитом у Кропивницькому перебувають члени Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку.  Спільно  із народними депутатами, які представляють у Парламенті  Кіровоградщину вони зустрілися із керівництвом та представниками депутатського корпусу Кропивницької  міської ради.

Під час зустрічі обговорили створення в обласному центрі індустріальних парків, наразі це два проєкти - “Радій” та “Ростокагропром”.

Про поточний стан реалізації двох сучасних інноваційних проєктів проінформував заступник міського голови Олександр Мосін.

- Вже сьогодні виконком міської ради розгляне питання про затвердження детального плану території в районі вулиці Аджамської індустріального парку «Ростокагропром». Члени виконкому погоджують такі проєкти. Потім рішення виноситься і на розгляд депутатського корпусу міської ради, переконаний, депутати також його підтримають. Це один із актуальних етапів для реєстрації у Мінекономіці, - відзначив Олександр Мосін. – А вже  24 травня в міській раді пройдуть громадські слухання щодо затвердження містобудівної документації індустріального парку в районі вулиць Академіка Тамма, Курганної, Героїв Рятувальників та Любомира Гузара. Це важливий документ для створення індустріального парку “Радій”. У середу представники “Радію” та “Ростокагропром” на нараді в ОВА презентують власне бачення перспектив створення та функціонування індустріальних парків. Маємо надію, що за друге півріччя 2022 року ініціатори направлять відповідні заяви для включення індустріальниїх парків у реєстр. Зі свого боку керівництво міської ради докладе максимум зусиль, щоб ці проєкти були реалізовані в нашому місті.

Тож робота триває,  проєкти доопрацьовуються для включення до Реєстру індустріальних парків. Основні етапи, які потребують вирішення - затвердження містобудівної документації, проходження стратегічної екологічної оцінки, розбудова інженерно-транспортної інфраструктури тощо.

Той факт, що на рівні держави у  2024 році передбачено фінансову підтримку у сумі один мільярд гривень на підтримку інфраструктури при створенні індустріальних парків, вимагає від центральних органів влади пильної уваги до роботи за цим напрямком на місцях. Саме тому, вже завтра на нараді в обласній військовій адміністрації члени  Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку презентуватимуть умови, за яких можна розраховувати на державне співфінансування.

А сьогодні заступник Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський охарактеризував принципи, за якими загалом індустріальні парки стають ефективними.

- Тільки в середині 2022 року сформувався законодавчий пакет по індустріальних парках. Основні кити успіху цих проєктів -  виділення землі, підведення мереж, наявність або зведення нових будівель на території та  покращення бізнес-кейсів за рахунок податкових стимулів. Вправна громада, яка це все забезпечує, отримує можливість і зацікавити, і  залучити виробників до індустріального парку. Навіть, коли такий парк — це приватний проєкт, успішними вони стають тоді, коли між владою та ініціатором є взаємодія. Тому вам, як владі, необхідно працювати з ініціаторами індустріальних парків, ви маєте грати в одній команді на залучення інвесторів.

Говорили сьогодні не лише про індустріальні парки, а й про зміни в структурі української економіки загалом,  та перспективні напрямки для Кропивницького зокрема. Окрім індустріальних парків Дмитро Кисилевський приділив увагу державній іпотечній програмі “єОселя”.

- Війна нам продемонструвала, що ми маємо виробляти те, що потрібно і для оборони, і для соціальної інфраструктури самотужки. Тому «Зроблено в Україні» - це ключовий пріоритет, що базується на стимулюванні виробництва, розвитку інвестицій та на не сировинному експорті, - наголосив Дмитро Кисилевський. - Що стосується програми “єОселя”, то вона покликана стимулювати первинний ринок будівництва для широкої цільової аудиторії — це можуть бути військовослужбовці, ВПО, соцпрацівники, освітяни тощо.

Свою роботу члени Комітету продовжать безпосередньо знайомлячись із підприємствами Кропивницького, а також відвідають Олександрію, де також  створюють індустріальний парк.

Усі новини

28 червня – День Конституції України!
П'ятниця, 28 червня 2024 09:57