У Кропивницький прибули евакуйовані жителі Донецької області

Вівторок, 2 серпня 2022 12:36

Сьогодні вранці, 2 серпня у Кропивницький прибув евакуаційний потяг із жителями Донецької області. Серед них чимала група маломобільних людей з інвалідністю, родин із дітьми.

Жителів Донеччини зустрічали Віцепрем'єр-міністр України з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, начальник Кіровоградської обласної військової адміністрації Андрій Райкович, заступник міського голови Олександр Мосін. Разом із представниками влади евакуйованим допомагали медики, представники осередку Червоного Хреста, волонтери, рятувальники та психологи. Людям одразу запропонували їжу і відпочинок у мобільних наметах, тут же чекали автобуси, якими пізніше їх доправили до місць тимчасового перебування.

Тепла зустріч кропивничан трохи згладила біль і відчай, які переповнювали вимушених переселенців. Люди чимало натерпілися, багато з них жили під обстрілами, у багатьох зруйноване житло, дехто встиг узяти лише найнеобхідніші речі і домашніх улюбленців. Господарі не полишили котиків і собак, які для них стали членами родин. Зі сльозами розповідають про пережитий страх вдома, про тривожну дорогу до Кропивницького. Але попри сум, висловлюють надію, що на новому місці обживуться і зможуть жити у спокої.

- Ми маємо евакуювати з Донецької і Луганської областей ще багато людей, які виявлять бажання звідти поїхати. Багато людей запитують, скільки коштує евакуація. Хочу запевнити всіх: це безкоштовно! Ми забезпечимо стільки вагонів, скільки потрібно. Маємо вивезти зі східного регіону ще 50 тисяч дітей та їхніх рідних, - повідомила очільниця евакуаційного штабу Ірина Верещук і подякувала Кіровоградщині, яка гостинно прийняла переселенців.

Сьогодні евакуйованих розмістили за потребою, кого в лікарню, кого в реабілітаційний центр, соціальний гуртожиток. Потім усіх розмістять у місця тривалого проживання.

- Людей розселятимуть у соціальні гуртожитки, школи, дитячі садочки, які не задіяні в навчальному процесі, приватні будинки, використовуватимемо увесь житловий фонд, який є в області. Люди розуміють, що приїхали сюди не на місяць-два, а надовго, тому їм треба облаштуватися і жити повноцінно, - зазначив начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

Він додав, що Кіровоградщина готова приймати ще переселенців із прифронтових територій і задіювати всі важелі соціальної підтримки, а це не тільки забезпечення житлом, а й організація навчання дітей у школах, допомога у працевлаштуванні.

Усі новини