У Кропивницькій міській раді триває підготовка до чергової сесії: працює депутатська комісія з питань бюджету

Четвер, 27 квітня 2023 17:20

Звіт щодо виконання бюджету Кропивницької міської територіальної громади за І квартал поточного року представила начальниця фінансового управління міської ради Любов Бочкова у середу, 26 квітня, під час засідання постійної депутатської комісії з питань бюджету та податкової політики під головуванням депутата міської ради Дмитра Бірця. Участь у засіданні комісії взяли секретар міської ради Олег Колюка та заступник міського голови Олександр Мосін.

Любов Бочкова повідомила, що дохідна частина міського бюджету за перший квартал поточного року становить 839,6 млн грн, це 29,4% до річного плану. Загалом виконання плану надходжень за цей період становило 110,5%, а темпи росту до минулого року 132,7%.  Видатків, за словами посадовиці, проведено на 572 млн грн.

На розгляд комісії було винесено питання по електронній петиції щодо заборони діяльності упц мп на території області та міста Кропивницького.

Чому це питання розглядає не тільки профільна комісія пояснив Олег Колюка.

- Це резонансне питання і ми вирішили, що його мають розглянути усі депутатські комісії. Держава і органи місцевого самоврядування відмежовані від релігії, якщо ми підтримаємо це рішення, то воно буде поза межами наших повноважень. Як альтернатива — депутатський корпус міської ради може звернутися до Верховної Ради України з пропозицією запровадження законодавчих процедур щодо заборони релігійних організацій які порушують закони України.

Про які саме закони йдеться пояснила начальниця відділу комунікацій з громадськістю Оксана Горбенко.

-  Підготовлений законопроєкт Кабінетом Міністрів України передбачає внесення змін у "Закон про свободу совісті та релігійні організації" наступного змісту: "Не допускається діяльність релігійних організацій як афілійованих із центру впливу релігійної організації, об'єднання, керівний центр управління якої  знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України". Цим законопроєктом також вносяться зміни до іще одного закону "Про державну реєстрацію  юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" і надаються повноваження робити експертизу статутів релігійних організацій української православної церкви та видавати  приписи про усунення виявлених порушень у місячний строк з подальшим зверненням до суду щодо припинення діяльності цієї організації.

Депутати - члени комісії також висловилися з цього питання. Ключова теза — не можна не відреагувати на петицію, але й зробити це потрібно в законний спосіб.

Зрештою комісія доручила юридичному управлінню міської ради розробити проєкт рішення зі зверненням до Верховної Ради України.

Тривале обговорення серед членів комісії викликало питання "Про перейменування вулиць, провулків, тупиків" - на чергову сесію буде винесено перейменування 24 вулиць. Але предметом обговорення стали не нові назви, а політика адресної атрибутики. Депутати наполягають на встановленні нових табличок на перейменованих вулицях, або принаймні вказівників на перехрестях. І хоч ця робота належить до повноважень районних в місті рад, члени депутатської комісії вважають за доцільне вирішувати це питання на рівні міської ради.

З додатковими дорученнями приймалися й кілька інших рішень, так управління культури і туризму має підготувати зведену інформацію про стан усіх міських бібліотек, а саме які з приміщень потребують поточного, а які капітального ремонту. А управління освіти спільно із управлінням капітального будівництва мають підготувати пропозиції щодо додаткового фінансування по заміні вікон в усіх закладах освіти міста, як заходи з підвищення енергоефективності. Заміна вікон в закладах освіти до кінця року - це і принципове завдання для профільних виконавчих органів від заступника міського голови Олександра Мосіна.

Серед інших питань, які розглянула і погодила комісія - проєкти рішень, що стосуються внесення змін або затвердження окремих галузевих програм та перерозподілу видатків.

Усі новини