У біді нікого не залишать: в Кропивницькому відкрили денний Центр допомоги постраждалим від домашнього насильства

Вівторок, 14 травня 2024 15:20

У Кропивницькому відкрили денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі з кризовою кімнатою сьогодні, 14 травня.

На відкриття й ознайомлення з роботою Центру завітали начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович, заступниця начальника ОВА Катерина Колтунова, заступник міського голови Олександр Мосін, керуюча справами виконавчого комітету Світлана Балакірєва, а також представники UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні на чолі з Массімо Діана.

Гостей Центру у комфортному відремонтованому приміщенні на вулиці Шатила, 12 гостинно зустріли психологи, соціальні працівники разом із  директоркою департаменту соціальної політики Кропивницької міської ради Юлією Вовк, її заступницею Оленою Костенко, директоркою комунальної установи "Кропивницький міський центр запобігання та протидії насильству" Тетяною Крамаренко.

- Відкриття денного Центру символічно завершує створення повного циклу муніципальної системи запобігання та протидії насильству. Зрозуміло, що попереду нас чекає ще багато роботи, але тепер на території нашої громади створені ті спеціалізовані заклади підтримки постраждалих осіб, які дозволяють ефективно надавати їм необхідну комплексну допомогу, - розповіла гостям під час короткої екскурсії закладом директорка департаменту соціальної політики Юлія Вовк. - Цей центр є структурним підрозділом комунальної установи "Кропивницький міський центр запобігання та протидії насильству". Торік міська рада виділила приміщення для розташування денного центру, кошти для виготовлення проєктно-кошторисної документації та співфінансування капітального ремонту приміщення і його облаштування.  Зробили усі необхідні роботи: утеплили приміщення, замінили вікна та двері, зробили автономне опалення, перепланували та облаштували приміщення та його облаштування. На все це витратили понад 4,9 мільйона гривень отриманої субвенції.

За словами посадовиці, при проведенні робіт врахували інклюзивну складову, щоб зробити послуги денного центру доступними для осіб з інвалідністю, осіб з тимчасовим порушенням здоров’я, вагітних жінок, жінок з дітьми на дитячих візочках та осіб похилого віку.

Для надання якісних послуг постраждалим від насильства тут створили кілька локацій, зокрема простір для тренінгових занять із сучасним обладнанням (сенсорний стіл, інтерактивна пісочниця із проєктуванням зображення у форматі 3-d, проєктор та смарт-телевізор), дитячий куточок, кабінет для індивідуального психологічного консультування, кухонний простір, побутова кімната.

- У денному Центрі в комфортних умовах постраждалі особи зможуть отримати комплексну, а головне безоплатну допомогу. Саме тут жінкам пропонують, перш за все, допомогу психолога та послуги соціального працівника,. Також тут надають такі соціальні послуги, як екстрене (кризове) втручання, консультування, інформування, представництво інтересів, надання притулку тощо, - розповіла Юлія Вовк. - Крім того, тут постраждалі особи за потреби можуть перебувати короткостроково або цілодобово у спеціально обладнаному  при денному Центрі приміщенні, а саме у Кризовій кімнаті.

Ремонт приміщення Кризової кімнати та її облаштування зробили за кошти Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні. На ремонт та облаштування кризових кімнат Фонд ООН виділив кошти у сумі 1,75 мільйона гривень.

Психологиня денного Центру Ольга Коротнюк каже, хоча офіційно заклад відкрили сьогодні, проте уже протягом місця фахівці Центру працюють із особами постраждалими від домашнього насильства, яке розрізняють за чотирма видами: психологічне, економічне, фізичне і сексуальне. За словами фахівчині, здебільшого за допомогою звертаються жінки різного віку, які потерпають від домашніх кривдників, котрі зазвичай є найріднішими для них людьми.

- Кожна історія скривдженої жінки вражає і особлива по-своєму. Але мене найбільше вразила історія 84-річної бабусі, яка звернулася до нас за допомогою. Вдома вона потерпала від найрідніших — доньки й онука. Довелося довго працювати з бабусею і вже на останньому занятті з психологом вона гірко розплакалася і сказала, що зрозуміла, чому з нею так вчиняють її рідні. Вона раніше не дала їм найголовнішого, чого вони від неї потребували — уваги, - розповіла Ольга Коротнюк і додала, що ця історія завершилася обнадійливо, бо бабуся повернулася додому уже з розумінням нової моделі поведінки, як їй треба ставитися до рідних.

Гості ознайомилися з роботою денного Центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства, зустрілися з мобільними бригадами соціально-психологічної допомоги постраджалим, побували в Кризових кімнатах комунальної установи "Кропивницький міський центр запобігання та протидії насильству" та притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства.

Важливість створення міського центру запобігання та протидії насильству, як суттєвого інструменту для збереження ментального здоров’я, відзначив начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

- Це не просто квадратні метри відремонтованих площ. Це локації для тренінгових занять із сучасним обладнанням, дитячий куточок, кабінет для індивідуального психологічного консультування, побутові кімнати. Важливо, що центр відповідає усім вимогам безбар’єрного простору, - зазначив Андрій Райкович. - Щиро вдячний нашим міжнародним партнерам, Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA), Мінсоцполітики,  департаменту соціальної політики Кропивницької міської ради, моїм заступникам в ОВА – за реалізацію цього надважливого для нас проєкту. Коли є така потужна синергія зусиль, є продуктивний результат. Тому моя позиція, курс ОВА, громад і далі розвивати напрямки медичного, психологічного, ментального оздоровлення, реабілітаційної допомоги, навчання спеціалістів.

Подякував за підтримку і допомогу у реалізації цього проєкту і заступник міського голови Олександр Мосін.

- Коли ми говоримо про нульову толерантність до домашнього насильства в житті громади, то маємо на увазі саме цей реалізований проєкт. Велика подяка усім партнерам, які долучилися до цієї роботи. Результат є і ним можуть користуватися люди, які потерпають від насильства, - підкреслив Олександр Мосін.

Представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні на чолі з Массімо Діана звернув увагу на те, що збереження людського капіталу, особливо в умовах війни, яка нині триває в Україні, передбачає збереження ментального здоров’я. Тож такі центри необхідно створювати в громадах. Відкриття повного і системного циклу центрів надання психологічної допомоги постраждалим від насилля особам свідчить про те, що місцева влада мислить стратегічно і дивиться у майбутнє.

Усі новини