У 40% закладів освіти Кропивницького вакантні посади медсестер і працівників харчоблоків: потрібна конкурентна оплата праці

П'ятниця, 5 липня 2024 10:19

Кропивницька міська рада звернулася до Кабінету Міністрів України щодо підвищення тарифних розрядів працівникам харчоблоків, медичним працівникам, які працюють у закладах освіти міста Кропивницького, у 2024 році.

Відповідне рішення депутати міської ради прийняли на ХХІІ засіданні дев’ятої сесії у четвер, 04 липня.

«Одним з першочергових завдань органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та керівників навчальних закладів є організація збалансованого харчування дітей у закладах освіти, особливо під час воєнного стану в Україні, - йдеться у прийнятому зверненні. - Відповідно до пункту 18 третьої стратегічної цілі операційного плану заходів з реалізації у 2023-2024 роках Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року № 990-р заплановано перегляд умов оплати праці працівників харчоблоків і сестер медичних у закладах освіти.

Оплата праці кухаря здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 15 квітня 1993 року № 102, та наказу Міністерства освіти і науки України від 26 вересня 2005 року № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ».

Зазначені нормативно-правові акти передбачають оплату шкільного кухаря в межах 3-6 тарифних розрядів. Постановою Кабінету Міністрів України від 13 січня 2023 року № 28 «Деякі питання оплати праці медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації державних та комунальних закладів охорони здоров’я» мінімальний розмір оплати праці медичних працівників установлено на рівні не менше 13500 грн на місяць. На медсестр поширюватиметься дія вищезазначеної постанови в тому разі, якщо заклад освіти, в штаті якого вони працюють, має відповідну ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та відніс медичне обслуговування до основних видів діяльності. Такий заклад має статус закладу охорони здоров’я. У разі, якщо в установчих документах закладу освіти відсутні вищезазначені норми, постанова Уряду про підвищення базової заробітної плати до медичних сестер в таких випадках не застосовуватиметься.

Станом на сьогодні, враховуючу неконкурентну заробітну плату медичних працівників та працівників харчоблоків, у 40 відсотків закладів освіти Кропивницької міської територіальної громади посади вакантні.

З метою забезпечення закладів освіти мотивованими та професійними медичними працівниками та працівниками харчоблоків необхідно переглянути та врегулювати тарифний розряд або законодавчо затвердити доплату, яка не враховується для забезпечення законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати працівника.

Враховуючи вищевикладене, просимо сприяти у перегляді умов оплати праці вищезазначених працівників. Заздалегідь вдячні за розуміння та підтримку.

З повагою

Депутати/депутатки Кропивницької міської ради восьмого скликання»

Кропивницька міська рада доручити управлінню освіти надіслати копію рішення та звернення депутатів/депутаток Кропивницької міської ради до Кабінету Міністрів України.

Усі новини