«Центр пробації»: перспективи співпраці міської влади і громадського сектору

Вівторок, 21 серпня 2018 17:04

Сьогодні, 21 серпня, секретар міської ради Кропивницького Андрій Табалов відвідав філію Державної установи “Центр пробації” Кіровоградської області. Разом із керівником Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Олегом Краснокутським він взяв участь у прес-турі до установи, організованому обласним відділенням Всеукраїнської благодійної організації “Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД”.

Екскурсію “Центром пробації” провів та розповів про специфіку роботи закладу начальник Подільського районного відділу філії Сергій Черкас. За його словами, станом на 1 серпня поточного року на обліку центру знаходиться 1102 особи, з яких 774 були засуджені за вчинення кримінальних злочинів.

- Пробація - це не покарання, яке застосовується замість позбавлення волі, - підкреслив Сергій Черкас. - Вона передбачає в тому числі і покарання альтернативне позбавленню волі, але головне - вона включає ще й інші елементи, які сприяють ресоціалізації засудженого. Головною метою пробації є безпека суспільства.

За інформацією керівника Подільського районного відділу, серед осіб, які перебувають на обліку відділів з питань пробації, близько 15% мають судимості за вчинення злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних речовин та прекурсорів, значна частина неодноразово засуджувалась та відбувала покарання в місцях позбавлення волі, а тому є групою ризику захворювання на інфекційні хвороби, зокрема, ВІЛ та СНІД. Тому дуже важливо, що у закладі є консультативний кабінет, де соціальний працівник здійснює дотестове консультування та експрес-тестування на ВІЛ-інфекцію.

- Наша мета сьогодні - ознайомитися із відносно новим для України поняттям “пробація”, що є альтернативою покаранню у вигляді позбавлення або обмеження волі, - зазначив Андрій Табалов. - Моє завдання, як представника міської влади, вивчити суть даного питання та визначити варіанти, яким чином міська рада може допомогти в організації соціальної профілактики. Це наша дійсність, ці люди живуть серед нас, і вони так само мають свої права і заслуговують на нормальне комфортне життя. З іншого боку, такі громадяни входять до групи ризику на захворювання інфекційними хворобами, і ми повинні убезпечити наше суспільство від їх розповсюдження, а в цьому нам може допомогти профілактика, яку і проводять соціальні працівники у “Центрі пробації”.

На важливості соціальної профілактики наголосив і виконавчий директор КОВ ВБО “Всеукраїнська мережа ЛЖВ” Костянтин Данильченко.

- Ми маємо вихід на цільову групу та здійснюємо соціальний супровід таких осіб щодо виявлення, постановки на облік та лікування соціально-небезпечних хвороб. Ця діяльність здійснюється у форматі “Єдиного вікна” за кошти міжнародних донорів. До існуючих послуг ми пропонуємо включити послуги із соціальної профілактики, які даватимуть змогу комплексно впливати на проблему, - зауважив Костянтин Данильченко. - Послуги будуть надаватись соціальним працівником, а робота здійснюватиметься на попередження проблем у сфері здоров’я та соціалізації, надаватимуться правові консультації.

За інформацією керівника благодійної організації, на реалізацію пілотного проекту, а саме: соціальний супровід 150 колишніх засуджених у період з жовтня по січень включно, необхідно близько 94 тисяч гривень. Костянтин Данильченко підкреслив, що даний проект допоміг би виявити усі можливі ризики, зрозуміти механізм запровадження. Така практика, коли міська влада через центри соціальних служб чи інші структурні підрозділи закуповує соціальні послуги з профілактики в громадських організацій, вже є в інших областях України, зокрема, Полтаві та Мелітополі.

У свою чергу керівник Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Олег Краснокутський зазначив, що він разом з організацією ЛЖВ вже два місяці працюють над розробкою системи замовлення послуг соціальної профілактики, але це зовсім не означає, що частина повноважень, яка належить до системи соціальних служб, буде перенаправлена громадським організаціям. Керівник Центру наголосив, що можливість впровадження закупівлі відповідних послуг можливе лише після затвердження їх переліку.

Усі новини