Тіньова зайнятість і зарплата у конвертах на підприємствах Кропивницького мають залишитися у далекому минулому

Четвер, 18 квітня 2019 17:28

У міській раді Кропивницького під головуванням заступника міського голови Андрія Паливоди відбулося засідання міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення.

Комісія розглянула питання стану виконання Плану спільних заходів з питань детінізації доходів громадян і зайнятості населення на 2019 рік та підсумки реалізації державної політики щодо легалізації зайнятості населення і детінізації заробітної плати у Кропивницькому у І кварталі 2019 року.

- Нам усім відомий негативний вплив «тіньової» зайнятості і заробітної плати на загальний стан економіки, - відзначив у своєму виступі начальник відділу з питань праці Микола Рибак. -  Ця проблема і сьогодні залишається болючою для всієї країни, нашого міста та його мешканців.

Міська влада, в межах наданих їй повноважень, здійснює всі можливі заходи для спрямування трудових відносин у правове русло. Щороку проводиться широка інформаційно-роз’яснювальна кампанію про неприпустимість допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин.

За ІV квартал 2018 року та І квартал 2019 року інспектори  відвідали майже 400 підприємств з метою інформування роботодавців та працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю. І як результат, легалізований кожен четвертий працівник.

Члени робочої групи узгодили План спільних заходів та визначили  пріоритетні напрямки  подальшої співпраці. Першими із суб’єктів, до яких завітають інспектори відділу з питань праці, будуть ті, хто викликає підозру надзвичайно низьким рівнем зарплат на тлі середньостатистичних показників міста. Це стосуватиметься суб’єктів, що працюють у сферах торгівлі, громадського харчування, стоматологічних послуг, автосервісу й автомобільних перевезень, будівництва, сільського господарства та інші.

- Я скажу: є такі випадки, коли на підприємстві, яке заробляє, скажімо, мільйон гривень на рік, є тільки директор і бухгалтер, і за них, відповідно, сплачуються податки, - звернув увагу Микола Рибак. – Водночас, є підприємство, на якому працюють 20-50 осіб, що теж заробляє мільйон і сплачує податки і збори за всіх. Виникає питання: яким чином перше підприємство заробляє, маючи тільки двох працівників, і що ж там реально відбувається?  Що робити з працівниками -“привидами”?

Для таких підприємств будуть застосовуватися всі надані місцевій владі важелі впливу на виявлення роботодавців, які використовують нелегальну працю та вживати усіх заходів для легалізації працівників -«нелегалів». А, крім того, інформувати і ще раз інформувати громадян міста про усі негативні наслідки нелегальних трудових відносин.

- Тому, давайте підійдемо до нашої спільної роботи з легалізації ринку праці, насамперед, аналітично та неупереджено, - наголосив Микола Рибак. -  Таке поняття, як тіньова зайнятість і зарплата «у конвертах» мають залишитися далеко у минулому.

Усі новини