Тетяна Тимоховська: Подаруйте дитині щасливу родину!

Понеділок, 16 вересня 2024 17:28

Цьогоріч в Україні вперше відзначають День усиновлення 17 вересня. Саме цього дня за новим церковним календарем вшановують пам'ять мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії, яких вважають оберегами дітей та їхніх батьків. Про сімейні форми виховання та життя дітей у патронатній родині розповіли начальниця управління з питань захисту прав дітей Кропивницької міської ради Тетяна Тимоховська та патронатний вихователь Олег Ромов під час брифінгу сьогодні, 16 вересня.

- Фахівці  управління з питань захисту прав дітей приділяють дуже прискіпливу увагу до сімейних форм виховання — дитячих будинків сімейного типу, патронатних та прийомних родин. Нині на обліку в управлінні перебуває 383 дитини, з яких 346 влаштовані до сімейних форм виховання. Решта дітей ще потребують такого влаштування. Станом на 01 січня 2024 року у Кропивницькому діє 25 прийомних сімей та 8 дитячих будинків сімейного типу, - повідомила Тетяна Тимоховська.

За словами посадовиці, після повномасштабного вторгнення кількість дітей, які потребують опіки зросла, адже до місцевих дітей, позбавлених батьківського піклування, додалися ще й діти — внутрішньо переміщені особи. Таких у Кропивницькому зафіксували уже понад пів сотні. На жаль, цьогоріч усиновили лише 14 діток, що менше, ніж у попередні роки.

- Існує певна пересторога у суспільстві щодо усиновлення дітей старшого віку, знайти прийомну родину для таких досить важко, тоді як маленьких діток беруть більш охоче, - пояснює Тетяна Тимоховська. - Утім фахівці нашого управління постійно шукають кандидатів у прийомні батьки. У цьому році вже створили дві прийомні родини, ще три чекають на відповідні рішення і зможуть взяти дітей на виховання. Важливо, щоб люди не боялися створювати прийомні сім’ї, бо у таких родинах діти зростають у теплі і в любові.

Посадовиця зауважила, що стати батьками-вихователями приймних дітей можуть повнолітні дієздатні особи, які мають таке бажання. Для цього їм треба звернутися в управління  з питань захисту прав дітей Кропивницької міської ради із заявою та відповідним переліком документів. Патронатні та прийомні батьки та їхні помічники отримують щомісячну фінансову підтримку.

Своїм досвідом патронатного вихователя поділився кропивничанині Олег Ромов, який разом із дружиною нині виховують четверо малолітніх дітей.

- Бажання взяти дітей на виховання у нас із дружиною з’явилося давно, але через роботу усе відкладали це рішення. Якось поїхали у гості до знайомих, які взяли на виховання прийомних дітей і це підштовхнуло і нас зважитися на цей крок, - розповідає Олег Ромов. - Порадилися з дружиною і прийняли остаточне рішення, потім ще пройшли відповідне навчання і взяли під опіку чотирьох діток, які є родинною групою. Ось уже рік, як наша оселя наповнилася щастям.

Прийомний вихователь каже, що за цей час діти звикли до них, а вони до малечі, головне, що вони бачать результат виховання і своєї праці.

- Ми радіємо, коли бачимо, що дітки кожного дня вчаться чогось нового. Ми намагаємося їх зацікавлювати до нових навичок веселими примовками. Коли вони потрапили в нашу родину, то зовсім не вміли їсти кашу. Проте ми їх заохочували: “Будеш їсти кашку — отримаєш вкусняшку”. Один хлопчик був проблемним, мав порушення корекції і мовлення, дуже боявся води. То за рік перебування у родині маємо дуже хороші результати, він став краще ходити, розмовляти, а головне, що тепер він любить купатися. За цей час діти дуже нас полюбили, - ділиться враженнями прийомний тато і додає: і вони з дружиною багато чому навчилися у дітей. - Ми укріпили своє терпіння, навчилися бути уважними і рухливими, ми з дітьми розвиваємося і молодіємо, адже вони дають нам енергію.

Тетяна Тимоховська зауважує, що патронатна родина — важлива сходинка, на якій діти вчаться жити у соціумі. Наступним етапом для них стане усиновлення або дитячий будинок сімейного типу. Добрі відносини між патронатними вихователями, прийомними батьками й усиновленими дітьми зберігають протягом багатьох років навіть після того, коли діти стали дорослими і вибули з прийомної родини.

- Важливо, щоб суспільство звиклося з думкою про створення прийомних і патронатних сімей, дитячих будинків сімейного типу. Війна, на жаль, ще більше загострила ситуацію з асоціальними сім’ями, збільшила число дітей сиріт, але й одночасно ми бачимо посилену відповідальність хороших батьків. Тому ми закликаємо усіх охочих поділитися родинним теплом і любов’ю з дітками, які цього потребують. Візьміть щастя у свою родину! - закликала Тетяна Тимоховська і привітала усіх прийомних батьків і дітей із Днем усиновлення та побажала усім сімейного тепла, любові та миру.

Усі новини