Світ дитячої творчості в музеї Осмьоркіна

Четвер, 31 травня 2018 11:07

У Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна вже втретє відбулися урочистості з нагоди нагородження переможців Художнього конкурсу «Молодіжна палітра» імені Леоніда Бондаря до Міжнародного дня захисту дітей. Цей конкурс започаткований музеєм за підтримки відділу культури і туризму міської ради, а співорганізатором виступає обласна організація Національної Спілки художників України

«Світ дитячої творчості» - саме такою була тема конкурсу в цьому році і обрана вона була невипадково, адже присвячена 80-річчю з дня народження відомого художника і педагога Леоніда Івановича Бондаря (1938 - 2013). Заслужений працівник культури України, член Національної Спілки художників України, лауреат обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція», а головне творча особистість, яка безмежно закохана в мистецтво і віддана дитячій творчості, адже понад двадцять років очолював в нашому місті дитячу художню школу, якій в 1992 році було присвоєно ім’я Олександра Осмьоркіна - таким пам’ятають Леоніда Івановича його колеги й учні, багато з яких стали відомими художниками.

Слід зазначити, що конкурс з кожним роком набуває популярності і свідченням тому є кількість його учасників. Так, нині на розгляд журі було запропоновано 284 твори 246 учнів та студентів 18 навчальних закладів міста Кропивницького - дитячої художньої школи ім. О.О.Осмьоркіна, відділу образотворчого мистецтва дитячої школи мистецтв, гуртків і студій образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва обласного та міського ЦДЮТ, загальноосвітніх навчальних закладів №2, 4, 5, 6, 7, 11, 12, 14, 17, 18, 19, 32, 35, художньо-графічного відділення мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, а також вихованців приватних викладачів образотворчого мистецтва.

Численні малюнки, виконані акварельними та гуашевими фарбами, олівцями, пастеллю та гелевою ручкою, а ще декоративні твори в різноманітних техніках – килими, м’які іграшки, ляльки-мотанки, паперопластика, скульптурні композиції з пластиліну та соленого тіста, вироби з текстилю. Розмаїття нестримної дитячої та юнацької фантазії в представлених доробках вразили не лише організаторів конкурсу, а й всіх, хто завітав на вернісаж, адже більшість з них експонується на виставці в музеї.

Згідно з рішенням журі конкурсу переможцями стали 29 учасників, віком від 7 до 22 років, художні твори яких відзначені Дипломами І, ІІ, ІІІ ступеню в трьох номінаціях: І – учні початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, шкіл естетичного виховання; ІІ – учні художніх студій та гуртків образотворчого мистецтва загальноосвітніх навчальних закладів; ІІІ – студенти вищих навчальних закладів мистецького та гуманітарного профілю за відповідними віковими категоріями. Їх творчі доробки представлені в тематичному буклеті, підготовленому науковцями музею.

А ще понад 50 учасників у всіх номінаціях отримали Подяки та нові, засновані в цьому році, Відзнаки членів журі і оргкомітету. Так, члени журі - начальник відділу культури і туризму Анна Назарець, голова правління обласної організації Національної Спілки художників України Андрій Хворост, кандидат мистецтвознавства, доцент мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Олена Кириченко, член Національної Спілки художників

України Людмила Демиденко та заслужений художник України Андрій Надєждін, який очолює журі конкурсу, особисто обрали на свій розсуд твори та нагородили їх авторів власними призами – цікавими художніми альбомами та книгами.

Відзначені були Подяками також викладачі, вихованці яких стали переможцями конкурсу. Всі учасники конкурсу, чиї твори були відзначені журі, отримали ще й надані відділом культури і туризму заохочувальні призи - фарби, пензлі, альбоми, матеріали для виготовлення декоративних виробів та інші предмети творчої праці художників.

Приємно відзначити, що під час заходу звучали не лише вітання і добрі побажання переможцям, а й слова подяки організаторам конкурсу. Так, викладач дитячої художньої школи ім. О.О.Осмьоркіна Тетяна Бондар, зауважила, що цей конкурс є гідним вшануванням пам’яті її батька – талановитого художника і чудового педагога, який все своє життя присвятив дітям, розкриваючи їх творчі здібності та прищеплюючи любов до образотворчого мистецтва. А відомий живописець, член Національної Спілки художників України Юрій Вінтенко, який вже багато років очолює відділ образотворчого мистецтва дитячої школи мистецтв, висловив щиру подяку відділу культури і туризму за підтримку творчої ініціативи музею та передав до музейної збірки від себе та знаного в місті поета і колекціонера, члена Національної Спілки письменників України Володимира Могилюка раритетні листівки 1952 року випуску з зображенням плакатів, автором яких є учениця Олександра Осмьоркіна - відомий графік Ніна Ватоліна, до речі, один з плакатів має назву «Рід» і присвячений саме Міжнародному дню захисту дітей.

Завершився ж мистецький захід традиційною фотосесією переможців, учасників конкурсу та їх викладачів біля будівлі музею - довершеної архітектурної споруди на вулиці Архітектора Паученка.

 
Чернова Віта, директор
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркін

Усі новини