Стратегія і перспективи розвитку теплопостачання Кропивницького

Середа, 27 березня 2024 11:25

Як забезпечило проходження нинішнього опалювального сезону у Кропивницькому комунальне підприємство “Теплоенергетик” та який стратегічний план реконструкції схеми теплопостачання обласного центру на нинішній та найближчі вісім років — про це доповів директор підприємства Олександр Чельник на апаратній нараді у вівторок, 26 березня.

За інформацією Олександра Чельника, комунальне підприємство «Теплоенергетик» є структурним підрозділом головного управління житлово-комунального управління Кропивницької міської ради. Надає послуги з теплопостачання в місті, а також теплопостачання, водопостачання та водовідведення мешканцям, бюджетним організаціям та іншим споживачам селища Нове.

Структура КП «Теплоенергетик» включає в себе чотири теплових райони – Центральний, Промисловий, Південний, селище Нове. На балансі підприємства перебувають: Кропивницька ТЕЦ та 33 котельні, з яких у виробничому процесі задіяні 21. Кількість приєднаних споживачів теплової енергії становить 12638 одиниць, із них населення - 12418, бюджет – 136, інші споживачі – 84 одиниці.

- Пріоритетним завданням підприємства є забезпечення сталого проходження опалювального сезону 2023/2024р.р. та забезпечення надійної і безперервної роботи основного теплогенеруючого обладнання та теплових мереж, - наголосив Олександр Чельник. - Котельні працюють у штатному режимі, підтримуючи роботу обладнання відповідно до затвердженого температурного графіка, що дозволяло забезпечувати споживачів тепловою енергією. В лікарняних закладах, дитячих дошкільних навчальних закладах та загальноосвітніх школах температура внутрішнього повітря підтримувалася в межах санітарних норм. Проводився постійний контроль за якістю надання послуг з теплопостачання.

За словами керівника підприємства, протягом нинішнього опалювального періоду на теплових мережах підприємства виникло 284 аварійних ситуацій, пов’язаних із пошкодженням трубопроводів теплових мереж, які усувалися в короткий термін. Торік таких аварійних ситуацій виникло 386.

В результаті ліквідації пошкоджень теплових мереж працівники підприємства замінили 1180 метрів трубопроводів різних діаметрів по місту та у селищі Новому.

- У 2023 році до початку опалювального періоду підприємство провело ремонтні роботи із залученням підрядних організацій на загальну суму 11, 053 мільйона гривень, - відзначив Олександр Чельник і уточнив, - А саме: консервація основного енергетичного ТЕЦ, двох парових котлів і двох парових турбін, ремонт кабельних ліній та трансформаторних підстанцій електроживлення котельних, пуско-налагоджувальні роботи встановлених дизельних генераторних установок для резервного електроживлення, поточний ремонт димової труби Кропивницької ТЕЦ, капітальний ремонт водогрійних котлів; капітальний ремонт покрівлі складських приміщень Кропивницької ТЕЦ.

У рамках процесів впровадження нової схеми теплопостачання міста Кропивницького підприємство проводить роботу з відновлення раніше законсервованих котелень для подальшого виведення з експлуатації теплового гіганта - Південно-Західної котельні. Станом на березень нинішнього року КП «Теплоенергетик» вже виготовило проєктно-кошторисну документацію на капітальні ремонти та отримало позитивні експертні звіти. Завершено будівельні роботи по реконструкції теплового пункту під котельню по проспекту Університетському, завершується капітальний ремонт котельні по вулиці Любомира Гузара.

Торкнувся у своїй доповіді Олександр Чельник і перспективного розвитку КП “Теплоенергетик” – розробки нової схеми теплопостачання міста Кропивницького.

- Схема теплопостачання є інструментом довгострокового планування теплопостачання населених пунктів, який сформовано за результатами комплексного розгляду та аналізу роботи існуючих і очікуваних об’єктів у сфері теплопостачання. Метою розроблення нової схеми теплопостачання Кропивницького є планування найекономічнішого ефективного постачання тепла споживачам, що у порівнянні з базовим сценарієм зменшує обсяг використання енергетичних ресурсів, необхідних для виробництва, транспортування та постачання одиниці теплової енергії та дозволяє досягнути високих перспективних показників стану теплопостачання населеного пункту, - відзначив Олександр Чельник.

Згідно з рішенням міської ради від 05 січня 2023 «Про розроблення схеми теплопостачання», за результатами процедури тендерної закупівлі 15 березня цього року підприємство уклало договір з ТОВ «Енергопром-Інжиніринг» щодо надання послуги з розроблення схеми теплопостачання міста Кропивницький. Виконавець провів аналіз стану існуючої системи теплопостачання міста, розробив альтернативні сценарії теплопостачання, підготовив проекти розвитку теплопостачання міста на період 2023-2032 років.

Відповідно до Стратегічного плану розвитку КП «Теплоенерегтик»КМР», за словами очільника підприємства, сумарні капітальні витрати на реконструкцію системи теплопостачання у 2024 році становитимуть 191, 173 мільйона гривень. На ці кошти планують зробити капітальні ремонти теплової мережі по вулиці В’ячеслава Чорновола протяжністю 850 метрів, по вулиці Преображенській до вулиці Великої Перспективної протяжністю 445 метрів, забезпечити технічне переоснащення двох котлів на Кропивницькій ТЕЦ, виконати капітальний ремонт парової частини турбіни на ТЕЦ та технічне переоснащення стаціонарної акумуляторної батареї.

Крім того, планується заміна трансформатора на ТЕЦ – він перевищив нормативний термін експлуатації у 2,5 рази і перебуває в аварійному стані. Будуть виконані також капітальні ремонти резервуарів запасу питної води №2 та №3 станції ІІ підйому у селищі Новому та її реконструкція.

На капітальний ремонт очікує і котельня по вулиці Героїв –рятувальників, 5. Тут буде встановлене найсучасніше котельне обладнання із встановленою потужністю 8,0 МВт. Модернізована котельня забезпечить централізованим теплопостачанням споживачів вулиць Героїв –рятувальників, Академіка Корольова та Віктора Френчка. На теперішній момент теплопостачання цих мікрорайонів здійснюється від Південно-західної котельні, яка за новою схемою буде виведена з експлуатації.

Олександр Чельник презентував щорічні обсяги робіт аж до 2032 року. Зокрема, у 2025 році планується реконструкція теплової мережі по вулицях Київській, Великій Перспективній та Арсенія Тарковського загальною протяжністю 5080 метрів, капітальний ремонт котельні по вулиці Героїв – рятувальників ,5б.

У 2026 році передбачається капітальний ремонт теплової мережі по вулицях Енергетиків, Євгена Чикаленка, Гагаріна протяжністю 3013 метрів, будівництво блочно-модульних котелень «101-й мікрорайон» та «ЦНТУ».

На 2027 рік заплановано зведення ще однієї блочно-модульної котельні по вулиці Сергія Сенчева, а у 2028 році - реконструкція центрального теплового пункту під котельню по вулиці Героїв України.

Період 2029-2032 років триватиме під знаком реконструкції та переобладнання головного теплогенеруючого об’єкту у Кропивницькому – ТЕЦ. Передбачається її переобладнання під котельню потужністю 60 МВт з використанням природного газу та біопалива та облаштування когенераційних установок на базі газопоршневих машин загальною потужністю 4 МВт.

- Модернізація схеми теплопостачання Кропивницького є сьогодні надзвичайно актуальним і важливим для реалізації в обласному центрі завданням, - наголосив заступник міського голови Олександр Мосін. – Ми віримо в колектив нашого комунального підприємства «Теплоенергетик», який у складний воєнний зміг забезпечити стабільне теплопостачання, підтримував спроможність мережі і запровадив безпековий режим.

 

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13