Система енергетичного менеджменту в бюджетній сфері Кропивницького активно розвивається

Середа, 25 вересня 2019 14:20

Виконавчий комітет міської ради Кропивницького затвердив Положення про систему енергетичного менеджменту в бюджетній сфері міста, метою якого буде створення міської системи енергетичного менеджменту шляхом організаційного забезпечення процедур енергомоніторингу на різних рівнях управління у виконавчих органах міської ради, комунальних підприємствах, установах, організаціях, що фінансуються з бюджету міста.

- Сьогодні в державі приділяється значна увага питанням впровадження систем енергоменеджменту та енергомоніторингу, відзначила директор департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Маріанна Морква. - Прийнято низку законів в сфері стимулювання впровадження енергосервісних послуг в бюджетній сфері. На місцевому рівні також прийнято рішення міської ради щодо затвердження Концепції запровадження системи енергетичного менеджменту.

Відповідно до прийнятої концепції вже впроваджено основний інструмент системи енергетичного менеджменту Кропивницького - програмний продукт «Енергоплан», який використовується у бюджетних установах та дозволяє проводити моніторинг усіх видів енергоресурсів, зокрема електроенергії, тепла, газу, а також холодної води, які споживаються будівлями підпорядкованих установ та закладів.

Внесення даних показів лічильників бюджетних установ міста проводиться щоденно в режимі он-лайн, особою, що є відповідальною за моніторинг показників споживання енергоресурсів тієї чи іншої установи.

«Енергоплан» зручно використовувати для прийняття оптимальних управлінських рішень. Він включає в себе різноманітні звіти, які відображають об’єктивну та достовірну інформацію по споживанню енергоресурсів того чи іншого закладу, що дає змогу здійснювати аналіз розподілу споживання енергоресурсів за галузевим принципом, аналізувати споживання за типом ресурсів як по галузі в цілому, так і окремо по будівлі. визначати ефективність використання енергії у будівлях та порівняти їх між собою; тощо.

На сьогодні структура бюджетних установ в програмному продукті  «Енергоплан» відображає 143 будівлі із 507 лічильниками, що складає 80% від загальної чисельності бюджетних закладів. Решта будівель знаходяться в орендованих приміщеннях, або ж в них поки що відсутні лічильники.

Завдяки використанню ПП «Енергоплан» та впровадженню енергозберігаючих заходів, серед яких заміна вікон та дверей на енергозберігаючі, заміна традиційних освітлювальних приладів на енергозберігаючі, утеплення будівель, встановлення (заміна) приладів обліку енергоресурсів, протягом січня-серпня 2019 року вдалося зекономити 74,5 тис. грн бюджетних коштів (а це: газу - 150 куб.м, ел.енергії – 7,1 тис. кВт*год та тепла – 4,49 Гкал).

            У 2018 році економія склала 1,7 млн.грн бюджетних коштів (а це: газу – 1,7 тис. куб.м, ел.енергії – 11,7 тис. кВт*год та тепла – 6,9 Гкал).

 

Протягом 2018 року у місті Кропивницькому укладено 15 енергосервісних договорів на загальну суму 10,4 млн грн. Станом на сьогодні 10 енергосервісних договорів вже завершено у зв’язку з повним виконанням його умов і пройдена процедура закупівель та визначено переможців енергосервісу ще на 9 бюджетних об’єктах. Наразі, триває процес затвердження істотних умов енергосервісних договорів.

Затвердження Положення про систему енергетичного менеджменту в бюджетній сфері Кропивницького дозволить забезпечувати належне функціонування міської системи енергоменеджменту, ним чітко визначається взаємодія і відповідальність на кожному структурному рівні.

Система енергоменеджменту Кропивницького буде багаторівневою організаційною структурою, до якої увійдуть:

профільний заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради;

департамент з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Міської ради міста Кропивницького;

керівники виконавчих органів, а також особи, відповідальні за впровадження енергоменеджменту та здійснення енергомоніторингу;

керівники та особи, відповідальні за моніторинг показників енергоспоживання безпосередньо на об’єктах комунальних підприємств, установ, організацій;

міська комісія з моніторингу дотримання вимог утримання будинків, будівель, споруд комунальної власності територіальної громади міста Кропивницького.

Також рішенням виконкому створено міську комісію з моніторингу дотримання вимог утримання будинків, будівель, споруд комунальної власності територіальної громади Кропивницького в закладах бюджетної сфери міста, в тому числі для фіксації дотримання нормативів температурного режиму в опалювальний період. Комісія , у свою чергу, стане однією з ланок в системі енергоменеджменту.

До повноважень зазначеної комісії входитимуть перевірка дотримання норм температури повітря, відносної вологості повітря, швидкості руху повітря,   інтенсивності   теплового  (інфрачервоного) опромінення та інших вимог, визначених санітарними нормами та правилами в галузі організації праці, виявлення фактів недотримання таких  норм та їх фіксація шляхом складення акта і  здійснення обстеження будинків, будівель, споруд комунальної власності територіальної громади Кропивницького з власної ініціативи або за наявності відповідних звернень.

З метою виховання та розвитку культури раціонального та економного споживання енергоресурсів, положення передбачає стимулювання посадових осіб, відповідальних за впровадження енергоменеджменту та здійснення енергомоніторингу.

Керівникам комунальних підприємств, установ, організацій, за погодженням профільного керівника виконавчого органу, рекомендується преміювати працівників, відповідальних за впровадження енергоменеджменту та здійснення енергомоніторингу, за ефективне споживання енергоресурсів, при досягненні економії споживання ресурсів, що знаходяться в їх розпорядженні.

            Крім того, затвердження положення про систему енергетичного менеджменту в бюджетній сфері Кропивницького та впровадження системи енергоменеджменту дозволить відстежувати витрати енергетичних ресурсів та приймати рішення щодо їх ефективного використання. Це, у свою чергу, матиме позитивні наслідки: зниження енергоспоживання, зменшення видатків бюджету на оплату комунальних послуг та енергоносіїв та, загалом, покращення матеріально-технічної бази закладів бюджетної сфери.

Усі новини