Шість проблем «Переможця» мешканці ОСББ будуть вирішувати спільно з міською владою Кропивницького

Середа, 27 червня 2018 09:56

Члени ОСББ «Переможець – 21» у Кропивницькому – працьовиті, активні і доброзичливі люди. Вони об’єдналися в бажанні зробити свої житлові будинки – а це два корпуси  багатоповерхівки по вулиці Генерала Жадова, 21, гарними і зручними для життя.

Кропивничани доклали багато зусиль, щоб перетворити стандартні житлові коробки двадцятип’ятирічного віку та звичайнісінький, нічим не виразний двір на  по домашньому затишну і ошатну оселю. Сьогодні у дворі ОСББ велелюдно: не вмовкає дитячий гамір і сміх – тут є де дітворі розігнатися серед яскравих і функціональних елементів дитячого майданчику. Тут є де посидіти і погомоніти про життя сусідам. Видно, що люди пишаються наведеним власноруч порядком.

Проте є і проблеми, які подолати самим членам об’єднання не під силу. Щоб знайти шляхи їх вирішення до мікрорайону завітали міський голова Андрій Райкович, секретар міської ради Андрій Табалов, заступник міського голови Олександр Мосін, керівники виконавчих органів міської ради, директори комунальних підприємств міста.

Голова правління ОСББ «Переможець – 21» Тетяна Джулай – людина справи: видно, що вона добре обізнана із усіма питання життєдіяльності будинків.

- На сьогодні маємо шість головних проблем, які ми маємо твердий намір вирішити і просимо у цьому нам посприяти міську владу, - звернулася до очільника міста Тетяна Джулай. – І першим у цьому списку стоїть реконструкція ливневої каналізації. У дощові періоди, чи під час танення двором неможливо пройти. Подвір’я залите водою і у багнюці.

Серед питань технічного характеру, які турбують тутешніх мешканців – слабкий тиск подачі води до помешкань та  підтоплення каналізаційних люків. Крім того, люди висловили бажання остаточно від’єднатися від централізованої подачі тепла, але в контур опалення їх будинків включене приміщення місцевої амбулаторії, що не дозволяє просто відрізати трубопроводи. Контейнерний майданчик для сміттєвих баків теж не на своєму місці, переконана Тетяна Джулай – він розташований прямо перед входом до дитячого садочка і дітям доводиться дихати не зовсім чистим повітрям. І, нарешті, прибудинкова територія потребує благоустрою: асфальтування і освітлення.

Андрій Райкович, відповідаючи на поставлені запитання, подякував всім місцевим мешканцям за їхню активність у наведенні ладу на своїй території відповідальності.

- Безумовно, коли ми бачимо справжнє бажання людей змінити ситуацію на краще, міська влада не може стояти осторонь, - відзначив міський голова. – Я зрозумів ваші проблеми, керівники відповідних виконавчих органів отримають доручення і ми будемо шукати можливість допомогти об’єднанню. Більшість питань потребують технічного вирішення і на це піде деякий час.

Зокрема, слабку пропускну спроможність ливневої каналізації  мають опрацювати проектанти.  Проектна організація  зробить всі необхідні розрахунки і запропонує виважені інженерні рішення. Проблеми зі слабким тиском води у кранах помешкань по вулиці Генерала Жадова, 21 буде вирішена вже у липні поточного року. У цьому запевнила мешканців директор міськводоканалу Валентина Давидчук. Спеціалісти підприємства здійснять заміну водопроводу на вході до житлових корпусів сучасним інноваційним методом: вставлять нову пластикову трубу у стару залізну, що вже відслужила свій вік.

- З каналізацією складніше, але і тут ми постараємося допомогти людям, - пообіцяла Валентина Давидчук. – При проектуванні цього житлового масиву система водовідведення була спланована невдало, з мінімальним нахилом труб. Ми промиємо під тиском усю систему і загерметизуємо каналізаційні колодязі. Це має спрацювати, але і мешканці будинків повинні добре усвідомлювати – найменше засмічення труб водовідведення значно ускладнить проблему.

Міська влада шукатиме і технічне рішення від’єднання системи опалення амбулаторії від мережі багатоповерхівки. Про болючу проблему розбалансованості системи теплопостачання у Кропивницькому людям нагадав заступник міського голови Олександр Мосін.

- Для того, щоб опрацювати варіанти, нам необхідно близько двох тижнів часу, - підкреслив Олександр Мосін. – Спеціалісти попрацюють і ми запропонуємо вам вирішення проблеми. Сьогодні понад 90% власників квартир по вулиці Генерала Жадова,21 облаштували «автономки». Якщо всі інші теж подадуть заяви і від правління ОСББ надійде відповідний протокол – міська комісія з надання дозволів на від’єднання від централізованої подачі тепла не буде зволікати.

Щодо долі  сміттєвого майданчика, міський голова погодився із аргументами мешканців і відразу доручив начальнику головного управління ЖКГ Віктору Кухаренку знайти зручніше місце для збору твердих побутових відходів і обов’язково забезпечити нормальний під’їзд до нього спеціалізованої техніки.

- Благоустрій території будемо планувати на перспективу, адже не можна починати асфальтування, доки не вирішенні  всі проблеми з підземними комунікаціями – це не по господарські, - наголосив Андрій Райкович. – До того ж міська рада має прийняти важливі для громади рішення: зонування територій, плани розмежування земель комунальної власності від землі ОСББ. Але ми започаткували у Кропивницькому програму підтримки ОСББ, вона важлива, дієва і ми обов’язково будемо наповнювати її змістом.

Діалог громади і влади тривав більше години і був обопільно корисним. Крім проблем власного будинку, люди жваво обговорювали всі питання життєдіяльності громади. Вони відзначили суттєві зрушення у якості пасажирських перевезень в обласному центрі, забезпеченні належних умов діяльності закладів освіти, покращенні технічного оснащення закладів охорони здоров’я.

- Для нас важлива ця розмова, оскільки  думка мешканців міста лягає в основу рішень, які приймає влада, - звернув увагу Андрій Табалов, який представляє інтереси виборчого округу в міській раді. – Тож такі зустрічі плануємо проводити і в подальшому, а напрацьовані під час них пропозиції, ідеї допоможуть спільно розв’язати не одну проблему і зробити життя кропивничан комфортнішим у своєму рідному місті.

Усі новини