Реалізація проєктів «Громадського бюджету» Кропивницького на контролі у міської влади

Вівторок, 15 лютого 2022 16:51

Сьогодні, 15 лютого, відбулось засідання координаційної ради з питань громадського бюджету (бюджету участі) міста Кропивницького. Перше цьогорічне засідання координаційної ради провів її керівник, заступник міського голови Михайло Бєжан.

Найперше члени ради розглянули перехідні проєкти, що залишилися нереалізованими з попередніх років. Найбільше їх — по управлінню освіти. Як повідомила начальниця управління Лариса Костенко, більшість проєктів уже має розроблену проєктно-кошторисну документацію, частина з них - на стадії реалізації.

Перехідними з 2020 року залишилися два проєкти по управлінню молоді та спорту. Нових проєктів для реалізації у 2022 році управління не має, саме тому координаційна рада вирішила звернутися до міського голови з ініціативою передбачити фінансування для нереалізованих проєктів, це зокрема трохи більше ніж 750 тис. грн. Варто зазначити, що це стане можливим за умови перевиконання міського бюджету і приймати якісь рішення щодо цього можна буде не раніше, ніж після першого півріччя.

Один нереалізований проєкт бюджету участі залишився у головного управління житлово-комунального господарства. Начальник управління Віктор Кухаренко запевнив, що проєкт “Подаруй світло безпритульним тваринам” буде виконано до кінця 2022 року.

А от проєкт “Нове будівництво сучасного концертного комплексу “Місту — Амфітеатр” по вулиці Металургів координаційна рада вирішила відхилити, до громадського бюджету він потрапив іще у 2018 році, на той час вартість реалізації проєкту становила 1,5 млн.грн., зрозуміло, що на сьогодні ця сума зросте в рази. Як пояснили в управлінні капітального будівництва, зменшувати кошторис проєкту не видається можливим, тому й реалізувати його за кошти громадського бюджету також нереально, необхідно розглядати інші шляхи, наприклад, фінансування коштом державної субвенції.

Інформацію про реалізацію проєктів-переможців конкурсу “Громадський бюджет-2022” члени координаційної ради взяли до відома. Зокрема, у році що розпочався, визначені до виконання проєкти:

  • за департаментом соціальної політики: “Інтерактивна реабілітація для дітей з інвалідністю”, “Активне життя — запорука довголіття”;
  • за головним управлінням житлово-комунального господарства: “Дитяче містечко “Злагода-Люкс”, “Безпека та комфорт”, “Мистецький простір “Серце міста”, “Інсталяція “Парад планет”;
  • і найбільше, 11 проєктів — за управлінням освіти : “Корекційно-розвиткове середовище для дітей з ООП”, “Спортивно-ігровий майданчик “Корисне дозвілля”, “Дитячий садочок “Супутник” - місце щасливого дитинства”, “Забезпечення інноваційним обладнанням кабінетів інформатики НВО №35”, “Кольорові сни”, “Ігробум”, “Разом до мрій!”, “Сучасним дітям — сучасна школа”, “Сучасні навіси для ігрових майданчиків ДНЗ №48 “Журавочка”, “Маленькі ніжки по безпечних доріжках”, “Сучасний спортивно-ігровий майданчик для учнів ЗОШ №2”.

Саме тому постало питання про внесення змін до Положення про громадський бюджет міста, зокрема до визначених категорій проєктів “Малі” та “Соціальні” додати іще одну - “Освітні”.

Також члени координаційної ради затвердили календарний план проведення конкурсу проєктів громадського бюджету, які реалізуватимуться уже в наступному , 2023 році. Так, прийом проєктних пропозицій розпочнеться 01 червня, їх відбір та аналіз проходитиме у вересні, а от безпосередньо голосування розпочнеться 19 вересня і триватиме до жовтня, також у жовтні затвердять та оприлюднять рейтинг проєктів.

 

Усі новини