Протидія самовільно встановленим МАФам у Кропивницькому стане жорсткішою

Четвер, 11 квітня 2019 17:13

У Кропивницькому з’явився механізм ефективного здійснення контролю за дотриманням обмежень при використанні об’єктів благоустрою та порядку розміщення малих архітектурних форм, забезпечення належної організації благоустрою території обласного центру та виконання заходів з усунення наслідків порушень об’єктів благоустрою.

Виконавчий комітет міської ради Кропивницького своїм рішенням затвердив Тимчасове положення про забезпечення здійснення контролю у сфері благоустрою та виконання заходів з відновлення об’єктів благоустрою під час свого засідання сьогодні, 11 квітня.

Як повідомила начальник юридичного управління міської ради Марина Смаглюк, відповідно до затвердженого Положення, функція виявлення незаконно встановлених МАФів на території Кропивницького покладається на спеціалізовану інспекцію міської ради.  Спецінспекція, як уповноважений міською радою орган, проводитиме огляди території міста, спрямовані на перевірку їх належного утримання та раціонального використання, упорядкування об’єктів благоустрою та дотримання порядку розміщення МАФів.

Самовільно встановлені МАФи підлягають демонтажу, а об’єкт благоустрою – відновленню за рахунок коштів особи, яка здійснила їх розміщення, у термін протягом 20 днів від моменту виявлення незаконних конструкцій. У разі підтвердження факту самовільного зайняття земельної ділянки, опрацьовуватиметься питання повернення такої землі в судовому порядку.

Примусовий демонтаж МАФів здійснюватиметься  за рішенням виконавчого комітету міської ради у разі відмови від добровільного порядку знесення, а демонтовані МАФи повертатимуться власникам після відшкодування ними витрат на демонтаж, доставку до місця зберігання та відповідного зберігання конструкцій, відновлення благоустрою після демонтажу МАФів. У разі, якщо протягом одного місяця з дати демонтажу власник не звернеться за своїм МАФом, вважатиметься, що він відмовився від права власності на нього. Тоді демонтований МАФ може бути утилізований, захоронений чи  реалізований.

- Це надзвичайно важливий нормативний акт, який дозволить навести лад з самовільно розміщеними конструкціями у Кропивницькому, відзначив заступник міського голови Олександр Мосін. – Наприклад, як на вулиці Ушакова, де необхідно облаштовувати тротуари. Тут  місцеві мешканці встановили паркани, які виходять за «червону лінію» і ми можемо говорити про самозахоплення землі.

Тимчасове положення діятиме до моменту затвердження нових Правил благоустрою міста Кропивницького .

Усі новини