Проблему доступності міста для людей з інвалідністю обговорювали у міській раді Кропивницького

П'ятниця, 23 листопада 2018 13:31

У четвер, 22 листопада,  під головуванням заступника міського голови Олександра Мосіна відбулося засідання міського комітету забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

Під час засідання керівники виконавчих органів прозвітували  про виконання доручень, наданих на попередніх засіданнях Комітету та розглянули нові пропозиції щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю.

Так за інформацією в.о. заступника міського голови Віктора Кухаренка, у Кропивницькому завжди передбачається облаштування з’їздів плиткою жовтого кольору для осіб з інвалідністю, як таких, що пересуваються у «візках», так і інвалідів по зору, під час виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт доріг.

Зокрема, у 2018 році такі з’їзди виконані під час проведення капремонтів на кожному перехресті  по вулицях Короленка, Семена Тютюшкіна, Братиславській (від Авіаційної до Інгулу), Кропивницького (від Полтавської до Шевченка, по Великій Пермській та Преображенській. Крім того виконано капітальний ремонт тротуарів по вулицях Ушакова (від Куроп’ятникова до Яновського), Андрія Матвієнка, Комарова (від Межового бульвару до Соборної) та по Бобринецькому шляху (від Нижньої П'ятихатської до провулка Маріупольського).

У той же час члени Українського товариства сліпих у Кропивницькому звернули увагу влади на проблемні з точки зору пересування людей зі слабким зором місця в обласному центрі. Одним з таких є ділянка по вулиці Великій Пермській від спортивної школи до вулиці Михайлівської. На перехресті цих вулиць справді, об лаштований зручний з’їзд, але незряча людина не відчуває, коли вона проходить тротуар і опиняється на проїжджій частині. А ще у цьому місці на тротуарі встановлено стовп і багато сліпих по дорозі до приміщення УТОСу зіштовхувалися з ним, отримували травми.

На думку членів товариства, з’їзд у цьому місці і територію навколо стовпа необхідно викласти спеціальною тактильною плиткою, яка попереджає незрячих про небезпеку і підказує в якому напрямку рухатися. Віктор Кухаренко пообіцяв взяти до уваги таку пропозицію.

Побільшало у Кропивницькому і кількість звукових світлофорних об’єктів. Як повідомив Віктор Кухаренко, на сьогодні в обласному центрі їх облаштовано 10. У 2018 році під час проведення капітального ремонту світлофорів на перехресті вулиці Великої Перспективної і площі Соборної їх обладнали звуковими пристроями та встановили металеву огорожу для безпечного переходу пішоходів на проїжджу частину.  До кінця поточного року планується влаштувати новий світлофорний об’єкт по вулиці Вокзальній біля зупинки громадського транспорту «Міський відділ поліції». Тут же для забезпечення з’їздів буде використана тактильна тротуарна плитка, запевнив посадовець.

- Загалом у Кропивницькому на обліку 292 житлових будинки, де проживають люди з інвалідністю, - відзначив Віктор Кухаренко. – 215 у Фортечному районі, 77 – у Подільському. Із мешканців цих будинків постійно користуються візками 203 особи.. Головне управління ЖКГ отримало у 2018 році 4 заявки на облаштування пандусів. Фактично, у поточному році зведено пандуси у двох будинках: по вулиці Космонавта Попова, 26, корпус 3 і корпус 2. 

Усі новини