Правила інформаційної гігієни, які наближають Перемогу

Вівторок, 21 березня 2023 16:50

Поговорімо про правила інформаційної гігієни - ті, які допоможуть розпізнати ворожі інформаційні атаки та мінімізувати їх вплив.

Перше і найголовніше правило – відпишіться від усього анонімного, російського та з «інсайдами». Це стосується і анонімних телеграм каналів, і хороших росіян,  і російських нібито опозиційних видань. Саме там буде найбільше нагнітання та маніпуляцій – свідомих і ні. Ці ресурси створюються для дезінформування, а не для інформування про події в Україні або росії.

Друге. Відпишіться від агрегаторів новин, які публікують емоційні тексти видаючи їх за новини – у телеграмі, вайбері тощо. Це ті, хто публікує інформацію першими не перевіряючи її. Для них важливий хайп, а не факти.

Третє. Мінімізуйте соціальні мережі. Саме тут найвища концентрація паніки – реальної і штучної.

Четверте. Два рази на день читайте новини у медіа з «білого списку» Інституту Масової Інформації – дуже важливо не випадати з контексту подій.

П'яте. Відслідковуйте свої емоції після прочитання новинних повідомлень. Якщо відчуваєте страх чи ваша реакція “о! це те, що я хотіла почути!” - прискіпливо перевіряйте інформацію. Зараз більшість дезінформації працює саме в цих векторах.

Шосте. Розбирайтеся в суті, а не реагуйте на емоційні заголовки. Так, це довго, складно, ви втомлені, але це єдиний вихід, щоб зрозуміти.

Сьоме, коли ви побачили сенсаційну заяву, особливо, якщо вона вибивається з попереднього контексту - дуже прискіпливо перевіряйте цю інформацію.

Знання цих правил не захистять вас від ворожих інформаційних операцій, але захистить їх використання.

Дотримання цих правил – це ваш дуже цінний вклад у Перемогу. І це не перебільшення, а факт.

Джерело: “Як не стати овочем”

Усі новини