Потужна система протидії домашньому насильству: у Кропивницькому підбили підсумки реалізації проекту

Вівторок, 14 травня 2024 20:10

Кропивницький став другим містом в Україні, де створений цілісний комплекс центрів протидії домашньому насильству. Підсумком завершення створення системи соціально-психологічної підтримки особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, став круглий стіл за участю представників обласної військової адміністрації, Кропивницької міської ради, представників UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, який відбувся у Кропивницькому сьогодні, 14 травня.

Модераторка круглого столу, заступниця начальника Кіровоградської ОВА, депутатка Кропивницької міської ради Катерина Колтунова подякувала усім учасникам за активну участь і допомогу у створенні в обласному центрі комунальної установи «Кропивницький міський центр запобігання та протидії насильству».

- Кіровоградщина активно працює у напрямку реалізації політики запобігання домашньому насильству та насильству за ознакою статі. Система, започаткована в обласному центрі, нині розповсюджується і в громади. Ми довели, що спроможні налагодити взаємодію місцевого самоврядування з правоохоронними і правозахисними органами та громадськістю, щоб захистити наших громадян від домашнього насильства, - зазначила Катерина Колтунова. - Превенція і запобігання домашньому насильству — наше стратегічне бачення.

Подякував партнерам за співпрацю і заступник міського голови Олександр Мосін.

- Ми реалізували у місті потужний проєкт, спрямований на досягнення нульової толерантності до насильства. Завдяки підтримці міжнародних партнерів і злагодженій взаємодії на місцевому рівні спільними зусиллями ми зможемо допомагати усім, хто потребує захисту від домашнього насильства, - підкреслив Олександр Мосін.

Своїми враженнями про реалізацію проєкту створення комунальної установи «Кропивницький міський центр запобігання та протидії насильству» поділився представник UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Массімо Діана.

- Основне враження від візиту у Кропивницьку громаду — я побачив розуміння рівня співпраці між місцевою владою, державою і населенням. Результатом є можливості об’єднаних зусиль всіх учасників, у тому числі правових, судових органів соціальних служб у напрямку попередження домашнього насильства. Це те, що відкриває двері в Європу. Те, що ви зробили на місцевому рівні, працюватиме і в Європі. Дякую, що знайшли сили реалізувати проєкт попри війну, яка триває в Україні, - наголосив Массімо Діана.

Про свою роботу в напрямку упередження домашнього насильства поділилися працівниця прокуратури Кіровоградської області Алла Мороз, начальник ГУНП в Кіровоградській області Роман Козьяков, директорка департаменту соціальної політики міської ради Юлія Вовк.

Про те, що спільні зусилля об’єдналися у правильному напрямку, свідчать цифри, які назвали доповідачі. Щороку два мільйони українців потерпають від домашнього насильства. На Кіровоградщині торік зареєстрували 11 тисяч випадків проявів домашнього насильства, порушили 130 кримінальних проваджень. З початку нинішнього року уже зареєстровано 116 кримінальних проваджень, пов’язаних з домашнім насиллям. Правоохоронці стверджують, що кількість цих правопорушень зростає. Тож системна робота з упередження, виявлення і надання допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства, дуже актуальна.

Цього дня представники UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні також ознайомилися з роботою Центру допомоги врятованим, що діє у Кропивницькому ЦНАПі.

Усі новини

28 червня – День Конституції України!
П'ятниця, 28 червня 2024 09:57