Поетичний клуб у Кропивницькому музеї Осмьоркіна

Понеділок, 20 травня 2024 15:36

Завершальним акордом культурно-мистецької просвітницької акції «Музейні гостини», присвяченої 30-річчю відкриття музею для відвідувачів, з нагоди відзначення Міжнародного дня музеїв стала творча зустріч із поетами «Поезія – як емоційне віддзеркалення війни» в тематичній рубриці «Музейний поетичний клуб». Модератор заходу, провідна наукова співробітниця музею, художниця і поетеса, Ольга Краснопольська запросила до участі в заході молоду письменницю, журналістку та головну редакторку літературно-мистецького журналу «Олександрійський маяк» Аліну Шевченко, яка презентувала сьомий випуск цього всеукраїнського часопису.

- Аліна – надзвичайно креативна особистість. Вона є авторкою трьох виданих книг «Цвіт першої надії», «Мелодія мовчання», «Небесна сповідь», творчо співпрацює з обласними та всеукраїнськими газетами, у 2023 році стала «обличчям обкладинки» київського журналу «JOURNAL UA». Очолює мистецьку спільноту з видавничою майстернею «Pantheon». Успішно навчається у двох університетах одночасно –  вивчає рідну мову та літературу на факультеті української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій Центральноукраїнського державного університету ім. В.Винниченка у Кропивницькому та здобуває фах соціального працівника у Національному університеті біоресурсів і природокористування в Києві. А ще працює в обласній дитячій бібліотеці ім. Т.Г.Шевченка, де заснувала дитячу літературну студію «Ясниця», - відзначила директорка директорка художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна Віта Чернова.

Під час творчої зустрічі Аліна цікаво розповіла про свій видавничий проєкт. Незалежний літературно-мистецький друкований журнал «Олександрійський маяк» вийшов влітку 2022 року під назвою «Олександрійські дзвони», п’ять випусків мав статус альманаху, а в листопаді 2023 року Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення журнал зареєстрований періодичним друкованим виданням ЗМІ. Часопис виходить щокварталу, крім поезії та прози має рубрики: сторінки світової класики, переклади, театр, інтерв’ю, дебют (для авторів до 18 років), слово майстра, творці спільноти «Pantheon. Література та мистецтво», а у рубриці «Майстерня Олександрійського маяка» презентуються роботи сучасних художників.

Серед авторів часопису – представники не тільки Кіровоградської області, а й різних регіонів України. Тож, на музейний захід завітали поети, письменники, літературознавці з Кропивницького, Олександрії, а також з Черкащини, твори яких опубліковані в презентованому часопису. З вітальним словом виступила голова Кіровоградської обласної організації Національної Спілки письменників України кандидатка філологічних наук Надія Гармазій, яка, до речі, є членом редколегії видання. Співавтори сьомого випуску літературно-мистецького журналу «Олександрійський маяк» Наталія Фоміна, Віктор Брикульський, Діна Горбенко, Василь Левицький, Сергій Манукян, Світлана Ніколаєвська читали свої поетичні та прозові твори, більшість із яких присвячені війні, тим подіям, які всі ми зараз переживаємо. Оригінальним був виступ і дебютантки десятикласниці Вероніки Денисенко, яка не побоялася читати авторські вірші в присутності старших колег-поетів. А ось Андрій Денисенко, музикуючи на гітарі, емоційно виконав пісні на власний вірш, а також на поезії Надії Гармазій та Юрія Андруховича.

Митці захоплено спілкувалися та обмінювалися думками про творчі плани, а ще із задоволенням залишили автографи на сторінках часопису «Олександрійський маяк», який Аліна Шевченко подарувала до фондів музею. Примітно, що ця автографсесія мала продовження наступного дня 18 травня в Міжнародний день музеїв, коли до музею завітав дизайнер і письменник Сергій Тузков, щоб поставити свій підпис на сторінці часопису, де опубліковані його, за авторським визначенням, нанотексти. Бути присутнім на творчій зустрічі йому завадили поважні причини, але зайшовши до музею, він відразу з приємністю згадав свою участь в музейному арт-проєкті «Художні студії» на тему: «Портрети сучасників на тлі війни» у березні цього року.

Не обійшлося і без приємного сюрпризу – для всіх учасників акції на самому початку заходу відбувся концертний виступ вихованців музичної школи №1 імені Генріха Нейгауза. Фортепіанний дует у складі учениць Ірини Тюріної та Вікторії Холодовської, молоді викладачі-піаністи Денис Чуб та Мар’яна Вихрист, флейтистка Ірина Русіна та концертмейстер Наталя Свещинська, скрипаль Олександр Романченко та концертмейстер Ольга Терещенко виконали твори сучасних українських композиторів – «Святкова» Павла Захарова, «Прелюдія» Василя Барвінського, «Ноктюрни» Олега Польового та Жанни Колодуб і надзвичайно емоційну «Мелодію» Мирослава Скорика. А директорка школи Євгенія Малявкіна привітала колектив музею з Міжнародним днем музеїв і подарувала символічний сувенір – декоративну ляльку «Берегиня», яка тепер прикрашає експозицію художньої виставки «НЕПЕРЕМОЖНІ» в рамках ARTпроєкту «Художні студії» на тему: «Портрети сучасників на тлі війни».

Усі новини

Сарана — реальна небезпека
Середа, 17 липня 2024 16:17