Подвиг капітана І рангу Юрія Олефіренка — ми пам’ятаємо!

П'ятниця, 14 січня 2022 14:27

Постать Юрія Олефіренка — знакова для новітньої історії України, він назавжди вписав своє ім’я і в історію Кропивницького. Кадровий офіцер, який до кінця залишився вірним присязі, воїн-миротворець, Народний Герой України...

З Кропивницьким Юрія Олефіренка пов’язують роки військової служби, після виходу на заслужений відпочинок він залишився мешкати у нашому місті, активно займався громадською діяльністю.

Коли у 2014 році на українську землю ступила нога агресора, він просто не зміг залишитися осторонь і добився призову на військову службу за мобілізацією, був призначений командиром 42-го батальйону територіальної оборони Кіровоградської області «Рух опору». На цій посаді він перебував лише три місяці, але встиг зробити усе можливе задля створення і підготовки нової частини. Не ховаючись за спинами підлеглих, безпосередньо очолював її дії у районі проведення АТО.

16 серпня 2014 року загинув командир 73-го морського центру спеціального призначення. Офіцери центру звернулися до командування з клопотанням про призначення на посаду командира військової частини найдостойнішого, на їх переконання, офіцера – капітана 1 рангу Олефіренка.

У вересні Юрій Борисович очолив 73-й морський центр спеціального призначення і невдовзі знов повернувся до району АТО. Підпорядковані йому підрозділи морського спецназу успішно виконували бойові завдання зі спеціальної розвідки на непідконтрольній українським військам території, коригували вогонь артилерії, виявляли та знищували незаконні збройні формування. Капітан 1 рангу Олефіренка неодноразово особисто брав участь у бойових діях, завжди був для підлеглих прикладом мужності та професіоналізму.

16 січня 2015 року під час виконання завдання з коригування артилерійського вогню по позиціях російських найманців поблизу с. Павлополя Новоазовського району Донецької області Юрій Олефіренко за допомогою безпілотного літального апарату виявив місце розташування ворожої мінометної батареї, завдяки чому ударом артилерії ворожу позицію було знищено і припинено обстріл території села.

Одним із останніх залпів противнику вдалося накрити спостережний пункт 93-ї окремої механізованої бригади, де перебував Олефіренко. Він встиг зіштовхнути в укриття трьох військовослужбовців, закривши їх собою від осколків мінометної міни, яка вибухнула у кількох метрах від них. Цей вчинок вартував йому життя. Юрій Олефіренко дістав множинні тяжкі поранення, від яких помер дорогою до шпиталю.

Юрій Олефіренко посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня, відзнакою "Народний Герой України"...

2 липня 2016 року указом Президента України середній десантний корабель «Кіровоград» отримав нову назву — Юрій Олефіренко.

Останній спочинок капітан 1 рангу Олефіренко знайшов у Кропивницькому, місті, яке стало для нього рідним — на Алеї почесних поховань Рівнянського кладовища. 

Усі новини