Петро Порошенко: Кропивничанам пощастило мати за міського голову Андрія Райковича

Четвер, 28 лютого 2019 15:19

Сьогодні, 28 лютого, у Кропивницькому відбулося засідання ради регіонального розвитку, під головуванням Президента України Петра Олексійовича Порошенка. Честь тримати слово на форумі випала й міському голові Кропивницького  Андрію Райковичу.

Від часу проведення Ради регіонального розвитку в Києві, де міський голова доповідав про реалізовані в рамках процесів децентралізації проекти, пройшло 108 днів. За цей короткий період часу комунальний транспортний парк Кропивницького поповнився п'ятіркою тролейбусів на автономному ходу. В обласному центрі з’явилися два спеціалізованих автомобілі соціального таксі для людей з інвалідністю, практично на 100 відсотків завершена реконструкція мосту по провулку Об’їзному. Не можна не помітити і позитивні зрушення в галузі охорони здоров’я – в центральній міській лікарні відкрили новозбудований рентген-кабінет, там тепер працює найсучасніша діагностична апаратура. Дві міські лікарні отримали новітні прилади ультразвукової діагностики. Ще у  двох школах Кропивницького відремонтовані спортивні зали -  тепер їх в обласному центрі вже 20. У місті запрацював другий інклюзивний центр.

Іще сто днів - і на повну потужність вийде будівництво ЦНАПу і розпочнуться масштабні роботи на шляхопроводі “Арка”. Вперше за двадцять п’ять  років 54 родини кропивничан отримають ордери новозведеній за кошти міста  дев'ятиповерхівці, – поінформував у своєму виступі Андрій Райкович. - Акцентую увагу на незначній частині проектів, вартість кожного з яких від 5 до 50 мільйонів гривень. У цьому контексті надзвичайно важливим є своєрідний “фінансовий кисень”, який дала нам децентралізація: саме  він допоміг нам стати на ноги.

Андрій Райкович назвав і декілька стратегічних об’єктів на найближчі роки. Очільник міста проаналізував їх крізь призму стратегії Президента України, а це, у першу чергу,  розвиток АПК, машинобудування, логістика, Ай-ті сфера, туризм.

Кропивницький оточений родючими чорноземами. У місті працюють провідні в Україні підприємства з переробки сільгоспсировини: “Ятрань”,”Градолія”, “Тристар”, які спроможні добросовісно конкурувати, нарощувати обсяги виробництва, створювати нові робочі місця, – відзначив міськи голова, - Але це буде за умови, якщо їм подібних витягнуть із тіні в легальний сектор і “змусять” працювати на державу. Тоді легальний виробник відчує реальну підтримку.

Дуже важливим, на думку Андрія Райковича, є розбудова логістики. Для Кропивницького важливо реанімувати аеропорт, розбудовувати сучасні дороги, транспортні розв'язки, мости, які з'єднають околиці з центром, зроблять доступнішими для кропивничан соціальні об'єкти, нарешті, розвантажать місто в його низинній частині і  покращать екологію.

Але найголовнішим питанням для Кропивницького сьогодні лишається модернізація системи теплопостачання. Ціна його вирішення - понад півмільярда гривень. Для міського бюджету сума непідйомна, тому Андрій Райкович звернувся за фінансовою допомогою до держави.

У підсумку свого виступу Андрій Райкович підкреслив зусилля і бажання керівництва міста та країни бути однодумцями і партнерами. Лише тоді все заплановане матиме великі шанси втілитись у життя.

 

У свою чергу, Президент України подякував міському голові за активну роботу, зокрема за високі досягнення у створенні привабливого  інвестиційного клімату в обласному центрі, та відзначив, що кропивничанам пощастило з міським головою.

– Він – один із лідерів місцевого самоврядування України, – наголосив Петро Порошенко.

Усі новини