Персональна виставка живописних творів Уляни Шкуренко «Заспівай мені пісеньку, літо» відкривається сьогодні у Кропивницькому

Четвер, 15 червня 2017 08:13

Сьогодні, 15 червня, о 14.00 у Кропивницькому  в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна відкривається персональна виставка живописних творів студентки ІІІ-го курсу художньо-графічного відділення мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Уляни Шкуренко «Заспівай мені пісеньку, літо» в рамках мистецького проекту «Нова генерація».

            Започаткований музеєм арт-проект «Нова генерація» має на меті виявлення серед студентської художньої молоді яскравих талановитих особистостей в сучасному образотворчому мистецтві України і передбачає влаштування персональних та колективних виставок, а також видання тематичних буклетів з мистецтвознавчими статтями та репродукціями творчих доробків.

            Шкуренко Уляна народилася 1995 року в у м. Кам’янське (Дніпродзержинськ) Дніпропетровської обл.

            Навчалася в дитячих художніх школах: ім. Т.Пати (2003-2007) в смт. Петриківка та ім. І.Г.Першудчева в м. Кам’янське (2007-2010) Дніпропетровської обл.

            В 2014 році закінчила Петриківське професійно-технічне училище №79 за спеціальністю «художник розмалювання по дереву» та вступила до Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка на художньо-графічне відділення мистецького факультету за спеціальністю «образотворче мистецтво та дизайн» (викладач – кандидат педагогічних наук, член Національної Спілки майстрів народного мистецтва Лариса Гарбузенко).

            Учасник всеукраїнських та міжнародних виставок і конкурсів декоративно-прикладного мистецтва.

            Експозицію першої персональної виставки молодої мисткині складають понад двадцять композицій 2016-2017 років на тему народних українських пісень, виконаних в авторській манері в стилі традиційного петриківського розпису. Саме на використанні сучасних матеріалів адаптує техніку розпису Уляна Шкуренко, адже нині петриківський розпис не лише народне мистецтво, що зберігає традиції оздоблення українського житла, але й сучасний живопис, який розвивається та набуває нових рис.

            - Метою створення моїх робіт є відтворення та збереження традицій петриківського розпису. Мені пощастило змалку познайомитись та споглядати красу українського декоративно-орнаментального народного малярства, яке сформувалося на Дніпропетровщині в селищі Петриківка та навчатися у однієї з кращих майстринь петриківського розпису Марії Іванівни Пікуш, яка є берегинею споконвічних традицій, які з покоління в покоління передаються художниками с. Петриківка. Я вважаю, що петриківський декоративний розпис є одним з унікальних проявів української художньої культури та джерелом поваги до традицій та звичаїв,  які йдуть  корінням у глибини історії, створюваної протягом століть працею і талантом наших предків, - зазначає автор виставки Уляна Шкуренко.

            Виставка творів Уляни Шкуренко сповнена любові до української культури, народного мистецтва і спонукає до усвідомлення національної самоідентифікації. 

Усі новини