ОСББ – найбільш перспективний шлях

Четвер, 27 липня 2017 15:25

День депутата, який відбувся сьогодні, 27 липня, був присвячений проблемам реформування системи управління житловим фондом у Кропивницькому, шляхам вирішення проблем, з якими стикаються у свої повсякденній роботі новостворені об’єднання співвласників багатоповерхових будинків. З цією метою на захід були запрошені голови місцевих ОСББ, які у конструктивній розмові прагнули привернути увагу депутатів міської ради до невідкладних завдань, які прискорять процеси реформування галузі житлово-комунального господарства, зокрема, стимулювання процесу створення нових ОСББ у нашому місті.
– Нині перед міською владою стоїть завдання посилити вплив на якість утримання житлового фонду, – зазначив секретар міської ради Андрій Табалов. – Реформи повинні відбуватись з урахуванням інтересів кожної людини, яка проживає у багатоквартирних будинках і в цьому напрямку створення ОСББ, всебічна підтримка членів цих об’єднань, співпраця з активним прошарком співвласників багатоповерхових будинків має стати пріоритетом у нашій роботі.
В цьому напрямку і ведеться робота, хоча і не такими швидкими темпами, як того б хотілося. За словами начальника головного управління житлово-комунального господарства міської ради Віктора Кухаренка зараз у комунальній власності перебуває 1406 житлових будинків. З них понад 1100 були збудовані до 1980 року. Тобто житловий фонд Кропивницького значно застарів, тому й виникає безліч проблем з його утримання. Це питання можна вирішити через створення ОСББ, коли мешканці багатоповерхівок беруть на себе зобов’язання утримувати житлові споруди. Нині у місті вже створено та функціонує 74 ОСББ, а це 95 будинків. Звичайно, хотілося б, щоб будівлі передавались у власність ОСББ вже після капітальних ремонтів, але міський бюджет таке фінансове навантаження не витримає. Тому пішли шляхом створення програми підтримки ОСББ, коли за умов співфінансування з міського бюджету виділяються значні суми для капітального ремонту житлових будинків. Зараз цією програмою охоплено 11 ОСББ. Зрозуміло, що така кількість недостатня, але планується корегування бюджетних видатків за результатами надходження коштів за дев’ять місяців поточного року. 
Тут у голів ОСББ виникло ряд зауважень і головне, що для об’єднань досить важко акумулювати 30 відсотків надходжень для участі в цій програмі. Також на плечі ОСББ лягає вантажем обов’язок за власний рахунок розробити проектно-кошторисну документацію. З цими та іншими зауваженнями Віктор Кухаренко погодився і повідомив, що зараз триває процес перегляду деяких положень програми підтримки ОСББ та виключаються недосконалі моменти.
З таким твердженням погодились і депутати міської ради. На цьому, зокрема, наголошували Олександр Цертій, Валентина Яременко ті інші. Таким чином було досягнуто спільної думки, що до кінця року необхідні зміни потрібно внести і затвердити.
Піднімали депутати питання і умов визначення керуючих компаній для мешканців тих житлових будинків, де не створено ОСББ. Олександр Цертій наголосив на тому, що у конкурсі потрібно віддавати перевагу саме комунальним підприємствам, на які має вплив міська влада. З цього приводу Віктор Кухаренко зазначив, що у статути деяких комунальних підприємств саме з цією метою були внесені зміни. Це стосується ЖЕКу №9 та аварійно-диспетчерської служби. Кропивницькі ЖЕО вже мають необхідні пункти у своїх статутах. Саме це дає право комунальним підприємствам брати участь у конкурсі на право здійснення повноважень управляючих компаній. 
А от депутат Валерій Шутка взагалі переконаний, що потрібно всіляко розвивати саме майбутні управляючі компанії. Це цілком прийнятний європейський досвід.
Досить проблематичним вважає створення ОСББ на Новомиколаївці депутат Олег Краснокутський. Він наголосив на тому, що його виборчому окрузі досить старий житловий фонд, тому перекладати всі проблеми його утримання на плечі мешканців неприпустимо. 
– Ця проблема існує не лише на Новомиколаївці, – погодився Віктор Кухаренко. – Так само у жахливому стані передавались у комунальну власність будинки багатьох підприємств. Там досить зношені інженерні мережі, діряві дахи, розбиті прибудинкові території. Але поступово з року в рік проводяться ремонти.
У свою чергу голови ОСББ підняли питання про відсутність документів на право власності на землю. Тут вже на гострі запитання відповідав заступник начальника управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Володимир Пидорич. Він зазначив, що проблема існує. Зараз надходять заяви від ОСББ на розробку проектів землеустрою, але відсутня необхідна правова база, тому і звертаються виконавчі органи міської ради до народних депутатів України, щоб як найшвидше було врегульоване це питання. 
На що у багатьох голів ОСББ були свої зауваження. Вони – люди активні, не байдужі, прагнуть перейми досвід розвитку ОСББ в інших містах України. Наприклад, Лідія Жабчик побувала у Харкові, Луцьку. Кременчуці. І там зазначена проблема була вирішена органами місцевого самоврядування, тобто депутати міських ради прийняли необхідні рішення, що дозволяє ОСББ розвиватись, не створюються перешкоди при отриманні необхідної документації. 
– А у нас в цьому напрямку міська рада не діє, – дорікнула голова ОСББ. – Тільки завдяки моїй настирливості та певним зв’язкам мені вдалося знайти всю технічну документацію на будинок, врегулювати питання платою податків з фіскальними органами. А от земельне питання самотужки я не зрушу.
Її підтримали й інші голови ОСББ, що сподіваємось змусить депутатів міської ради пришвидшити розгляд питань, від яких залежить подальший розвиток ОСББ у нашому місті.
Також присутні мали можливість отримати інформацію від Ощадбанку про кредитну програму «Ощадний дім» – можливість вже зараз розпочати утеплення будинків, запроваджувати енергоощадні технології і, таким чином, у подальшому економити видатки на утримання житла.

Джерело: http://www.vechirka.com.ua/osbb-naib-lsh-perspektivnii-shlyax

Усі новини