Оксана Макарук: найефективніша профілактика грипу – вакцинація!

Вівторок, 23 жовтня 2018 16:06

За  прогнозами   ВООЗ, у 2018-2019 епідсезоні в Україні будуть циркулювати три віруси: A/Michigan/45/2015 (H1N1) - форма свинячого грипу,  A/Singapore/16-0019/2016 (H3N2), та B/Colorado/06/2017,  прогнозується їх почергова циркуляція. На це звернула увагу начальник управління охорони здоров’я міської ради Кропивницького Оксана Макарук під час прес-конференції сьогодні, 23 жовтня.

- Станом на  21 жовтня у Кропивницькому на ГРВІ  захворіло 1058 осіб, із них  75,1% - діти віком до 17 років, відзначила Оксана Макарук. -  Порівняно з минулим тижнем рівень захворюваності серед населення міста зменшився на 19,7%. Госпіталізовано 38 осіб, з них 29 осіб – діти віком до 17 років (76,3%). Летальних випадків від грипу не зареєстровано. Захворюваність на ГРВІ у Кропивницькому перебуває на неепідемічному рівні, притаманному початку епідемічного сезону. Захворюваність становить 446,1 на 100 000 населення, що на 48,4% нижче епідемічного порогу.

Поки що лабораторне підтвердження циркуляції вірусів грипу серед населення в обласному центрі відсутнє. Але Оксана Макарук звернула увагу, що грип є одним із найнебезпечніших вірусних захворювань. Хвороба починається раптово з підвищення температури тіла вище 38оС.  Хворі скаржаться на головний біль, слабкість, відсутність апетиту, болі в м’язах, сухий кашель. Грип небезпечний своїми ускладненнями: запалення легень, отит та ураженням нервової, серцево-судинної систем. Групами ризику є:

  • діти до 5-ти років,
  • дорослі старші 60 років, 
  • вагітні,
  • пацієнти з хронічними захворюваннями легеневої, серцево-судинної систем, цукровим діабетом та ін.
  • професійні групи ризику: медичні працівники, водії громадського транспорту, вчителі, продавці, ті хто працюють в місцях скупчення людей. 

- Головний спосіб попередити грип – вакцинація, наголосила Оксана Макарук. -  МОЗ України  перереєструвало дві вакцини зі штамами вірусів, актуальними для цього сезону. Це чотиривалентна Ваксігрип Тетра Санофі (рекомендована дітям з 3-х років), Франція і тривалентна Джісі Флю, виробник Південна Корея (рекомендована дітям з 6 місяців).

За інформацією начальника управління, вказані вакцини на сьогоднішній день наявні в аптечній мережі міста (КП «Кіровоградфармація»), а їх вартість становить від 223 до 275 грн. Вакцинуватися треба до початку циркуляції вірусів грипу, у вересні-жовтні.  Імунітет після вакцинації виробиться через тиждень та буде зберігатися до дев’яти місяців. Однак, щеплення можна зробити і пізніше, навіть якщо, у регіоні уже зафіксовано випадки захворювання на грип.

У той же час, вакцинація від грипу не захистить від інших респіраторних вірусів  – аденовірусної інфекції, парагрипу, риновірусної інфекції, респіраторно-синтиціального вірусу та інше.  Проте і вони можуть призвести до ускладнень при неправильному режимі лікування.

Протипоказаннями для вакцинації є:

  • гіперчутливість до будь-якої складової вакцини, а також до компонентів  курячого м’яса чи курячого яйця,
  • пацієнти з лихоманкою або недостатньою вагою тіла,
  • пацієнти з гострим або загостренням хронічного захворювання серця, судин, нирок або печінки,
  • пацієнти з гострими респіраторними захворюваннями, або іншими активними інфекційними захворюваннями,  
  • пацієнти, у яких діагностовано імунодефіцитні захворювання,
  • тяжкі ускладнення на попереднє введення вакцини, яка містить ті ж самі компоненти.

-  І головне, підкреслила Оксана Макарук, -  якщо ви захворіли , то негайно звертайтесь до лікаря і не займайтесь самолікуванням.

Усі новини