Оксана Макарук: Кропивницький має спроможну мережу закладів охорони здоров’я

Четвер, 2 травня 2024 17:32

Реалізація інфраструктурного етапу медичної реформи - створення спроможної мережі Кіровоградського округу розпочалася у 2023 році. Про це повідомила начальниця управління охорони здоров’я міської ради Оксана Макарук під час брифінгу сьогодні, 02 травня.

За її словами, Кропивницький кластер цього округу включає в себе шість закладів:

- два кластерних заклади - Центральна міська лікарня, Міська лікарня швидкої медичної допомоги;

- одна загальна лікарня - Дитяча міська лікарня;

- три заклади охорони здоров'я, що надають первинну медичну допомогу - Центри первинної медико-санітарної допомоги № 1 та №2 і Амбулаторія загальної практики – сімейної медицини.

- Всі зусилля міської влади та медиків Кропивницького спрямовані на забезпечення у наданні ефективної медичної допомоги, - підкреслила Оксана Макарук. – Реформа – це не фіксація факту включенні закладів до кластеру, а взяті ними до виконання завдання з дотримання трьох головних принципів надання послуг - їхні якість, доступність і безкоштовність.

Щоб  зберегти для кропивничан можливість отримувати усі види медичних послуг та оптимізувати мережу, протягом 2023-2024 років було реорганізовано:

- КНП «Територіальне стоматологічне об’єднання» Кропивницької міської ради» шляхом приєднання відділення дитячої стоматології до Дитячої міської лікарні та відділень дорослої стоматології до Центральної міської лікарні;

- КНП «Міська лікарня № 2 ім. Святої Анни» Кропивницької міської ради» шляхом приєднання до Центральної міської лікарні.

Крім того, міський пологовий будинок з функціями перинатального центру ІІ рівня від 01 березня 2024 року приєднаний  до Міської лікарні швидкої медичної допомоги.

- Реструктуризація та реформування монопрофільних закладів дала можливість зберегти всі види медичних послуг у Кропивницькому, які містяни зможуть отримувати безплатно, - наголосила Оксана Макарук. – Вимоги Національної служби здоров’я України у цьому році такі, що монопрофільні заклади не будуть контрактувати і отримувати фінансування на надання медичних послуг.  Важливо також, що всі заклади залишилися на своїх місцях і в отриманні необхідної медичної допомоги у містян нічого не змінилося.

Важливим етапом 2024 року подальшого розвитку закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу та уклали договори з НСЗУ про медичне обслуговування населення у Кропивницькому, стане створення в них наглядових рад.  Відповідне рішення у листопаді 2023 року прийняв Кабінет Міністрів України. 

- Це надзвичайно серйозне питання, адже метою створення наглядових рад є забезпечення ефективного управління та розвитку лікарень, завдяки співпраці усіх зацікавлених сторін: власників лікарень, керівників медзакладів та пацієнтів, - відзначила Оксана Макарук. - Наразі у місті розпочався процес їх створення, підготовлено проєкт рішення міської ради щодо формування конкурсної комісії для обрання членів наглядової ради. Створення Наглядових рад дасть можливість піднести на новий рівень систему управління закладами, адже в цьому процесі зможуть брати участь не тільки адміністрація закладів, а й громадськість, фахівці з профільних організацій. Першим закладом, який стане учасником цього проекту, визначено Кропивницьку лікарню швидкої медичної допомоги.

Оскільки заклади охорони здоров’я обласного центру включені до спроможної мережі, їхня матеріально-технічна база має бути приведена у відповідність до цього статусу, пояснила Оксана Макарук.

Що планується у 2024 році?

Ззавершується очікувана реконструкція операційного блоку Міської лікарні швидкої медичної допомоги. Вартість реконструкції орієнтовно 60,0 мільйонів гривень.

- Це масштабний проєкт, ми дуже очікуємо на його завершення, оскільки йдеться про створення у Кропивницькому потужного і сучасного центру хірургічно-травматологічного напряму, - зауважила начальниця управління охорони здоров’я. - Наразі вирішується питання щодо укомплектування його необхідним лікувально-діагностичним обладнанням: операційні столи, лампи, наркозні станції тощо.

Загалом, за інформацією Оксани Макарук, незважаючи на воєнний стан, у 2023-2024 роках продовжується активна робота щодо зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я та приведення її до сучасних стандартів. Зокрема виконується реконструкція, проводяться капітальні та поточні ремонти будівель, приміщень, інженерних мереж міських закладів охорони здоров’я

У 2023 році  ремонти проведені на загальну суму 17,1 мільйона гривень, з них за рахунок бюджету громади – 3,5 млн грн., а у І кварталі 2024 року – на суму 4,1 мільйона гривень.

Зокрема здійснено:

- реконструкцію кисневої станції стаціонару № 2 Центральної міської лікарні;

- капітальний ремонт рентгенкабінету стаціонару № 2 Центральної міської лікарні;

- реконструкція кисневої станції Міської лікарні швидкої медичної допомоги.

На 2024 рік за рахунок коштів бюджету громади планується проведення капітальних та поточних ремонтів:

- приміщення стаціонару № 2 Центральної міської лікарні  по вул. Архітектора Паученка, 45/35 – 2,0 млн грн.;

- приміщення лабораторії та палат інтенсивної терапії Міської лікарні швидкої медичної допомоги – 4,0 млн грн.;

- приміщення амбулаторії загальної практики – сімейної медицини № 5-6 Центра первинної медико-санітарної допомоги № 2 – 2,5 млн грн

- теплових мереж Міської лікарні швидкої медичної допомоги (вул. Олени Журливої, 1) – 3,7 млн грн;

Тривають роботи по реконструціі приміщення для відділення гемодіалізу вулиці Вокзальній, 31.

Важливим проєктом для Кропивницького є реалізація проєкту «Капітальний ремонт приміщення КНП «Територіальне стоматологічне об’єднання «Міської ради міста Кропивницького» по  вулиці Шевченка, 36» у рамках Програми з відновлення України.

- Проєкт має на меті створення сучасної стоматологічної клініки з використанням інноваційних технологій та забезпечення її сучасним обладнанням для організації і надання спеціалізованої стоматологічної допомоги дорослому та дитячому населенню, зокрема амбулаторної терапевтичної, хірургічної, ортопедичної із застосуванням сучасних методів профілактики, діагностики та лікування, - наголосила Оксана Макарук. - Крім того, проєктом  передбачені необхідні заходи із забезпечення цивільного захисту, інклюзивності та енергоефективності. Загальна кошторисна вартість  будівництва – 54,7 млн грн, термін реалізації проєкту — 16,5 місяців.

Крім того, міські медичні заклади отримують значну благодійну та гуманітарну допомогу, зокрема від міжнародних організацій. Так, для прикладу, Міська лікарня швидкої медичної допомоги (пологовий будинок) отримав високотехнологічне обладнання у кількості 15 одиниць завдяки проєкту міжнародної технічної допомоги від Командування Збройних Сил США в Європі. Сюди увійшли реанімаційні системи для новонароджених з системою кисневої терапії, апарати штучної вентиляції легенів та монітори пацієнта, дезинфікуючі засоби.

Енергостійкість та автономія продовжують залишатися першочерговими для виконання у Кропивницькому.  У 2023 році проведено енергозберігаючі заходи на 4,4 млн грн, з них за рахунок бюджету громади – 2,4 млн грн.

Зокрема, здійснено часткову заміну вікон у будівлях Дитячої міської лікарні (вул. Шевченка, 36), амбулаторії №№5-6 Центра первинної медико-санітарної допомоги № 2 м. (вул. Руслана Слободянюка, 136), поліклінічне відділення № 5 Поліклінічного об’єднання (вул. Незалежності, 9-б), проведено капітальний ремонт системи теплопостачання у приміщенні поліклініки Центральної міської ради (вул. Кропивницького, 22).

У 2024 році робота з цього напрямку продовжується. Так, у бюджеті громади на заміну вікон передбачено 5,0 млн грн.

Енергетична стійкість забезпечується за рахунок бюджету громади (0,5 млн грн у 2023 році), власних коштів підприємств та за рахунок благодійної допомоги.

У семи  підпорядкованих закладах охорони здоров’я наявні 29 джерел автономного електроживлення (генераторів), з яких 15 – отримано у 2023 році, 2  – у 2024 році.

- Всі стаціонарні заклади із цілодобовим перебуванням населення повністю забезпечені генераторами. За кожним генератором закріплено відповідальних осіб за їх функціонування та створено 3-х добовий запас пального, - підкреслила Оксана Макарук. -  Крім того,  приміщення стаціонару № 1 Центральної міської лікарні  та пологовий стаціонар Міської лікарня швидкої медичної допомоги опалюються котельнями на альтернативних видах палива (пелети.) У медичних закладах міста наявні у значній кількості резервуари з технічною та чистою водою.

Усі новини