Нова українська школа – крок до профільного навчання у Кропивницькому

Субота, 18 травня 2024 19:07

Нова українська школа об’єднала сьогодні батьків учнів, педагогічних працівників та директорів освітніх закладів Кропивницького, де реалізується сучасна освітня реформа.

Нагадаємо, 2018 рік став особливим для освітян Кропивницького: стартувала реформа освіти  - «Нова Українська школа». Тоді 105 класів у 34 школах обласного центру відчинили свої двері для першокласників та першокласниць.  Наступного навчального року ці діти підуть уже до сьомого класу.

 На панельній дискусії «Базова середня освіта в Новій українській школі: крок до профільного навчання» батьки і освітяни разом з’ясовували, що ж найбільше запам’яталося в Новій українській школі, які труднощі виникали,  чи ходили діти  із задоволенням до школи, чи мають вони вже уявлення  про свою майбутню професію?

 Не менш важливою для учасників процесу була можливість обговорити, що чекає дітей на наступному етапі впровадження реформи.

Що ж змінилося? Відповіді на це питання під час панельної дискусії давали учасники трьох фокус-групи: педагоги, керівники закладів освіти та батьки учнів.

Вчителі – Юлія Харитонова, викладачка біології в ліцеї «Науковому», Ілля Шарій, історик(хімія, біологія),ліцею «Центральний» та Юлія Сидоренко, вчителька англійської мови ліцею «Мрія» відзначили, що особлива увага приділялася створенню нового сприятливого освітнього середовища, яке належить саме дітям і забезпечує їм можливість робити власний вибір. Тому уроки поступово перетворилися на цікаві зустрічі, на простір для невимушеного спілкування, розвивальних занять, обміну думками. Тут знаходився час дляігор та релаксації, а школа стала справжнім центром для всебічного розвитку і навчання дітей..

В класних кімнатах обладнані мобільні робочі місця, які легко трансформуються для групової роботи. Шкільні меблі – легкі, якісні та мобільні у використанні. Тут відбувається більшість видів навчальної діяльності: індивідуальна робота та виконання групових досліджень. Освітній простір, де  в центрі уваги – дитина.

Важливою стала підготовка вчителя до роботи в нових умовах. Для реалізації цієї мети, спеціально підготовленими тренерами НУШ проводилися тренінги з проблеми «Особливості реалізації концептуальних засад Нової української школи».

- Нова українська школа розпочалася із перших маленьких несміливих кроків  наших першокласників, а її результат – у старшу школу переходять діти, які вже вміють робити власний вибір, - відзначила директорка Педагогічного ліцею Наталя Чередніченко. – Освітній простір, створений в школах Кропивницького, повністю відображає концепцію Нової української школи, адже реалізовано три головних завдання: підтримка та навчання вчителів, створення нового освітнього середовища та впровадження сучасних освітніх технології.

Нова українська школа покликана навчити нових людей – впевнених, вільних від стереотипів, здатних по сучасному мислити та творити, - відзначили директорки ліцеїв «Вікторія-П» Світлана Пахомова і «Центральний» Світлана Павленко.

Вчителі початкових класів ознайомлені з новим Державним стандартом початкової освіти, мають практичні навички управління класом, володіють методиками компетентнісного та інтегрованого навчання.

У тому, що Нова українська школа обов’язково допоможе дітям сформувати уявлення про власне професійне майбутнє, переконані і мами школярів та школярок.

- Але тільки співпраця між усіма учасниками освітнього процесу – учителями, керівниками та батьками – наріжний камінь, який допоможе досягти всіх позитивних результатів, - наголосила мама шестикласника Іноваційної гімназії Олена Лебідь.

Для батьків вибір дітьми професії є надзвичайно відповідальним кроком.

– Я спостерігаю за захопленнями своєї дитини і нам, батькам, обов’язково необхідно враховувати темперамент, хоббі і бажання наших дітей. Немає хороших чи поганих професій, все залежить від того, наскільки людина захоплена тією, чи іншою діяльністю, - поділилася мама шестикласника гімназії «Гірнича» Анастасія Шкваренко.

Важливість спільної участі школи і батьків у виборі дітьми свого майбутнього підкреслила і мама шестикласниці ліцею «Лідер» Тетяна Петровці.

Тож усі учасники сьогоднішньої дискусії були єдиними у висновках: спільна мета Нової української школи – це не тільки знання і досвід, а й насамперед спільна дія! Дія, що окреслює краще майбутнє для наших дітей, рухає до якісних змін і створює сучасну, конкурентноспрожну особистість.

Тому, одним із пріоритетів міської влади Кропивницького є створення сучасного багатофункціонального, гнучкого освітнього простору, який сприяє різним формам роботи та мотивує до навчання.

Перспективами створення такого простору в обласному центрі поділилася начальниця управління освіти міської ради Лариса Костенко.

Це важливо, що ми маємо можливість зустрічатися і відверто говорити про наші здобутки, проблеми і перспективи, -  зазначила Лариса Костенко. – Під час війни пріоритети дещо змінилися – наше завдання створити безпечні місця у школах для забезпечення освітнього процесу. Для того, щоб діти у новому навчальному році безпечно пішли до шкіл, де облаштовані  найпростіші укриття ми використовуємо не тільки бюджетні кошти, а і максимально залучаємо міжнародні організації і фонди. Міська влада реалізує амбітний проект – до 01 вересня сорок укриттів в закладах освіти міста будуть відремонтовані. І ми вже озвучили перед депутатським корпусом наші плани щодо розширення і нарощування кількості місць в укриттях, щоб уроки в школах проводилися в одну зміну в комфортних умовах. Це плани на 2025 рік.

На завершення зустрічі батьки учнів отримали можливість ознайомитися із трьома локаціями реалізованого в Кропивницькому унікального проєкту: Міжшкільного ресурсного центру – улюбленими місцями кропивницьких школярів, де вони із задоволенням навчаються робототехніці, кулінарії, швейній та столярній справі, основам безпеки і можуть завжди проконсультуватися та отримати підтримку від кар’єрного радника, який надає дієву допомогу у виборі життєвого шляху.

Усі новини

Сарана — реальна небезпека
Середа, 17 липня 2024 16:17