Ніна Рахуба: потенціал Кропивницького є привабливим для потенційних інвесторів - як зовнішніх, так і внутрішніх

Понеділок, 20 грудня 2021 15:41

Стан інвестиційної діяльності Кропивницької міської ради став головним питанням порядку денного апаратної наради міського голови Андрія Райковича з керівниками виконавчих органів міської ради   сьогодні, 20 грудня.

Джерелами формування інвестицій є кошти державного та місцевих бюджетів, кошти підприємств, прямі іноземні інвестиції, кошти населення на будівництво житла та кредитні ресурси, відзначила під час наради директор департаменту з питань економічного розвитку міської ради Ніна Рахуба.

З метою популяризації потенціалу громади серед потенційних інвесторів міською радою використовуються такі ресурси, як інвестиційний портал "kropinvest", інвестиційний паспорт, в якому зосереджено інформацію про потенціал громади, про вільні земельні ділянки та виробничі приміщення, що пропонуються під реалізацію інвестпроєктів. Крім того, практикується проведення галузевих сесій інвестиційного форуму "TIME to INVEST" та виготовлено відеоролик "Кропивницький – місто в центрі України".

- У поточному році розроблено презентаційні матеріали про інвестиційний потенціал та пріоритетні інвестиційні пропозиції, в реалізації яких зацікавлена громада, - підкреслила посадови ця. - Вся інформація українською та англійською мовами доступна для перегляду та завантаження на головній сторінці офіційного веб-сайту міської ради та в підрозділі "Інвестиційна діяльність".

Безпосередньо у 2021 році інвестиційний та економічний потенціал обласного центру було презентовано під час зустрічей міського голови та керівництва міської ради з Надзвичайними і Повноважними Послами США та Турецької Республіки в Україні, Надзвичайними і Повноважними Послами України в Ізраїлі та Турецькій Республіці.

За результатами зустрічей опрацьовується питання підписання меморандумів про встановлення побратимських відносин з містами Чорум Турецької Республіки та Добрич Республіки Болгарія, що сприятиме розвитку співпраці в різних сферах, а також реалізації спільних інвестиційних проєктів.

У поточному році налагоджено також співпрацю з Асоціацією публічно-приватного партнерства "C.R.E.A.M Europe PPP Alliance" в Україні в питаннях пошуку інвестицій з країн Європейського Союзу на реалізацію пріоритетних проєктів, одним із яких може бути проєкт з будівництва аквапарку. Петиція до міської ради з даного питання підтримана в травні 2019 року (450 голосів).

Одним із механізмів сприяння інвестиційній діяльності є організація та проведення у Кропивницькому Муніципального інвестиційного форуму "TIME to INVEST", який є майданчиком для обміну досвідом та популяризації потенціалу громади.

- Одним із результатів роботи форумів є, зокрема, будівництво не території міста заводу з виробництва пінопласту, відкриття якого відбулось в листопаді цього року, - звернула увагу учасників наради Ніна Рахуба. – А вже 09 грудня цього року проведено чергову галузеву сесію форуму на тему "Цифрова трансформація: Бізнес. Влада. Суспільства".  Серед спікерів заходу були представники Мінцифри України, а також міжнародних організацій, зокрема Агентства США з міжнародного розвитку USAID та Німецького товариства міжнародного розвитку GIZ.

Серед механізмів сприяння інвестиційній діяльності є співпраця із проєктами і програмами міжнародної технічної допомоги.

Міською радою у 2021 році здійснюється співпраця з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) за двома програмами: "Енергетична безпека" та "Конкурентоспроможна економіка України".

Зокрема, у рамках програми "Енергетична безпека" міській раді і КП "Теплоенергетик" надається методологічна та грантова допомога у розробці комплексної схеми теплопостачання Кропивницького. А реалізація заходів Дорожньої карти з покращення бізнес-клімату у Кропивницькому за програмою «Конкурентоспроможна економіка України» є важливим кроком назустріч інвесторам, які матимуть можливість оперативно отримати всю необхідну для них інформацію у зручному форматі.

Підтвердженням важливості і актуальності цієї роботи є результати оцінки бізнесом реакції місцевої влади на їх потреби. Це підтверджено дослідженням ІКМ за 2021 рік: місто Кропивницький покращило своє рейтингове місце і перейшло із 14 на 10 місце серед 24 міст-обласних центрів.

- Заявка Кропивницької міської ради отримала перемогу в конкурсі проєктів, який проводився Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ), - повідомила директорка департаменту. - На створення он-лайн платформи "Діловий Кропивницький (BusinessKrop-online)" буде використано кошти фінансової допомоги з ЄС у сумі майже 757 тис. грн. Партнером міської ради у реалізації проєкту є КРТПП.

Для залучення внутрішніх інвестицій міська рада звертається  до керівництва ОДА, до обласної ради, до центральних органів виконавчої влади, народних депутатів від регіону.

Серед результатів такого підходу є зарахування до міського бюджету більше 120,0 мільйонів гривень  коштів інвестиційного спрямування.

- У той же час, частина проєктів, поданих виконавчими органами Кропивницької міської ради для участі у відборах на фінансування за рахунок коштів Державного Бюджету, не отримала його з різних причин, в тому числі через невідповідність критеріям, визначеними порядками надання коштів, - зазначила Ніна Рахуба.

Важливим інвестиційним ресурсом для громади є кошти міського бюджету.

У 2021 році на реалізацію проєктів в міському бюджеті було передбачено понад 300 млн грн. за ці кошти реалізовано важливі проєкти з розвитку дорожньої і транспортної інфраструктури зміцнення матеріально-технічної бази лікувальних закладів закладів освіти.

Поряд із інвестиціями із державного і міського бюджету приділяється увага і сприяння діяльності приватних інвесторів. Так, рішенням міської ради схвалена Концепція індустріального парку "Ростагропром", ініціатором якого є приватне підприємство.

На території індустріального парку передбачається створення нових виробництв із залученням інвесторів для розміщення промислових підприємств на резервних ділянках. В результаті реалізації проєкту планується створити до 300 нових робочих місць.

- У 2022 році важливою залишається  робота по залученню коштів субвенцій із державного бюджету інвестиційного спрямування, - відзначила Ніна Рахуба. - Наразі визначено попередній перелік бюджетних програм ДБУ, по яких можливе отримання коштів на реалізацію проєктів у наступному році.

До цього переліку ввійшло понад 10 субвенцій та інших програм, серед яких:

  • державний фонд регіонального розвитку – 5,2 млрд грн;
  • дорожній фонд – 24,6 млрд грн;
  • субвенції на:
  • соціально-економічний розвиток територій – 6,0 млрд грн;
  • збереження пам'яток культурної спадщини – 1,8 млрд грн;
  • реалізацію програм "Нова українська школа" – 1,6 млрд грн та "Спроможна школа для кращих результатів" – 1,4 млрд грн;
  • розвиток спортивної інфраструктури – 800,0 млн грн;
  • розвиток індустріальних парків – 400,0 млн грн та інші.

По окремих із бюджетних програм виконавчими органами вже підготовлено та направлено пропозиції і проєкти до ОДА, галузевих структурних підрозділів ОДА, центральних органів виконавчої влади.

Так, відбір проєктів по ДФРР на 2022 рік на суму 91,2 млн.грн.,
здійснювався обласною комісією і завершився у серпні цього року. За попередньою інформацією оцінку в понад 30 балів отримали 5 проєктів, попередньо пройшов конкурсний відбір  проєкт реконструкції операційного блоку лікарні швидкої медичної допомоги у Кропивницькому кошторисом  16,1 млн грн.

Головним управлінням ЖКГ міської ради у жовтні 2021 року направлено до ОДА дві пропозиції до відбору проєктів за рахунок коштів дорожнього фонду: капітальний  ремонт дорожнього покриття вулиць комунальної власності - проспекту Промисловий (68,4 млн грн.) та вулиці  Металургів (98,9 млн грн) на загальну суму 167,4 млн грн. 

Управлінням охорони здоров'я у листопаді 2021 року направлено пропозиції для включення до переліку проєктів субвенції на соціально-економічний розвиток з придбання дороговартісного обладнання для лікувальних закладів: МРТ - 30,0 млн грн.., ангіограф – 25,0 млн грн., обладнання для безконтактної літотрипсії – 15,0 млн грн.

Управлінням освіти подані пропозиції щодо залучення у 2022 році коштів субвенції на придбання, модернізацію їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти НВО № 8, 20, 26, 31, 35 на загальну суму  33,0 млн грн.

Управлінням земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища направлено також три проєкти, реалізацію яких пропонується здійснити  за рахунок коштів обласного фонду навколишнього природного середовища, а це майже 9,0 млн грн, на ліквідацію наслідків буреломів, сніголамів, вітроломів, на заходи з озеленення населених пунктів, на забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, розміщення та захоронення відходів.

Із січня 2022 року буде оголошено конкурс із відбору проєктів для фінансування за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку у 2023 році.

До 15 червня 2022 року потрібно подати проєкти для отримання коштів ДФРР на 2023 рік.

- Основним завданням на даний час для всіх виконавчих органів є супровід стану опрацювання поданих пропозицій, а також підготовка проєктів і заходів для участі у відборі проєктів, у тому числі по нових субвенціях державного бюджету, - зазначила Ніна Рахуба.

Усі новини