Наш земляк Дмитро Чижевський: книгозбірні Кропивницького до 130-річчя видатного земляка підготували просвітницькі заходи

Четвер, 4 квітня 2024 21:07

З нагоди 130-річчя від дня народження земляка – видатного українського культуролога та філософа Дмитра Чижевського, у бібліотеках Кропивницького відбулась низка просвітницьких заходів.

Так, у бібліотеці – філії № 2 Централізованої міської  бібліотечної системи  організували цікавий вечір-портрет «Дмитро Чижевський - філософ, славіст, мислитель».

Користувачі книгозбірні переглянули «Kontat TV Marko R. Stech «Очима культури» № 61, Dmytro Chyzhevsky; Дмитро Чижевський» та ознайомилися з тематичною виставкою літератури «130-років від дня народження Дмитра Івановича Чижевського». Вона має два розділи: «Наукова спадщина Дмитра Чижевського» і «Дмитро Чижевський: сторінки життєвого та творчого шляху»;

А от фахівці бібліотеки № 9 підготували для своїх відвідувачів інформдосьє «Дмитро Чижевський. Самотній філософ».

Бібліотекарі познайомили читачів із біографією Дмитра Чижевського, розповіли про пам’ятні місця, пов’язані з життям його родини  в Олександрії, визначення місця і ролі нашого видатного земляка у формуванні слов’янської духовності та світового гуманітарного знання, презентували флешкнигу «Простір Дмитра Чижевського: від Олександрії до Гейдельберга - з минулого в майбутнє». А юні шанувальники книги у цей час переглянули фільм «Дмитро Чижевський - мегазірка з Олександрії».

У бібліотеці-філії №15 до дня народження видатного українця тривала година повідомлень «Видатний учений-енциклопедист Дмитро Чижевський». Дітям тут теж запропонували  ознайомитися з життєвим і творчим шляхом вченого, для них влаштували сеанс відеопрезентації «Наш земляк Дмитро Чижевський».

Окрім цього, бібліотекарі підготували бібліографічний постер "Самотній філософ", скануючи QR-код читачі мали змогу дізнатися ще більше цікавих фактів про життя Дмитра Чижевського.

Дмитро Іванович Чижевський насправді був винятковою постаттю. Український науковець-енциклопедист, культуролог-славіст, релігієзнавець, лінгвіст, дослідник української і слов'янської літератури, історії культури, філософії.

Щоб читачам було легше орієнтуватися у творчому житті Дмитра Чижевського, бібліотекарі філії №10 запропонували для ознайомлення інформдосьє «Історик нашого духу». Протягом дня відвідувачі знайомились з науковим доробком  славіста світового рівня, охочі переглянули відео про Дмитра Чижевського та віртуально побували у єдиному в Україні музеї-будинку, який знаходиться в Олександрії. Користувачі також познайомилися з цікавими фактами із життя видатного науковця-енциклопедиста, який мав перспективу стати міністром праці в уряді УНР. Але після захоплення Києва більшовиками, коли його мало не розстріляли, Чижевський назавжди покинув Україну. Він ніколи не отримав жодного іншого громадянства після УНР. Викладав історію філософії в Українському вільному університеті у Празі. Потім повернувся до Німеччини – викладати в університеті у місті Галле. У департаменті славістики Гарвардського університету на його честь названо кафедру української літератури. В Україні Національна академія наук запровадила Премію імені Чижевського за видатні роботи в галузі філософії.

Дмитро Чижевський – це один із тих українських авторів, який вільно володів іноземними мовами і писав ними наукові роботи світового рівня.

Усі новини

Писанка – символ життя
П'ятниця, 3 травня 2024 14:28