На варті слова: творча зустріч до Дня журналіста у Кропивницькому

Четвер, 6 червня 2024 15:15

Напередодні Дня журналіста у Кропивницькому літературно-меморіальному музеї Івана Карпенка-Карого відбулася творча зустріч «На варті слова» із заслуженими журналістами України Петром Мельником, Валерієм М’ятовичем та Анатолієм Безтакою.

Розпочинаючи захід, науковиця музею Тетяна Ревва наголосила на важливості і необхідності праці журналіста для суспільства.

- Вплив преси на соціум – річ очевидна, недарма журналістику називають четвертою владою. Без незалежних видань країна не може вважатися справді демократичною. Професія складна і відповідальна, але неймовірно захоплююча і цікава, про що і свідчить шлях героїв музейної зустрічі – голови Кіровоградської обласної організації НСПУ Петра Мельника, Валерія М’ятовича, Анатолія Безтаки. Вони творили історію журналістики краю, продовжують робити це і нині, - наголосила вона.

Що цікаво, у журналістику усі троє прийшли із зовсім інших професій.

Петро Мельник – випускник фізико-математичного факультету Кіровоградського педінституту ім. Пушкіна (нині ЦДУ ім. В. Винниченка). Обіймав посади редактора у газетах «Новоукраїнські новини», «Сільське життя», був власним кореспондентом газети Верховної Ради України «Голос України». Нині Петро Мельник – керівник  пресслужби Кіровоградської обласної ради.

Валерій М’ятович закінчив юридичний факультет Одеського державного університету ім. М. Мечникова. Він – багаторічний головний редактор газети «Народне слово», засновник приватних газет «Нова газета», «Наш бізнес», «З перших уст», всеукраїнського журналу «Хобі».

Анатолій Безтака прийшов у журналістику після закінчення Полтавського вищого військового командного училища зв’язку. Нині Анатолій Безтака – головний редактор всеукраїнської газети «Діалог» та додатків «Домашній адвокат», «Домашній лікар» тощо.

З героями зустрічі говорили про перші кроки у журналістиці, емоції, пов’язані з дебютними публікаціями у газетах. Не оминули увагою питання стану сучасної журналістики, яка, на жаль, втрачає ознаки аналітичної і стає все більш інформативною. Йшлося про складнощі, а водночас задоволення від улюбленої професії. Учасники зустрічі дізналися і про захоплення журналістів-краян, їхні дитячі мрії, чого найбільше прагнули і досягнули у житті.

Петро Мельник, Валерій М’ятович та Анатолій Безтака відбулися не тільки в журналістиці. Так, Петро Мельник є автором книг «Дивовижна подорож Соні й Асі до Скандинавії» (2016), «Дивовижна подорож Соні й Асі до Давнього Єгипту» (2017), «Дивовижна подорож Соні й Асі на Запорізьку Січ» (2019), прозових оповідань «Lave story, якої не було…» (2023). У творчому доробку Валерія М’ятовича – романи «Номенклатурний декамерон» (2016), «Нехай святиться ім’я Твоє…» (2022), на початку 2024 побачила світ повість «Хазяйка крамниці». Анатолій Безтака упорядкував книгу спогадів про батька – відомого педагога, історика «Петро Безтака: учора, сьогодні, назавжди» (2009), «Безтака Петро Минович: вже десять років як не з нами, а в нашій пам’яті живеш» (2018), книгу спогадів «Сергій Колесников: романтик, літератор, рятівник, життєлюб» (2018). Згадані видання представлені на виставці, створеній науковцями музею. Відповідаючи на питання гостей заходу, журналісти розповіли, що їх спонукало взятися до справи літературної і чи не стає на заваді літератору журналіст.

Директорка музею Лариса Хосяінова нагадала про те, що Іван Карпенко-Карий у кінці 1870-х – на початку 1880-х років і сам був постійним дописувачем рубрики «Театральні замітки» у газеті «Єлисаветградський вісник».

Усі новини

28 червня – День Конституції України!
П'ятниця, 28 червня 2024 09:57