"Музейні гостини" в музеї Олександра Осмьоркіна

Вівторок, 14 травня 2024 15:11

З нагоди відзначення Міжнародного дня музеїв, який припадає на 18 травня, художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна розпочав традиційну культурно-мистецьку просвітницьку акцію "Музейні гостини", яка в цьому році присвячена 30-річчю відкриття музею для відвідувачів. Ця пам’ятна подія сталася 21 червня 1994 року, але музейні науковці вирішили не чекати ювілейної дати і почали проводити різноманітні цікаві арт-заходи вже зараз.

- Своєрідний мистецький марафон протягом тижня з 13 по 18 травня визначений темою цьогорічного Міжнародного дня музеїв – "Музеї: освіта та дослідження". Адже музеї і справді є життєво важливими просторами, де освіта й дослідження об’єднуються, щоб сформувати наше розуміння світу, - відзначила директорка музею Віта Чернова. -  Недаремно логотип всесвітнього музейного свята  в 2024 році являє собою літеру "М", що символізує слово "Музей", а яскраві кольори, якими вона зображена на чорному фоні, символізують різноманітний спектр знань, які музеї передають світові. Автор дизайну – шведсько-угорський художник, графічний дизайнер Габор Палотай, відомий своєю філософією авангардного дизайну. Тож створена ним абстрактна композиція є візуальною метафорою величезного сховища інформації, що зберігається в музеях і чекає на дослідження і поширення. 

Ось і художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна є динамічним освітнім центром, який сприяє всебічному розвитку творчості та мистецтвознавчим дослідженням, особливо серед учнівсько-студентської молоді. Така взаємодія музею і навчальних закладів є одним із пріоритетних напрямків діяльності закладу, а в умовах війни це стає ще більш актуальним і таким, що відповідає потребам суспільства, яке долаючи страждання, біль і втрати, переосмислюючи історію і культурні традиції народу, вибудовує нову свідомість, сповнену цінностей вільних громадян незалежної країни. 

Відомо, що мистецтво має ще й терапевтичні властивості і допомагає нам всім глибше усвідомлювати те, що ми всі зараз переживаємо, і проходити процес психологічного відновлення. Тому перший захід в рамках мистецької акції відбувався в рубриці "Музейна арттерапія" на підтримку Всеукраїнської програми ментального здоров’я "Ти як?". Волонтерки Кіровоградської обласної організації Товариства Червоного хреста України Ольга Краснопольська та Юлія Несин, як консультантки з психосоціальної підтримки, провели інформаційну сесію  "Тривожність. Самодопомога", під час якої розповіли як розпізнати тривожність в собі та впоратися з нею, а також познайомили музейних працівників з практичними вправами, спрямованими на те, щоб вміти контролювати стресові ситуації і діяти в них осмислено.

А окрасою музейного арттерапевтичного заходу став концерт учнів та викладачів музичної школи № 2 імені Юлія Мейтуса, влаштований за ініціативи директорки школи Олени Надутенко. "Музика – це єдине явище, яке не підлягає сумніву, не потребує пояснень, доказів, теорем. Вона просто існує, радує, освітлює наше життя. Саме музика стоїть на першому місці як терапія та релаксація", – зазначила на початку музичного дійства його ведуча викладачка по класу вокалу Олена Соколенко. Юні ж музиканти зі своїми викладачами майстерним виконанням творів українських композиторів на старовинному музейному роялі, скрипці, саксофоні, флейті, гітарі, чудовими вокальними виступами з дитячою безпосередністю створили надзвичайно теплу і душевну атмосферу, яка емоційно зцілювала всіх присутніх.

Запрошуємо всіх, хто цікавиться історією культури рідного міста, завітати до музею і долучитися до участі в мистецьких заходах.

Усі новини

28 червня – День Конституції України!
П'ятниця, 28 червня 2024 09:57