"Моя Україна – це диво єдине!" - виставка патріотичних плакатів в музеї Осмьоркіна

Середа, 29 червня 2022 09:26

У День Конституції України, 28 червня, в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відбулася презентація виставки плакатів "Моя Україна – це диво єдине!".

- Зазвичай плакат – це реакція на непересічні події чи явища сучасності, виражена в гострих простих мистецьких формах і образах. Як твір мистецтва, різновид тиражованої графіки, він є лаконічним кольоровим зображенням з коротким текстом. Історичними попередниками сучасного плакату вважають гравюри Німеччини початку XVI століття в добу Селянської війни, їх називали тоді "летючі аркуші", бо вони виконували агітаційну роль. Але є теми, які з часом не втрачають свого звучання як, наприклад, патріотичне виховання, яке насамперед базується на любові до рідної землі, оселі, родини, знанні національної культури, мистецтва, літератури, історії, та передбачає свідоме розуміння потреби захисту цих базових національних цінностей. Події в Україні останніх років, починаючи з 2014-го, сприяли відродженню художнього мистецтва плаката. Саме ці фактори стали мотивацією для оголошення музеєм у 2015 році конкурсу патріотичного плаката "За Незалежність України!" серед студентської молоді, - пояснює директорка музею Віта Чернова.

Експозицію представленої ретроспективної виставки складають тридцять творчих робіт учасників цього конкурсу. Так, твори студентів будівельного коледжу виконані разом з викладачем, членом Національної Спілки архітекторів України Тетяною Пенязь, вирізняються широкою різноплановістю підходів від поетичності до карикатури в стилі колись популярного в Україні журналу "Перець". Але особливу увагу привертають твори студентів художньо-графічного відділення мистецького факультету Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, створені під керівництвом викладача члена Національної Спілки майстрів народного мистецтва України, кандидата педагогічних наук Лариси Гарбузенко. "Моя Україна – це диво єдине" – ці та інші рядки вірша "Моя Україна" вчительки української мови і літератури з Чернігівщини Валентини Кунденко, стали не лише назвами, а власне, й сюжетами плакатів в техніці витинанки.

Символічним є і той факт, що першими відвідувачами виставки стали курсанти Донецького державного університету внутрішніх справ, що перемістився з Маріуполя до Кропивницького. Разом зі своїми викладачами майбутні фахівці юриспруденції оглянули виставку плакатів та сфотографувалися біля експонованого в музеї "бородянського півника", який став символом стійкості українського народу.

Ознайомитися з виставкою плакатів можна безпосередньо в музеї за попереднім замовленням або на музейному вебсайті в розділі "Вибрані виставки": http://osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt92_u.html

Усі новини