Міжнародний день птахів: поки українські бойові соколи нищать російських паразитів, піклуймося про пернатих друзів

П'ятниця, 1 квітня 2022 13:25

Щорічно, 01 квітня, вся планета відзначає Міжнародний день птахів.

Саме цього дня 1906 року була підписана Міжнародна Конвенція з охорони птахів – це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель.

Як пояснили в управлінні земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Кропивницької міської ради, у Міжнародний день птахів важливо привернути увагу людства  до проблеми збереження пташиного світу. Птахи живуть по всій планеті, вони беруть активну участь у багатьох біологічних процесах. Особливу користь птахи приносять сільському господарству, знищуючи комах-шкідників, гризунів.

Крім цього, птахи створюють необхідний ланцюг у ряді живих істот, забезпечують рівновагу в боротьбі за існування у тваринному світі.

Але від поведінки людей часто залежить їхня доля. Особливо болісно впливає на пернатих господарська діяльність людини: розорювання земель, осушування боліт, застосування мінеральних добрив і отрутохімікатів, вирубування лісів, викошування трав. За останні сто років вимерла ціла низка видів пташок, що в подальшому може спричинити непередбачувані наслідки для людства.

Список птахів, що зникають, поповнюється з сумною постійністю.
На Землі вже зникло понад 160 їх видів і підвидів. У Європі під загрозою зникнення знаходиться понад 50% птахів. До «Червоної книги України» занесено 87 видів пернатих, що вимирають. Невтішна статистика поповнюється новими представниками щороку.

Кожна людина може зробити свій внесок у святкування Міжнародного дня птахів, приєднавшись до розвішування гнізд та годівниць у міських парках, біля своїх будівель або в будь-якому іншому місці.

 Свідоме ставлення до природи – шлях збереження планети!

Усі новини