Міська влада і громадськість Кропивницького об’єднали зусилля в захисті території лісопарку «Никанорівський»: всі дії в правовому полі

Середа, 29 травня 2024 17:06

Рішення Кропивницької міської ради «Про надання КП «Благоустрій» Кропивницької міської ради» дозволу на розроблення проєкту щодо відведення земельної ділянки по вул. Приміській (на прибережній смузі правого берега р. Сугоклеї)» не втратило чинності.

На цьому наголосив директор департаменту містобудування та земельних ресурсів Роман Лунгул під час засідання Кропивницької міської ради у вівторок, 28 травня, коментуючи ситуацію, що склалася із парком «Никанорівським» у Кропивницькому.

- При підготовці цього проєкту рішення Кропивницької міської ради в управлінні земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища на той момент були відсутні відомості щодо наявності адреси та зареєстрованого права власності на комплекс будівель на запропонованій для відведення земельній ділянці, - відзначив Роман Лунгул. – Як тільки ми виявили реєстрацію майнового комплексу, з моєї ініціативи було призупинене розроблення  проекту для КП «Благоустрій», я з себе відповідальності не знімаю.  Ми маємо діяти виключно в правовому полі і не маємо права передавати земельну ділянку, на якій не погашене майнове право.

За інформацією керівника департаменту, Кропивницька міська рада відразу після виникнення нових обставин направила  до Кропивницької окружної прокуратури лист з ініціюванням перевірки законності проведення державної реєстрації права власності на об’єкт речових прав: закінчений будівництвом об’єкт за адресою  вул. Прирічна, 49 в Кропивницькому та, у разі наявності підстав, вжити заходи представницького характеру щодо визнання недійсною та скасування державної реєстрації права власності на вищезазначене нерухоме майно, з метою захисту та проведення реєстрації права комунальної власності на земельну ділянку для будівництва та обслуговування об'єктів рекреаційного призначення.

У свою чергу, Кропивницька окружна прокуратура звернулась до суду з позовною заявою в інтересах держави в особі Кропивницької міської ради до власника майна про усунення перешкод у здійсненні права власності та розпорядження земельною ділянкою шляхом визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину, скасування державної реєстрації об’єкта нерухомого майна, скасування державної реєстрації права власності та звільнення земельної ділянки.

На даний час Кропивницькою міською радою отримано постанови про відкриття виконавчого провадження. Однією постановою власнику нерухомого майна, а також будь-яким іншим юридичним або фізичним особам заборонено вчиняти будь-які дії, спрямовані на використання земельної ділянки, що розташована від будинку № 29 та № 44 по вул. Приміський до греблі водосховища м. Кропивницький по вул. Прирічній, 49, проведення будь-яких підготовчих, будівельних робіт на цій  земельній ділянці. Ще одним виконавчим провадженням накладено арешт на земельну ділянку по вул. Прирічній, 49 в м. Кропивницькому та заборонено органам, які проводять реєстрацію речових прав на нерухоме майно, здійснювати будь-які реєстраційні дії щодо цієї земельної ділянки.

Роман Лунгул повідомив, що розпорядженням міського голови від 27 березня 2024 року створена робоча група з посадових осіб та депутатів Кропивницької міської ради із залученням представників громадськості. Депутати, представники виконавчих органів та громадськість міста активно включилася в роботу, провела обстеження території щодо наявності на ній будь-яких об’єктів нерухомого майна, в тому числі об’єктів незавершеного будівництва, споруд, конструкцій тощо та за його результатами складено акт обстеження.

За результатами обстеження земельної ділянки надані відповідні доручення, зокрема, Департаменту містобудування та земельних ресурсів звернутися до Державної екологічної інспекції Придніпровського округу про вжиття заходів щодо самовільного видалення зелених насаджень на території лісопарку «Никанорівський».

На виконання такого листа, Державна екологічна інспекція провела перевірку на вказаній території та повідомила про те, що за фактом незаконно видалених зелених насаджень проведено розрахунок розміру заподіяної шкоди внаслідок знищення або пошкодження дерев і чагарників.

Дані матеріали направлено до Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області для встановлення осіб, які безпосередньо здійснювали пошкодження зелених насаджень, винних у скоєнні даного правопорушення та вирішення питання подальшого притягнення їх до відповідальності згідно з чинним законодавством.

Кропивницька міська рада також направила листа до Кропивницького районного управління поліції Головного управління національної поліції в Кіровоградській області про вжиття заходів щодо незаконного спилювання дерев та захоплення даної території.

Управління державного архітектурно-будівельного контролю, у свою чергу, звернулося  до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та всеукраїнської громадської організації «Асоціація експертів будівельної галузі» щодо притягнення суб’єкта технічної інвентаризації фізичну особу – підприємця, яка виготовляла технічний паспорт на комплекс будівель та споруд громадського призначення за адресою вул. Прирічна, 49, до відповідальності та вирішення питання скасування/анулювання виданого.

Головним спеціалістом відділу інспекційної роботи та дозвільних процедур Управління державного архітектурно-будівельного контролю ще в серпні 2023 було проведено огляд територію лісопарку на предмет дотримання вимог містобудівного законодавства.

За результатами проведеного огляду встановлено, що за вищевказаною адресою жодні підготовчі чи будівельні роботи не виконувалися. На території комплексу будівель по вул. Прирічна, 49, наявні зруйновані споруди та декілька будівель, які знаходяться в аварійному стані, призначення яких з візуального огляду встановити неможливо.

Територія комплексу захаращена чагарниками, побутовим та будівельним сміттям.

Важливо, що з моменту отримання Управлінням державного архітектурно-будівельного контролю повноважень від 10.02.2017 в сфері містобудівної діяльності, державного архітектурно-будівельного контролю, виконання дозвільних та реєстраційних функцій, до Управління для реєстрації не надходили дозвільні документи на об’єкти нерухомого майна, які знаходяться за вищезазначеною адресою.

Враховуючи викладені обставини та у зв’язку із значним суспільним резонансом, Управлінням державного архітектурно-будівельного контролю направлено лист до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України на отримання дозволу проведення позапланової перевірки на об’єктах нерухомості по вул. Прирічна, 49.

Ще одне виїзне засідання робочої групи відбулося  01.04.2024 під час якого здійснено  обстеження земельної ділянки на прибережній захисній смузі правого берега річки Сугоклея» за адресою вул. Прирічна, 49 з метою встановлення наявності на ній будь-яких об'єктів нерухомого майна, в тому числі об'єктів незавершеного будівництва, споруд, конструкцій тощо.

За результатами обстеження було встановлено, що земельна ділянка за вищевказаною адресою знаходиться точно в такому стані, який був під час проведення огляду головним спеціалістом Управління 25.07.2023.

Однак, 20.09.2023 сертифікованим інженером фізичною особою - підприємцем було виготовлено технічний паспорт (зі змінами 13.10.2023) реєстраційний номер TI01:0571-8759-4823-4525, інвентаризаційна справа №801 на комплекс будівель та споруд громадського призначення за адресою вул. Прирічна, 49, в якому на схемі розташування будівель і споруд нанесені неіснуючі будівлі.

Також, опис об’єктів нерухомого майна в тому ж технічному паспорті не відповідає дійсності.

Отже, під час складання документації з технічної інвентаризації фізична особа – підприємець  грубо порушила норми Порядку проведення технічної інвентаризації затвердженого постановою Кабінету Міністрів України та внесла неправдиві відомості щодо відсутніх об’єктів нерухомості.

- Оскільки Кіровоградською обласною прокуратурою здійснюється досудове розслідування за фактом заволодіння земельною ділянкою у прибережній зоні (стаття 190 Кримінального кодексу України) та щодо самовільного будівництва (статті 197-1 Кримінального кодексу України), а також дії фізичної особи - підприємця містять ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 358 Кримінального кодексу України, Управлінням державного архітектурно-будівельного контролю було направлено лист до всеукраїнської громадської організації «Асоціація експертів будівельної галузі» щодо притягнення суб'єкта технічної інвентаризації ФОП до відповідальності та вирішення питання скасування/анулювання виданого сертифікату, - проінформував Роман Лунгул.

Усі новини

Сарана — реальна небезпека
Середа, 17 липня 2024 16:17