Міська рада Кропивницького першою в Україні створила онлайн-інструмент громадського моніторингу озеленення міста

Середа, 12 вересня 2018 15:53

Сьогодні, 12 вересня, у міській раді Кропивницького презентували перший в Україні онлайн-інструмент для громадського моніторингу озеленення міста - “Зелений Кропивницький”. Сервіс презентували керуючий справами виконавчого комітету міської ради Альвіна Бондаренко та представники “Агенції журналістики даних”.

Актуальний для міста проект розроблено «Агенцією журналістики даних» у межах програми «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» за сприяння Державного агентства з питань електронного урядування України. Реалізація проекту в Україні здійснюється за підтримки USAID/UK aid. Онлайн-сервіс був створений на основі відкритих даних, оприлюднених міською радою Кропивницького. Цей інструмент дозволяє усім охочим отримати інформацію про зелені насадження, обрізування та видалення дерев на території обласного центру. Також він надасть можливість створити паспорт кожного дерева з геокоординатами, породою та станом зелених насаджень. Це, у свою чергу, дозволить відстежувати та ухвалювати вірні рішення щодо аналізу навколишнього середовища в розрізі мікро- та макрорайонів для збереження здоров’я та гарного самопочуття жителів міста.

- Всього у кілька кліків громадяни, без необхідності надсилати запити до міської ради, можуть з’ясувати, які процеси з озеленення відбуваються у місті, - зауважила керівник напрямку відкритих даних проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» Катерина Оніліогву. - Усі охочі можуть побачити, які роботи вже виконано, а які заплановані. А отже, можуть впливати на висадку, обрізування або видалення дерев там, де це необхідно, але ще не заплановано міською владою.

Катерина Оніліогву також наголосила на тому, що онлайн-інструмент має важливий антикорупційний вплив, адже мапа допоможе дізнатись достовірну інформацію щодо планів озеленення, а кожен громадянин тепер може звернутись до міської влади, якщо виявлено, що реальна ситуація інакша. Крім того, наявність чіткої картини щодо стану озеленення міста руйнує передумови для зловживань. Раніше підрядники, які зрізали дерева, могли зловживати становищем, адже у відкритому доступі не було адрес, переліку робіт, інформації щодо замовників та виконавців, тепер всі ці дані є в онлайн-сервісі. Оприлюднення даних унеможливлює виникнення таких ситуацій.

Таким чином, міська рада Кропивницького однією серед перших в Україні відкриває детальні та актуальні дані щодо управління роботами з зеленими насадженнями, а жителі міста отримають дієвий інструмент для громадського контролю та комунікації з владою. За допомогою інтерактивного інструменту можна легко побачити, які роботи погодила міська влада, які дозвільні документи їх підтверджують, хто є замовником та виконавцем. Уся інформація буде періодично оновлюватися відповідно до оприлюднення актуальних даних міською радою Кропивницького.

«Зелений Кропивницький» є прикладом того, як міська рада використовує відкриті дані для активної комунікації з громадянами. Онлайн-сервіс зробить ухвалення рішень щодо озеленення прозорим, підзвітним та обґрунтованим, а також підвищить рівень довіри до місцевої влади.

Ознайомитись із онлайн-сервісом можна за посиланням: http://texty.org.ua/d/2018/trees/

Усі новини