«Метаморфози графічних образів»: у кропивницькому музеї Олександра Осмьоркіна відкрилася виставка графіки

Четвер, 18 липня 2024 13:27

Художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна презентує персональну виставку творів одеського художника Григорія Вовка «Метаморфози графічних образів» з нагоди 70-річного ювілею митця, який він відзначив 13 липня. Виставка експонується в рамках мистецького проєкту «В майстерні художника», який має на меті популяризацію творчості українських митців і передбачає окрім персональних виставок, видання каталогів з інтерв’ю-роздумами художників та репродукціями їхніх творів.

Експозицію виставки складає тридцять один графічний твір із серії авторських малюнків гелевою ручкою філософсько-теологічної тематики, які митець передав до фондів музею у 2021 році. Такий щедрий дарунок не випадковий, адже Григорій Вовк з великою шаною ставиться до творчості художника першої половини 20-го сторіччя Олександра Осмьоркіна та й в нашому місті Кропивницькому бував неодноразово, брав участь у Всеукраїнському пленері в рамках  Національного мистецького фестивалю «Kropfest» у 2018 році.

Григорій Петрович Вовк – знаний український художник з особливим мистецьким світоглядом. Він народився 1954 року в Полтаві, а живе і творчо працює в Одесі. У 1979 закінчив живописний факультет Одеського державного художнього училища ім. М.Б. Грекова. Член Національної Спілки художників України та Асоціації художників-християн. А ще він магістр теології, цей фах здобув 2006 року в Християнському гуманітарно-економічному університеті в Одесі, де згодом сім років був деканом факультету графічного дизайну, викладав теологію і дизайн. Учасник всеукраїнських та міжнародних художніх виставок і пленерів, переможець всеукраїнських конкурсів з живопису та графіки. В творчому доробку митця понад півсотні персональних виставок, які експонувалися в різних містах України. Його твори зберігаються в художніх музеях Одеси, інших українських міст, в приватних колекціях  в Україні та за кордоном. За визначенням самого художника, він – нонконформіст, монументаліст, живописець, графік, поет, а направленість його мистецтва – духовний інтенсивізм та бінарний абстракціонізм.

Ось як цікаво й емоційно пише про нього його землячка Валентина Орєхова в статті «Духовний інтенсивізм Григорія Вовка»: «Творча манера художника Григорія Вовка формувалася під впливом одеської мистецької школи. Саме в цей час, наприкінці 1970-х рр., молодого художника і привабило середовище творчих новацій, експериментальних технік. Він потоваришував із багатьма представниками андеґраунду…  За роки мистецької діяльності в нього сформувалася індивідуальна художня мова, власний стиль. У жодному словнику ми не знайдемо визначення художнього інтенсивізму, але сам майстер так його трактує: “Духовний інтенсивізм пов’язаний тільки з позитивом. По-перше, він пов’язаний з духовними переживаннями і чистотою душі, а по-друге, це індивідуальна потреба сприймання життя і передачі його через емоційну сферу, через колір, різні напівтони, співчуття у творчості. Я, наприклад, пишу картини олійними фарбами, потім працюю аквареллю, потім роблю графіку, після цього складаю вірші, потім філософські думки і ще теологічні висновки роблю. І ця плеяда чергування одного, пов’язаного з іншим, і називається «духовним інтенсивізмом»”. Духовний інтенсивізм – це напружена безперервна творчість і водночас арт-терапія… Власною творчістю Григорій Вовк хоче змусити глядача не просто сприймати звичні речі та споглядати картини, а мислити активно, співпереживати. Найбільше натхнення для автора – Біблія, він і вважає себе релігійним митцем, а у творчості постійно звертається до найголовнішої книги людства. Ціла серія картин засвідчують трепетне ставлення митця до образів християнства… Митець розуміє творчий процес як духовний ріст, а художні твори, що черпають сили в минулому, переносять життєтворчу енергетику і в майбутнє… Філософія творчості Григорія Вовка, якою він щедро ділиться з глядачем, ґрунтується на тісній взаємодії мистецтва й життя, на безперестанному пошуку нових форм мистецького мислення з метою передати сучаснику свої емоції, почуття, думки та постійне “прагнення до духовної досконалості, поєднання здорової народної моралі з високим розумінням людського призначення”».

З експозицією віртуальної персональної виставки творів Григорія Вовка «Метаморфози графічних образів» та каталогом можна ознайомитися на музейному вебсайті у розділі «Вибрані виставки» http://osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt214_u.html.

 

Усі новини

Сарана — реальна небезпека
Середа, 17 липня 2024 16:17