Марку Лукичу Кропивницькому — 184!

Середа, 22 травня 2024 12:35

У Кропивницькому відзначають день народження Марка Лукича Кропивницького сьогодні, 22 травня.

До пам’ятника українському драматургу, актору, театральному режисеру, одному з фундаторів українського професійного театру, чиє ім’я сьогодні носить обласний центр, живі квіти поклали заступник міського голови Олександр Мосін, секретар Кропивницької міської ради Олег Колюка, громадськість міста.

Сьогодні, коли ми у кривавих боях з російськими окупантами вкотре виборюємо право бути українцями, важко переоцінити вклад Марка Кропивницького і його театральної трупи у збереження та популяризацію української мови і традицій саме в культурному пласті. Адже його творчість брала початок з народних джерел і була популярною серед простого люду

Незважаючи на сумнозвісний Емський указ, ухвалений 1876 року, котрий, фактично, поклав край офіційному застосуванню української мови в мистецтві, на театральній сцені вона звучала. В першу чергу, завдячуючи Марку Лукичу, який у 1881 році домігся скасування відповідної норми указу.

Для кропивничан - це знакова постать, адже 14 липня 2016 року Верховна Рада України ухвалила рішення щодо перейменування нашого міста на честь Марка Кропивницького.

Усі новини

28 червня – День Конституції України!
П'ятниця, 28 червня 2024 09:57