«Мальовнича Україна»: музеї О.О.Осмьоркіна запрошує на виставку графічних творів сучасних українських художників

П'ятниця, 17 травня 2019 18:55

Щорічно у травні в Україні відзначається Шевченківське літературно-мистецьке свято «В сім’ї вольній, новій...». У рамках цього свята відбуваються різноманітні мистецькі події – літературні зустрічі, виставки, виступи художніх колективів. Міністерство культури України та Національна спілка художників України, Дирекція художніх виставок України в рамках зазначеного свята організовують та проводять Всеукраїнську виставку «Мальовнича Україна», яка в цьому році експонується в місті Кропивницькому – обласному художньому музеї, художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна та галереї «Єлисаветград» .

Цікавою є історія започаткування арт-проекту. Тарас Шевченко у 1844 році здійснив видання альбому офортів «Живописна Україна», котру задумав як періодичне видання про історію, народний побут, звичаї, природу та історичні пам’ятки України, які він замалював під час своїх подорожей.

Тож, експозиція виставки «Мальовнича Україна» зазвичай складається з нових творів живопису та графіки, які за своїм змістом та художнім спрямуванням продовжують мистецькі принципи та традиції, закладені Т.Шевченком у «Живописній Україні», і висвітлюють творчість митців, які йдуть шляхом пошуків через національне до світового, осмислюючи надбання української культури, знаходять сучасні композиційні та колористичні вирішення.

Всеукраїнська художня виставка «Мальовнича Україна» має на меті поєднати мистецькі надбання знаних митців і творчої молоді з усіх регіонів України, представити широкому загалу глядачів тенденції сучасного образотворчого мистецтва.

Ідея проведення виставки народилася на початку 1980-х і в перші роки експонувалася лише в Києві та Черкасах, а з 1990-го з метою популяризації сучасного українського образотворчого мистецтва та на вшанування пам’яті Великого Кобзаря стала щорічною та охопила всі обласні центри України. Так, в 2005 році виставка вперше презентувалася у Кропивницькому (на той час Кіровограді) – живописні твори в обласному художньому музеї, а графічні в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна.

На цьогорічній виставці представлено майже 200 творів живопису та графіки як знаних майстрів, так і молодих митців, які є представниками основних регіональних мистецьких шкіл України.

У виставочних залах художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна експонується понад 40 графічних доробків, серед яких: твори народних художників України Михайла Надєждіна (Кропивницький) та Миколи Прокопенка (Одеса), заслужених художників України Анатолія Янєва (Кропивницький), Фелікса Полонського (Кропивницький), Андрія Надєждіна (Кропивницький), Анатолія та Галини Кравченків (Одеса), заслуженого діяча мистецтв України Михайла Сватули (Харків).

Акварелі, офорти, рисунки різноманітними графічними матеріалами демонструють красу унікальних природних ландшафтів нашої країни, захоплення художниками предметним світом українського побуту та споконвічними образами легендарної історії нашого народу.

Відкриття виставки графічних творів сучасних українських художників в рамках Всеукраїнського культурно-мистецького проекту «Мальовнича Україна» відбудеться 18 травня 2019 року о 14-00 год. в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна: Кропивницький, вул. Архітектора Паученка (Дворцова), 89 тел. (0522) 22-46-95

Усі новини