Літні майданчики біля закладів ресторанного господарства у Кропивницькому мають відповідати чітким вимогам

Середа, 29 травня 2024 15:54

Кропивницька міська рада внесла зміни і доповнення до Положення  про порядок користування окремими конструктивними елементами благоустрою комунальної власності під розміщення відкритих літніх майданчиків для здійснення підприємницької діяльності.

Як повідомила директорка департаменту з питань економічного розвитку міської ради Ніна Рахуба, метою розроблення нового положення є створення рівних умов, прав та можливостей для діяльності всіх суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність з використанням літніх майданчиків біля закладів ресторанного господарства.

Крім того, буде запроваджена процедура укладення договорів на право користування місцями для розміщення таких майданчиків на території обласного центру, що збільшить надходження до  бюджету громади.

Міська рада уповноважила укладати договори  на право користування  місцем під розміщення літнього майданчика біля закладів ресторанного господарства департамент з питань економічного розвитку.

Відповідно до прийнятого рішення, літні майданчики біля закладів ресторанного господарства мають відповідати наступним вимогам:

 Літні  майданчики  встановлюються виключно біля  закладів ресторанного господарства.

 Літні майданчики біля закладів ресторанного господарства розміщуються для здійснення підприємницької діяльності на підставі рішення Виконавчого комітету Кропивницької міської ради та договору на право користування місцем під розташування літнього  майданчика   біля закладу ресторанного господарства.

Літні майданчики біля закладів ресторанного господарства можуть безпосередньо примикати до фасаду будинку, де розташований заклад ресторанного господарства, із додержанням нормативної відстані до вікон житлових приміщень.

При влаштуванні літніх майданчиків біля закладів ресторанного господарства на пішохідних доріжках, тротуарах та алеях ширина для проходу пішоходів повинна бути не менше 1,5 м, розміщення майданчика не має перешкоджати вільному руху пішоходів.

При влаштуванні літніх майданчиків в межах пішохідної зони обов’язково залишається вільний проїзд для автотранспорту спеціальних служб шириною не менше 3,5 м.

Літні майданчики біля закладів ресторанного господарства розміщуються виключно у межах фасаду будинку, де розташований заклад ресторанного господарства, зі збереженням вільних проходів у вхідні (в’їзні) брами цих будинків.

Літні майданчики біля закладів ресторанного господарства встановлюються з максимальною доступністю для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

У межах літніх майданчиків біля закладів ресторанного господарства можуть бути встановлені лише столики, крісла, лавки, світильники, декоративні елементи, парасолі, урни для сміття, квіткові та ландшафтні композиції.

Освітлювальні прилади (світильники, ліхтарі тощо) встановлюються лише у межах  літнього майданчика біля закладів ресторанного господарства таким чином, щоб не засліплювати пішоходів, водіїв та не освітлювати вікна мешканців прилеглих житлових будинків.

Конструкція літніх майданчиків біля закладів ресторанного господарства  має забезпечувати жорсткість, міцність, стійкість, безпеку при експлуатації, розміщуватися з додержанням правил техніки безпеки та відповідати протипожежним вимогам.

Літні майданчики біля закладів ресторанного господарства  мають бути розміщені без втручання у несучі конструкції будівлі, легко демонтуватися.

По периметру літнього майданчика біля закладів ресторанного господарства  допускається влаштування легких збірно-розбірних конструкцій висотою до 0,8 м, у які може бути скомпоновано квіткові композиції, світильники, назву закладу. Не допускається влаштування глухих (менш, ніж 50 % прозорості) та стаціонарних огорож.

Сонцезахисні елементи літніх майданчиків біля закладів ресторанного господарства можуть бути у вигляді навісних маркіз, що кріпляться до фасаду або на опорах біля фасаду, або навісів у фронтальних межах фасаду за умови, якщо вони не перекривають декоративних елементів фасадів.

У конструкції сонцезахисних елементів літнього майданчика не допускається використання черепиці, металочерепиці, асбестоцементних плит, а також поліетиленових плівкових покриттів, рубероїда та інших вогненебезпечних матеріалів.

Заборонено повне засклення вертикальних площин літнього майданчика біля закладів ресторанного господарства.

Влаштування збірно-розбірних дерев’яних помостів висотою не більше 0,3 м допускається виключно:

за відсутності на місці розміщення літнього майданчика біля закладів ресторанного господарства  твердого покриття нормативної якості (як для тротуарів), яке забезпечує відвід дощової води;

при нахилу рельєфу більш ніж 1:14.

Загальна кількість посадкових місць (літнього майданчика та закладу ресторанного господарства) має бути забезпечена санвузлами для відвідувачів в складі закладу ресторанного господарства з нормативною площею та необхідною кількістю сантехприборів згідно з вимогами державних будівельних та санітарних норм.

Забороняється розміщення літніх майданчиків біля закладів ресторанного господарства:

на пішохідних доріжках, тротуарах та алеях, якщо це перешкоджає вільному руху пішоходів;

на проїзній частині вулиць і доріг;

на зелених насадженнях та газонах;

якщо влаштування майданчика створює загрозу для здоров’я та/або життя людей;

на відстані ближче 20 метрів в обидва боки по тротуару від установленого дорожнього знака, що позначає зупинку громадського транспорту.

На літніх майданчиках біля закладів ресторанного господарства забороняється встановлення сцен, естрад, танцювальних майданчиків тощо, грилів та мангалів.

Літні майданчики біля закладів ресторанного господарства, що розміщуються з боку проїзної частини, мають бути захищені від випадкового (аварійного) наїзду автотранспорту.

Для виконання балансоутримувачем планових (аварійних) ремонтних робіт на інженерних мережах надавати безперешкодний доступ до земельної ділянки – це у разі розміщення літніх майданчиків (конструкція яких передбачає влаштування збірно-розбірних дерев’яних помостів) в охоронних зонах інженерних мереж.

Об’ємно-просторове та художньо-естетичне рішення літніх майданчиків біля закладів ресторанного господарства, розміщених на території, що знаходиться в межах історичних ареалів, зон охорони пам'яток історії та культури та/або біля будинків, які є пам’ятками національного чи місцевого значення, має бути у контексті сформованого історичного середовища та відповідати таким вимогам:

розміщення літніх майданчиків біля закладів ресторанного господарства   проводиться з дотриманням структурної побудови, стилістичної єдності  фасадів, з урахуванням зовнішнього опорядження фасаду будинку;

розміщення літніх майданчиків біля закладів ресторанного господарства не повинно заважати сприйняттю архітектурних деталей та декору фасадів будинків.

Забороняється розміщувати майданчики, які порушують характер історичного середовища і заважають огляду пам’яток та їх оточення (наприклад: закриття автентичних елементів архітектури фасадів, зокрема мозаїки, елементів ліпнини, колон, ротонд, пілястр тощо).

Забороняється прибудова конструкцій до головних фасадів пам’яток, щойно виявлених пам’яток, значної історичної забудови, які знаходяться в центральній історичній частині міста.

Режим роботи літніх майданчиків біля закладів ресторанного господарства має відповідати режиму роботи закладу ресторанного господарства, але не перевищувати 23 години.

Після закінчення літнього періоду (з 01 квітня по 31 жовтня) суб’єкт, який розмістив літній майданчик біля закладу ресторанного господарства, зобов’язаний власним коштом  демонтувати  відкритий  літній  майданчик  протягом п’яти календарних днів.

Самовільне розміщення літніх майданчиків біля закладів ресторанного господарства забороняється.

Самовільно розміщені літні майданчики біля закладів ресторанного господарства   підлягають демонтажу.

Демонтажу також підлягають літні майданчики, термін дії Договору в яких закінчився, або літні майданчики, в яких Договір достроково припинений.  

Плата за користування місцем для розміщення літнього майданчика  розраховується на підставі визначеної базової ставки плати за використання одного метра квадратного території, яку займає літній майданчик біля закладу ресторанного господарства.

Наразі середня базова  ставка плати за користування 1 кв. м території на рік складає 445,92 гривень.

Усі новини

28 червня – День Конституції України!
П'ятниця, 28 червня 2024 09:57