Літературні ювілеї 2018 року у Кропивницькому

П'ятниця, 14 грудня 2018 09:15

У четвер, 13 грудня. У Кропивницькому, в літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого відкрилася четверта виставка циклу «Літературні ювілеї 2018 року». Новостворена експозиція присвячена ювілярам, які народилися у жовтні-грудні.

Учням школи-інтернату «Сокіл» була презентована фотодокументальна виставка, яка розповідає про життєвий та творчий шлях талановитих письменників-земляків, які залишили помітний слід у літературному житті нашого краю.

Справжнім популяризатором українського театру корифеїв є уродженець міста Шурапов Володимир Петрович. З 1993 по 2013 р. він був завідувачем літературно-драматичної частини театру ім. М. Кропивницького. В експозиції представлені праці Володимира Петровича, присвячені театру: «Тернистими шляхами», «Театр Марка Кропивницького: минуле і сучасне», «Марко Кропивницький та його спадкоємці», відзначені обласною краєзнавчою премією ім. В. Ястребова та обласною літературною премією ім. Є. Маланюка.

Шевченківська тематика займає головне місце у поетичній та художній творчості уродженця м. Новомиргорода Шульги Віктора Андрійовича, якому у листопаді цього року мало б виповнитися 95. Журналіст, поет, гуморист, художник-аматор по-філософськи осмислював сьогодення і розкривав своє бачення світу через художні та поетичні твори.

Серед українських письменників, яких не жалували функціонери від мистецтва, був наш земляк, уродженець села Глодоси Новоукраїнського району Терень Германович Масенко. За часів навчання у Харківському університеті він став одним із засновників групи молодих літераторів «Молодняк». За своє життя Терень Германович видав більше 50 книг. Близько 100 пісень Т. Масенка стали піснями. Найбільш популярні - «Пісня про Дніпро», «Пісня про Київ», «Любов моя» та ін.

95-річний ювілей об’єднав грудневих ювілярів П.І. Негретова та М.Г. Петрова.

Павло Іванович Негретов народився у м. Кіровограді. Перед війною закінчив десятирічку. Під час Другої світової війни працював коректором у друкарні. За участь у «Народно-трудовому союзі нового покоління» був звинувачений в антирадянській діяльності і засуджений на 15 років. Покарання відбував у м. Воркута (Росія). Павло Іванович - автор книги «Всі дороги ведуть на Воркуту», де згадує рідне місто часів війни. Науковці музею дізналися чимало нових фактів про П. Негретова під час листування з ним.

Складною і водночас цікавою є біографія ще одного грудневого ювіляра – Миколи Гавриловича Петрова, який народився у с. Нова Прага Олександрівського району. Під час Другої світової війни був кулеметником у стрілецькій дивізії. Писати почав ще у 1950-х рр. Але по-справжньому його голос зазвучав на поч. 90-х рр. ХХ ст., коли з’явилася можливість вільно висловитися. Книга оповідань М. Петрова «Двоє на льотному полі» та переклад з німецької художньої повісті «Тихий фронт» засвідчили появу зрілого майстра.

Микола Гаврилович був одним із засновників у Знам’янському районі перших осередків Товариства української мови, Народного Руху, Організації українських націоналістів, демократичної ветеранської організації.

26 грудня святкуватиме 50-річний ювілей літературознавець, краєзнавець, публіцист, нині директор ДАКО Бабенко Олег Олександрович.

Олег Бабенко - автор понад 70 публікацій науково-популярного та навчально-методичного характеру, присвячених творчості корифеїв українського театру, дослідник та популяризатор життєвого та творчого шляху відомого літературознавця М.К. Смоленчука.

Олег Олександрович очолює Кіровоградську обласну організацію Всеукраїнської спілки краєзнавців. Лауреат обласної премії у галузі краєзнавства ім. В. Ястребова та обласної літературної премії ім. Є.Маланюка.

Гості заходу мали змогу ознайомитися з матеріалами виставки, яку презентувала науковець музею Тетяна Ревва.

У своєму виступі голова Кіровоградської обласної організації НСПУ Василь Бондар розповів присутнім маловідомі факти з біографії М.Г. Петрова.

Учні школи-інтернату отримали можливість прослухати запис пісні «Любов моя» Платона Майбороди на слова Тереня Масенка у виконанні хорової капели Українського радіо.

Усі новини