Кропивницький – з бюджетом територіальної громади на 2022 рік!

Четвер, 16 грудня 2021 17:18

Сьогодні, 16 грудня, відбулося засідання дев’ятої сесії Кропивницької міської ради. Головним питанням порядку денного, безумовно, стало рішення про бюджет Кропивницької міської територіальної громади на 2022 рік.

Головний фінансовий документ для міста викликав у сесійній залі активні обговорення.

Представила бюджет наступного року начальниця фінансового управління міської ради Любов Бочкова.

- Відповідно до норм Бюджетного кодексу, фінуправлінням міської ради сформований проєкт бюджету громади, який має вступити в дію, як основний фінансовий документ з 01 січня 2022 року, - зазначила посадовиця.

Бюджет громади  складається із дохідної та видаткової частин. На 2022 рік доходи бюджету Кропивницької міської територіальної громади розраховано у сумі 2,733 мільярди гривень.

Основними бюджетоутворюючими податками у 2022 році залишаються: податок на доходи фізичних осіб, місцеві податки та збори та акцизний податок, від яких надійде понад 90% всіх власних доходів.

- Податкові надходження визначені в обсязі 2,223 мільярда гривень питома вага у дохідній частині бюджету більше 80%. Планується зростання, порівняно з очікуваним виконанням бюджету 2021 року, на 15,3%, - підкреслила  Любов Бочкова.

Трансферти — субвенції з державного та обласного бюджетів передбачені у сумі 510,48 мільйона гривень, найбільшу питому вагу замає освітня субвенція.

У розрізі податкових  і неподаткових надходжень , основне бюджетоутворююче навантаження  - за податком на доходи - 1,452 мільярда гривень.  Єдиний податок із суб'єктів підприємницької діяльності, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування прогнозується у розмірі  230 мільйонів гривень. Податки на майно — це плата за землю і податок на нерухоме майно - 215 мільйонів  гривень. Акцизний податок (податок від реалізації тютюну, алкоголю і пального) — 170,1 мільйона гривень.

Інші надходження: плата за надання адміністративних послуг, орендна плата за користування майновими комплексами та іншим майном, що перебуває у комунальній власності, надходження до бюджету розвитку та інші –28,1 мільйона гривень.

- Видаткова частина бюджету Кропивницької міської територіальної громади розроблена відповідно до вимог статті 75 Бюджетного кодексу України, прогнозу бюджету Кропивницької міської територіальної громади на 2023-2024 роки, схваленого виконавчим комітетом міської ради і взятого до відома міською радою та поданих головними розпорядниками коштів бюджетних запитів, - відзначила Любов Бочкова.

Загальний обсяг видатків бюджету Кропивницької територіальної громади на 2021 рік визначено в обсязі 2,708 мільярда гривень, що на 25,3 млн грн менше доходів бюджету територіальної громади і на 114,8 млн грн більше плану зі змінами на 2021 рік.

При розрахунку видатків бюджету в першочерговому порядку врахована потреба в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ з урахуванням соціальних стандартів, обрахованих, виходячи із запровадження розміру мінімальної заробітної плати з 01 січня 2022 року – 6500 гривень, з 1 жовтня 2022 року – 6 700 гривень та І тарифного розряду ЄТС – 2893 грн та 2982 грн відповідно.

За структурою найбільшу питому вагу займають видатки на бюджетні програми:

  • у сфері освіти – 1,490 млрд грн (біля 55% видатків бюджету);
  • на охорону здоров’я 101,8 млн грн (3,8%),
  • на культуру – 39,8 млн грн (1,5%);
  • на фізичну культуру та спорт – 37,0 млн грн (1,4%);
  • на соціальний захист та соціальне забезпечення – 191,1 млн грн, або 7,1%;
  • на житлово-комунальне та дорожнє господарство – 349,0 млн грн (12,9%);
  • на будівництво та інвестиційні проєкти – 77,1 млн грн (2,9%);
  • на транспорт – 52,8 млн грн (2,0%);
  • на утримання виконавчих органів міської ради (18 виконавчих органів зі штатною чисельністю 669 одиниці) і районних у місті рад (35 штатних одиниць) та на інші програми у сфері державного управління – 222,8 млн грн (8,3%);
  • реверсна дотація (вилучення) до державного бюджету – 97,6 млн грн. (3,6%);
  • на інші програми та заходи, а також резервний фонд заплановано 49,1 млн грн (1,8 %) (резервний фонд – 16,8 млн грн, обслуговування місцевого боргу – 5,1 млн грн, заходи громадського порядку та безпеки – 8,7 млн грн, заходи з землеустрою – 6,8 млн грн, цифровий розвиток виконавчих органів – 4,3 млн грн, інша економічна діяльність – 3,7 млн грн, засоби масової інформації – 2,6 млн грн, природоохоронні заходи – 1,0 млн грн).

Любов Бочкова звернула увагу депутатського корпусу. що цього річ бюджет вперше за багато років обговорювався на громадських слуханням і низка пропозицій, озвучених там, знайшли своє відображення у проекті рішення. Зокрема, щодо виділення додаткового фінансового ресурсу на переоснащення теплових вузлів та систем опалення в дошкільних навчальних закладах, що дозволить тримати комфортну температуру у приміщеннях в міжопалювальний період.  Знайшли підтримку і пропозиції голів квартальних комітетів – передбачити в районних у місті бюджетах кошти на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ на території приватного сектора.

До обговорення проєкту бюджету активно долучилися депутати Олександр Корнюша, Дмитро Бірець, Ольга Ковальова – Алокілі, Олександр Цертій, Олександра Ткаченко.

- Маємо приймати детально пропрацьований робочою групою і депутатськими комісіями проект бюджету на 2022 рік, - відзначив Олександр Цертій. – Бюджет ніколи не може бути ідеальним, але ми забезпечимо стабільне функціонування усіх сфер життєдіяльності міста, а, у разі необхідності, матимемо можливість оперативно корегувати доходи та видатки бюджету.

Голосуванням депутати визначили на наступний рік розмір доходів та видатків, затвердили бюджетні призначення головним розпорядникам коштів, міжбюджетні трансферти, розподіл видатків на реалізацію місцевих галузевих програм. Прийняте рішення набуває чинності із 01 січня 2022 року і підлягає обов’язковому оприлюдненню на офіційному вебсайті Кропивницької міської ради.

- Ми затвердили  бюджет нашої громади  на 2022 рік. Його фінансова вага 2, 733 мільярда гривень. І це не просто цифри, цей документ надзвичайно важливий, це своєрідна фінансова конституція нашого міста, - наголосив міський голова Андрій Райкович. - Ми будемо відповідально обслуговувати бюджет і поступово та наполегливо  реалізовувати все заплановане. Я щиро дякую депутатам за конструктивну роботу. Будуємо місто далі. Разом!

Під час сьогоднішнього засідання сесії депутати затвердили також зміни до бюджету поточного, 2021 року. Так у ньому врахували  виділену субвенція у розмірі 765,3 тисяч гривень на проєктування та встановлення кисневої станції в Центральній міській лікарні.

По спецфонду міського бюджету передбачено субвенцію з державного бюджету на погашення заборгованості з різниці в тарифах, що підлягає урегулюванню, згідно з Законом України "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення. Ця субвенція буде  направлена Головному управлінню житлово-комунального господарства для КП «Теплоенергнтик». Попередня сума субвенції становить 309,1 млн грн, із виділеної на Кіровоградську область 418,4 млн грн. 

Збільшили сьогодні також видатки на компенсаційні виплати за пільговий проїзд на 9,9 млн грн за рахунок зменшення видатків по управліню капітального будівництва на реконструкцію операційного блоку ЛШМД, які не будуть використані до кінця поточного року. Тож 3,9 млн. грн підуть на компенсаційні виплати за пільговий проїзд в автомобільному транспорті, а 5,9 млн.  - за проїзд в тролейбусах

Цього дня міська рада також затвердила  низку галузевих програм: Програму  розвитку міського пасажирського транспорту та зв’язку у Кропивницькому на 2021 – 2024 роки, Програму цифрового розвитку на 2022 – 2024 роки, Комплексну програму діяльності міської дружини міста Кропивницького на 2022 – 2024 роки та внесла необхідні зміни до Програми соціального захисту та соціальної підтримки окремих категорій населення міста на 2017 – 2022 роки, Комплексної програми підтримки учасників антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил в східних областях України та членів їх сімей на 2017 – 2022 роки, Програми розвитку фізичної культури і спорту в місті Кропивницькому на 2021 – 2024 роки. Крім того, депутати розглянули питання щодо  регулювання земельних відносин.

Усі новини